De wondere wereld van digitale toegankelijkheid

Inclusie lijkt populairder dan ooit, maar eigenlijk is dat te zot voor woorden. Inclusie is namelijk altijd belangrijk geweest en zal dat nooit niet zijn. Toch gaat de term inclusie veel verder dan het beeld dat jij daar misschien van hebt. Heb je bijvoorbeeld ooit stilgestaan bij hoe mensen met een lichamelijke beperking online navigeren?

Martijn Halekor, onze eigen Front End Web Developer, besteedt aandacht aan inclusie binnen het online leerplatform van SkillsTown. Hij legt je graag het belang hiervan uit, aan de hand van het ontwerpproces achter WCAG (Web Content Accessibility Guidelines, ofwel Richtlijnen voor de Toegankelijkheid van Webcontent).

Even voorstellen…

“Ik ben verantwoordelijk voor het visuele en interactieve ontwerp van de user interface van het online leerplatform van SkillsTown. Denk hierbij aan knoppen, schuifjes en invoervelden. Je kunt mijn werk zien als de schakel tussen de eindgebruiker en het systeem aan de achterkant,” legt Martijn uit. “Binnen mijn vakgebied is de WCAG helaas een onderschoven kindje. Zonde, want met relatief weinig moeite kan je veel meer mensen bedienen met je digitale product.”
Om het ook voor de IT-leken onder ons begrijpelijk te houden, geeft Martijn een sprekend voorbeeld: denk aan een groot treinstation, ergens in het land. Dat station biedt oplossingen voor bijvoorbeeld blinden, doven en rolstoelgebruikers. Het komt er in de kern op neer dat websites en applicaties ook rekening moeten houden met een scala aan eventuele beperkingen, van welke aard dan ook.

De vier principes van toegankelijkheid binnen je website

De WCAG-richtlijnen kun je samenvatten in vier principes die, erg inclusief, met elkaar moeten samenwerken om tot een waardig resultaat te komen. Hieronder lichten we ze toe:

De grootste misvatting

De allergrootste misvatting rondom WCAG-richtlijnen, is dat mensen denken dat het alleen nodig is voor mensen met een beperking en dus hooguit vijftien procent van je doelgroep erbij is gebaat. “Daarmee onderschat je het belang van deze ontwerpprincipes, want voldoen aan deze richtlijnen biedt voordelen voor iedere eindgebruiker én maakt jouw product toegankelijker voor, je raadt het al, iedereen.”

We geven je wat voorbeelden

Bij SkillsTown houden wij rekening met de WCAG-richtlijnen, bij alles wat we maken binnen het online leerplatform. Martijn geeft je daarom een aantal voorbeelden:

Hoe zit het met jouw website?

Wil jij digitaal toegankelijk zijn voor iedereen? Dan kun je misschien wel wat meer informatie en ondersteuning gebruiken. Ga naar jouw online leerplatform en volg de e-learning ‘Digitale toegankelijkheid’. Maak jij nog geen gebruik van het online leerplatform? Ontdek dan nu de mogelijkheden voor het volgen van onze trainingen!
Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: