Aloysius Stichting inspireert medewerkers in het onderwijs met online leren

Binnen het onderwijs vindt er de laatste jaren enorm veel ontwikkeling plaats. Soms omdat er nu eenmaal geen keuze is, maar vaak omdat de betreffende onderwijsinstelling het belangrijk vindt om eigen initiatief te nemen op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Opleidingscoördinator Patricia van Oosten en directeur HRM & communicatie Marja van den Ouden van de Aloysius Stichting weten als geen ander hoe dynamisch de onderwijswereld is en hoe belangrijk het is om ontwikkeling te stimuleren.

Zij besloten eind 2019 dan ook om hun oude leersysteem in te ruilen voor een nieuw platform dat voldeed aan de standaarden van nu én de toekomst. Daarbij viel de keuze op de online leeromgeving van SkillsTown. In dit artikel vertellen Patricia en Marja over hun ervaring met dit platform en de manier waarop zij dit inzetten voor hun medewerkers en organisatie.

Het leerplatform bij Aloysius

Eind 2019 ging de Aloysius Academie live. Hiermee kregen alle medewerkers van de stichting toegang tot een breed aanbod aan online trainingen. Denk daarbij aan e-learning modules van een aantal uur, korte micro-cursussen van een paar minuten en webinars die gemiddeld een half uur duren. Medewerkers kunnen op deze manier gemakkelijk hun vaardigheden verbeteren: van Excel, werken met de Meldcode huiselijke geweld en kindermishandeling tot het ontwikkelen van didactische en sociale vaardigheden. “Wij hebben een dubbelperspectief”, geeft Marja aan.

"Wij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar die ontwikkeling kunnen we niet tot stand brengen zonder onszelf te ontwikkelen."

Wij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar die ontwikkeling kunnen we niet tot stand brengen zonder onszelf te ontwikkelen. Met behulp van de online trainingen willen wij onszelf continue blijven ontwikkelen en nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. We koppelen online en offline leren nu veel meer aan elkaar, als er offline leerontmoetingen worden georganiseerd kunnen we die koppelen aan online modules, vooraf en achteraf.

Naast het ontwikkelen van vaardigheden, vindt Aloysius het ook enorm belangrijk om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Daarom zijn er ook online trainingen beschikbaar op het gebied van gezondheid, zoals omgaan met stress en de juiste werk/privé balans. “Met de nieuwe Aloysius Academie bieden we onze medewerkers een compleet pakket. Ons opleidingsaanbod is permanent actueel en met één druk op de knop schrijf je je in voor een e-learning module. Daarbij is het vraagstuk duurzaamheid voor ons ook belangrijk. We willen medewerkers daarmee de mogelijkheid geven om invloed op hun eigen gezondheid uit te oefenen en duurzaam inzetbaar te blijven”, aldus Patricia.

Laat het platform werken

Bij het kiezen en lanceren van een nieuw platform is het belangrijk om medewerkers te betrekken, naar hen te luisteren en de inrichting af te stemmen op hun wensen. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat medewerkers het daadwerkelijk gaan gebruiken en je een leeromgeving neerzet die écht werkt.

"Medewerkers zijn echt positief verrast en de drempel blijkt veel minder hoog dan ze van tevoren dachten."

Dat is dan ook wat de Aloysius Stichting heeft gedaan. Vóór lancering hebben ze goed nagedacht over het verhaal van de academie en de manier waarop ze het binnen hun organisatie wilden faciliteren. Naar aanleiding daarvan hebben ze samen met een implementatie consultant van SkillsTown een plan gemaakt om het online leerplatform te lanceren en in leven te houden. Dankzij deze succesformule zijn er al veel positieve reacties van medewerkers gegeven. Patricia vertelt enthousiast: “Medewerkers geven vooral aan hoe makkelijk en gebruiksvriendelijk het is. Ze zijn echt positief verrast en de drempel blijkt veel minder hoog dan ze van tevoren dachten. Dat heeft denk ik vooral te maken met het feit dat het aanbod zowel online als offline beschikbaar is en dat de opgedane kennis direct toepasbaar is in het werk.

Combinatie van on- en offline leren

Naast het online aanbod dat via het leerplatform van SkillsTown wordt aangeboden, biedt het platform ook ‘offline’ veel professionaliseringsmogelijkheden. Van complete pabo-opleidingen of masters tot trainingen over medezeggenschap, ouderbetrokkenheid en andere specifieke onderwerpen. Workshops, trainingen en meerjarige opleidingen. Daarnaast worden fysieke bijeenkomsten in het platform weergegeven, waarvoor medewerkers zich gemakkelijk kunnen inschrijven. Marja vertelt: “Onze vernieuwde Aloysius Academie kan professionals en scholen prima ondersteunen bij de uitvoering van hun koers en toekomstplannen. Zij vinden er nu al een zeer uitgebreid aanbod. We gaan in onze organisatie ook steeds meer samen leren. Wie zijn of haar kennis of ervaringen wil delen, kan dat via de academie dus zeker doen en zo collega’s inspireren.”

"We laten collega’s de mogelijkheden ervaren en als ze het product eenmaal hebben geprobeerd, wijst het zichzelf."

Naast het offline aanbod in de academie, maakt de Aloysius Stichting ook gebruik van fysieke inspiratiemiddagen om hun medewerkers te enthousiasmeren voor het platform. Zo komen ze bijvoorbeeld met hun teams bijeen op het kantoor van SkillsTown om de 21st century skills escape room te doen en kennis te maken met de mogelijkheden van de leeromgeving. “Een van de bijeenkomsten was met onze collega’s van de afdeling onderwijskwaliteit. Tijdens de sessies inspireren we medewerkers en laten we zien hoe zij de Aloysius Academie in kunnen zetten. Het gaat erom dat wij leeroplossingen bieden voor scholen, waar zij zelf mee aan de slag kunnen. Op deze manier proberen we iedere afdeling en medewerker uit te nodigen om een eigen aandeel te leveren in de totaaloplossing”, aldus Patricia.

Marja voegt daar aan toe: “Om medewerkers te enthousiasmeren en te motiveren voor het platform, vertellen we het verhaal en laten we zien wat zowel de school als het individu er precies mee kan. We laten collega’s de mogelijkheden ervaren en als ze het product eenmaal hebben geprobeerd, wijst het zichzelf. Wij geloven namelijk in het product en als wij dat doen, doen medewerkers dat ook.”

Net als de Aloysius Stichting aan de slag met online training in jouw organisatie?

Danny of een van zijn collega's vertelt je tijdens een vrijblijvende demo alles over de mogelijkheden.
Deel deze klantcase:

Ook interessant voor jou: