Wie zijn de leidinggevenden in Nederland?

Leiderschap wordt omschreven als het proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand in een leidinggevende positie. De manier waarop het leiderschap binnen een organisatie wordt ingevuld, kan veel invloed hebben op het plezier en de productiviteit van medewerkers. Maar wie zijn die leidinggevenden nu eigenlijk? Wij zetten de belangrijkste cijfers op een rij.

Geen 9 tot 5 mentaliteit

Managers in Nederland zijn niet vies van een paar uurtjes overwerken. Zo geeft 56% van de managers aan regelmatig extra uren te draaien voor de zaak (bron: cbs). Leraren komen op de tweede plaats, waarvan zo’n 44,9% standaard overwerkt.

Vrouw vs man

Hoewel vrouwen nog steeds een minderheid vormen is hun aandeel als manager de laatste jaren wel gestegen. In 2015 waren er zo’n 361 duizend mannen manager en 128 duizend vrouwen (bron: cbs).

De 5 grootste valkuilen voor managers

In dit whitepaper delen we de grootste valkuilen waar je als manager op moet letten. Zo haal jij het beste uit jezelf en je werknemers.

Ideale manager

Ondanks dat het vrouwelijke aantal managers blijft stijgen, blijft Nederland de voorkeur geven aan mannen. De ideale manager is namelijk nog steeds een 40-jarige man, zo blijkt uit Het Nationale Management Onderzoek. Daarnaast zijn er een aantal gewilde eigenschappen die een leidinggevende zou moeten bezitten. De ideale manager zou 43% behulpzaam, 46% betrokken, 57% betrouwbaar en 41% eerlijk moeten zijn. In real life liggen die cijfers wat lager, 25% behulpzaam, 30% betrokken, 29% betrouwbaar en 23% eerlijk (bron: Het Nationale Management Onderzoek).

Happy managers

Eerder deed cbs een onderzoek naar de tevredenheid onder werknemers. Het blijkt dat managers het meest ‘happy’ zijn en hun werk het vaakst een positief oordeel geven. Maar liefst 84,2% van de managers beoordeelt zijn of haar werk met ‘zeer tevreden’.

Verhoog je leiderschapkwaliteiten

Veel vaardigheden die belangrijk zijn voor een leidinggevende zijn aan te leren. Als online opleider faciliteren we in online trainingen die de leiderschapskwaliteiten van medewerkers verhogen. Denk bijvoorbeeld aan cursussen over intercultureel leiderschap, ontmanagen voor managers en talentmanagement. Deze en andere cursussen vrijblijvend proberen met je organisatie?

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: