Wie zijn de leidinggevenden in Nederland?

Leiderschap wordt omschreven als het proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand in een leidinggevende positie. De manier waarop het leiderschap binnen een organisatie wordt ingevuld, kan veel invloed hebben op het plezier en de productiviteit van medewerkers. Maar wie zijn die leidinggevenden nu eigenlijk? Wij zetten de belangrijkste cijfers op een rij.

Geen 9 tot 5 mentaliteit

Managers in Nederland zijn niet vies van een paar uurtjes overwerken. Zo geeft 56% van de managers aan regelmatig extra uren te draaien voor de zaak (bron: cbs). Leraren komen op de tweede plaats, waarvan zo’n 44,9% standaard overwerkt.

Vrouw vs man

Hoewel vrouwen nog steeds een minderheid vormen is hun aandeel als manager de laatste jaren wel gestegen. In 2015 waren er zo’n 361 duizend mannen manager en 128 duizend vrouwen (bron: cbs).

De 5 grootste valkuilen voor managers

In dit whitepaper delen we de grootste valkuilen waar je als manager op moet letten. Zo haal jij het beste uit jezelf en je werknemers.

Ideale manager

Ondanks dat het vrouwelijke aantal managers blijft stijgen, blijft Nederland de voorkeur geven aan mannen. De ideale manager is namelijk nog steeds een 40-jarige man, zo blijkt uit Het Nationale Management Onderzoek. Daarnaast zijn er een aantal gewilde eigenschappen die een leidinggevende zou moeten bezitten. De ideale manager zou 43% behulpzaam, 46% betrokken, 57% betrouwbaar en 41% eerlijk moeten zijn. In real life liggen die cijfers wat lager, 25% behulpzaam, 30% betrokken, 29% betrouwbaar en 23% eerlijk (bron: Het Nationale Management Onderzoek).

Happy managers

Eerder deed cbs een onderzoek naar de tevredenheid onder werknemers. Het blijkt dat managers het meest ‘happy’ zijn en hun werk het vaakst een positief oordeel geven. Maar liefst 84,2% van de managers beoordeelt zijn of haar werk met ‘zeer tevreden’.

Verhoog je leiderschapskwaliteiten

Om leidinggevenden in organisaties te helpen zich te ontwikkelen tot goede managers, hebben we bij SkillsTown een gloednieuw corporate MBA-programma opgezet. Met één investering kan iedereen die hier binnen de organisatie behoefte aan heeft aan zijn/haar managementvaardigheden werken. Benieuwd hoe deze cMBA jouw organisatie kan helpen? Neem direct contact met ons op.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou:

Ben jij voorbereid op de AI-revolutie?

Zorg dat je toekomstbestendig blijft met onze online AI & ChatGPT Summer Academy. Leer op het grootste event in de Benelux op het gebied van AI & ChatGPT hoe je AI inzet om te groeien, zodat je niet achter raakt op je concurrentie.

.