Waarom je digitale veiligheid bij medewerkers nóg meer moet stimuleren

De gevolgen van digitale dreiging worden vaak onderschat en de AVG-richtlijnen worden vaak gezien als een moetje. Maar het is belangrijk om hier extra bij stil te staan en ervoor te zorgen dat medewerkers het belang van digitale veiligheid inzien. Lees verder om te weten te komen waarom je hier als werkgever meer in moet investeren.

Meer datalekken tijdens het thuiswerken

Bij een datalek gaat het om vernietiging, verlies, wijziging, of het delen van persoonsgegevens zonder dat dit de bedoeling was. Een datalek ontstaat als gevoelige persoonsgegevens terechtkomen op een plek waar deze niet horen te zijn.

De meeste datalekken worden veroorzaakt door menselijke fouten. De aantal datalekken zijn sinds het thuiswerktijdperk dan ook sterk toegenomen. Het aantal meldingen steeg in 2020 met 30%. Bedrijven hebben fouten gemaakt bij het snel introduceren van online diensten, of het verplaatsen van bedrijfsinformatie naar online-opslagsystemen door de coronacrisis. Ook werken mensen nu massaal thuis, waar systemen vaak niet goed beveiligd zijn en de digitale veiligheid dus minder op orde is.

Gevolgen van phishing

Eén op de vijf bedrijven krijgt jaarlijks te maken met een cyberaanval zoals phishing. Dit zijn criminelen die een mail sturen vanuit een e-mailadres die sterk lijkt op misschien die van een collega of leidinggevende. Het maakt niet uit hoe hoogopgeleid je medewerkers zijn, het kan alsnog snel gebeuren. Gevolgen hiervan kunnen persoonlijk zijn, bijvoorbeeld je bankrekening die wordt leeggehaald, maar ook software kan worden geïnstalleerd die heel de organisatie kan platleggen. Daarom is het heel belangrijk om je collega’s hierop te wijzen en samen te werken aan meer digitale veiligheid.

Tip: Laat medewerkers het webinar ‘Phishing: het grootste cyberrisico’ op ons leerplatform bekijken

Schade van reputatie en vertrouwen

Bedrijfssystemen staan vol met gevoelige gegevens. Een datalek kan dus grote gevolgen hebben als het gaat om je reputatie. Als er naar buiten komt dat je een beveiligingsincident hebt gehad, ontstaan er indirecte schade. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van trouwe klanten en nieuwe klanten die zich niet meer zullen aanmelden. Als je business afhankelijk is van vertrouwen, dan zal de reputatieschade ervoor zorgen dat deze beschaamd wordt.

De oplossing

Wanneer medewerkers niet op de hoogte zijn van gevaren en gevolgen, kan het dus flink misgaan. Het is aan de werkgever om ervoor te zorgen dat ze dit wel zijn. Zorg daarom dat je medewerkers de juiste kennis aanreikt, zodat ze veilig (vanuit huis) met bedrijfssystemen omgaan. Het is belangrijk om hier regelmatig op terug te komen zodat het vers in het geheugen blijft.

Tip:   Maken jouw medewerkers gebruik van het online leerplatform bij SkillsTown? Zorg dan dat je gebruik maakt van de leerlijn: Security Awareness. Zo licht jij prominent verschillende online trainingen uit met betrekking tot digitale veiligheid. Vraag dit na bij je Learning Professional.

Aan de slag met digitale veiligheid in jouw organisatie?

Maken jouw medewerkers nog geen gebruik van een online leerplatform? En wil jij dat je medewerkers makkelijk en snel alles kunnen leren over onderwerpen zoals digitale veiligheid? Op ons leerplatform kunnen jouw medewerkers meer dan 500 online trainingen volgen, waar en wanneer ze maar willen!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou:

Ben jij voorbereid op de AI-revolutie?

Zorg dat je toekomstbestendig blijft met onze online AI & ChatGPT Summer Academy. Leer op het grootste event in de Benelux op het gebied van AI & ChatGPT hoe je AI inzet om te groeien, zodat je niet achter raakt op je concurrentie.

.