Wat is jouw bucketlist voor werkgeluk?

Een heel groot deel van ons leven zijn we met ons werk bezig. Een gelukkig leven leiden heeft dus ook alles te maken met het hebben van een gelukkig werkleven. Als je kijkt naar jouw ideale werksituatie, wat zijn momenten waarin je zin hebt om aan het werk te gaan? Wat is voor jou belangrijk om met een goed gevoel je dag af te sluiten? Kortom: ervaar jij werkgeluk?

Veel van de bepalende factoren voor werkgeluk liggen waarschijnlijk bij je werkgever, maar er zijn ook factoren die je als medewerker zelf kunt beïnvloeden. In dit artikel hebben we een checklist opgesteld om je te helpen om meer werkgeluk voor jezelf te creëren.

Nummer 1: Zet je eigen competenties in

Iedereen heeft zijn eigen sterke punten, maar zet jij die van jou wel in op je werk? Nee? Dat is zonde van je talenten. Door niet te doen waar je goed in bent, ga je jezelf continu teleurstellen. Probeer voor meer werkgeluk daarom naar je functie te kijken en deze te draaien, zodat die wel goed bij je aansluit.

Stel je voor, je werkt altijd in teamverband, maar je bent eigenlijk veel beter als je zelfstandig werkt. Of misschien heb je een talent voor presenteren, en wil je met een workshop andere medewerkers binnen je organisatie helpen. Door het inzetten van je talenten zul je zien, dat je je een stuk beter gaat voelen op je werk. Niet alleen jij, maar de hele organisatie profiteert hiervan.

Werken aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Maak gebruik van meer dan 500 online trainingen van SkillsTown. Nu 14 dagen gratis proberen.

Nummer 2: Zorg voor een werkdag met voldoening

Heb je niet zo vaak het gevoel dat je ‘lekker bezig’ bent geweest aan het einde van je werkdag? Ga dan even na of de doelen die je voor jezelf stelt wel haalbaar zijn. Wanneer je haalbare doelen vaststelt, kun je met succes terugkijken op je werkdag. Je mag jezelf ook best een beloning geven, wanneer je een taak succesvol hebt afgerond. Neem even een pauze om te reflecteren op dit succes met een lekkere kop koffie of maak buiten een ommetje.

Vind je het moeilijk om het beste uit je werkdag te halen, omdat je het lastig vindt om je dag effectief in te delen? Met de e-learning timemanagement op ons online leerplatform leer je om overzicht te creëren en prioriteiten te stellen. Zo is het makkelijker om haalbare taken af te strepen en voldoening uit je werkdagen te halen.

Nummer 3: Zoek verbinding met collega’s

Wanneer je een goede band hebt met je collega’s, doet dat veel met je humeur op het werk. Wanneer je elkaar leert kennen wordt het makkelijker om grapjes te maken. Ook de drempel om een gezamenlijke koffiepauze voor te stellen wordt een stuk lager. Maar hoe leer je je collega’s kennen? Vooral in deze thuiswerktijd is dat lastig. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld elke week met een andere collega een (online) koffiepauze houdt. Zo leer je iedereen een-op-een kennen. Misschien kom je wel achter dezelfde interesses of kunnen jullie het ontzettend goed met elkaar vinden. Voor je het weet ga je met veel plezier naar je werk!

Plan elke week een (online) koffiepauze in met een andere collega. Zo leer je iedereen een-op-een kennen.

Nummer 4: Blijf gezond

Werken aan je gezondheid zorgt niet alleen voor een gelukkig leven, maar ook voor een gelukkig werkleven en dus meer werkgeluk. Je zit lekkerder in je vel en bent meer beschermd tegen stress, werkdruk en burn-outs. Maar als je lange werkdagen draait, heb je wellicht geen motivatie om daarna nog te gaan sporten. Probeer daarom elke avond voordat je naar je werk gaat, al keuzes te maken voor de volgende dag. Bereid een gezond ontbijt en lunch voor en bedenk hoe je tijdens werktijd voor wat meer beweging kan zorgen. Plan in je agenda bijvoorbeeld tijd in voor een wandeling. Wanneer je je hierop voorbereidt, is het makkelijker om deze stappen ook echt de volgende dag op te pakken.

Nummer 5: Zorg voor zingeving

Zingeving staat misschien niet op nummer 1, als je denkt aan de belangrijkste aspecten van je werkleven. Maar om werkgeluk te creëren is dit een heel belangrijk deel. Zingeving heeft te maken met het bijdragen aan een mooi of belangrijk doel. Sluit de missie van jouw werkgever aan bij die van jou? Dit kan voldoening geven in je werk, maar ook het gevoel van nut en waardering voor jezelf. Sluiten de doelen van je werkgever niet aan bij die van jou? Zoek dan naar andere oplossingen om zingeving te creëren tijdens je werk of misschien zelfs naast je werk. Wanneer je zingeving voor jezelf creëert, zul je zien dat je hier een gelukkiger mens van wordt. Op de werkvloer, maar ook in je privéleven.

Werken aan jouw werkgeluk?

Wil jij werken aan een gelukkiger werkklimaat voor jezelf of voor jouw organisatie?  Maak kennis met meer dan 500 online trainingen op het gebied van professionele én persoonlijke ontwikkeling.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou:

Ben jij voorbereid op de AI-revolutie?

Zorg dat je toekomstbestendig blijft met onze online AI & ChatGPT Summer Academy. Leer op het grootste event in de Benelux op het gebied van AI & ChatGPT hoe je AI inzet om te groeien, zodat je niet achter raakt op je concurrentie.

.