Hoe je je goede voornemens (op de werkvloer) wél behaalt

Het is januari, de tijd waarin veel mensen goede voornemens voor zichzelf opstellen, maar er uiteindelijk niet in slagen ze waar te maken. Waarom? Vaak mist de juiste mentaliteit en een daadwerkelijk plan. Het is makkelijk om iets te zeggen, maar om je doelen ook echt te behalen moet je meer doen. In dit artikel lees je hoe je ervoor zorgt dat je het beste uit je goede voornemens haalt!

Kies je doelen zorgvuldig

Veel mensen denken niet goed na over hun doelen. Als een automatisme wordt er een doel bepaald omdat het zogenaamd een goed doel is. Zodra je eraan begint te werken is het eindresultaat nog lang niet in zicht en haak je af. Onderbouw je doel daarom goed en schrijf voor jezelf op waarom je hieraan wilt werken. Alleen zo kom je erachter of dit het juiste doel voor je is. Vervolgens stel je een SMART-doel op. Denk hiervoor na over de vragen:

  • Welke Specifieke stappen moet je zetten om je doel te behalen?
  • Hoe ga jij je voortgang Meten?
  • Is je doel Acceptabel voor jezelf en je omgeving?
  • Is je doel haalbaar en Realistisch?
  • Welk Tijdsbestek trek je er voor uit om je doel te behalen?

Maak je doel visueel

Het is makkelijk om doelen te vergeten tussen je vele dagelijkse activiteiten door. Zorg ervoor dat je er regelmatig aan herinnerd wordt. Hang bijvoorbeeld een prikbord op bij je werkplek waarop je je doel visualiseert of je tijdlijn uitwerkt. Prik hier ook inspiratie op. Merk je bijvoorbeeld dat je tijdens je werkdag de hele tijd blijft hangen in de negatieve dingen die tijdens het werk gebeuren? Schrijf elke dag iets op dat goed is gegaan en hang deze ervaring op het prikbord.

Bereid je voor op tegenslagen

Velen vinden het lastig om met tegenslagen om te gaan en haken hierna af. Maar tegenslagen zullen altijd voorkomen, dus om de doelen achter je goede voornemens te bereiken moet je leren hoe je hiermee omgaat. Hier kun je aan werken door te werken aan je mentale veerkracht. Dit is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren bij uitdagingen. Zo leer je goed om te gaan met veranderingen en met je positieve instelling ben je beter in staat je doelen te behalen.

Betrek anderen bij je doelen

Wanneer je goede voornemens en doelen deelt met je omgeving, zorgt dat voor een stok achter de deur. Laat daarom bijvoorbeeld je leidinggevende weten waar je aan wilt werken. Of misschien heb je wel een vriend of collega die aan hetzelfde doel wil werken. Door dit samen te doen, kun je elkaar steunen, motiveren en inspireren als het moeilijk wordt. Hebben jullie beiden moeite met het ordenen van je werkweek? Geef elkaar elke week een update en deel je tips en tricks. Willen jullie werken aan het eenzame gevoel tijdens het thuiswerken? Plan elke week twee online koffiemomenten of een wandeling in.

Reflecteer regelmatig

Stel, je wilt werken aan je managementskills en plant elke week twee uur in om een managementtraining te volgen. Plan dan ook elke maand een vast reflectiemoment in om te reflecteren op hoe het gaat. Ben je tevreden of heb je extra handvatten nodig? Wellicht kan je leidinggevende je hiermee helpen. Of misschien merk je dat je aanpak niet werkt. Heb je bijvoorbeeld drie korte momenten in de week gepland voor je ontwikkeling, maar werkt één langer moment beter voor je? Verander je aanpak! Vergeet vooral jezelf ook niet te belonen wanneer het wel goed gaat.

Wil jij werken aan je goede voornemens?

Iedereen heeft eigen doelen om zijn of haar situatie in het (werk)leven te verbeteren. Wil jij beter leren communiceren, werken aan je computervaardigheden, of misschien wel aan je mentale gezondheid? Op het online leerplatform van SkillsTown vind je meer dan 500 online trainingen waarmee jij een vliegende start maakt in 2022!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: