Zo bereidt Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant zich voor op de Omgevingswet

Door de coronacrisis waren organisaties in maart 2020 ineens verplicht om online te gaan werken. De samenwerking met SkillsTown startte voor de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) echter al in februari. Zij zagen ook zonder pandemie het nut van online leren in. In dit artikel vertelt Erik van de Polder, Strategisch HR-adviseur bij OMWB, hoe hij samen met SkillsTown zijn organisatie aan het leren zet.

Voorbereid zijn op de Omgevingswet

In 2023 gaat de Omgevingswet in. Hierin bundelt en moderniseert de overheid de wetten voor de leefomgeving. Zo wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten op te starten, bijvoorbeeld woningbouw op oude bedrijventerreinen of de bouw van windmolenparken. Als omgevingsdienst moet de OMWB hier goed op voorbereid zijn. Medewerkers moeten weten wat de Omgevingswet precies inhoudt en hoe ze hier in de praktijk mee aan de slag kunnen. Erik vertelt: “Wij vinden het heel belangrijk dat iedereen binnen onze organisatie dezelfde basis heeft qua kennis van de Omgevingswet. Het is iets waar iedereen binnen onze organisatie mee te maken gaat krijgen.”

"Het online trainingsaanbod op het gebied van de Omgevingswet is mooi samengesteld en er is een goede balans tussen kennis en inspiratie."

Het online trainingsaanbod rondom de Omgevingswet

SkillsTown biedt een uitgebreid online trainingsaanbod op het gebied van de nieuwe Omgevingswet. Hiermee worden medewerkers van provincies, gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen, veiligheidsregio’s, GGD’en en Rijkswaterstaat voorbereid op wat hen te wachten staat. Onderwerpen die worden behandeld zijn onder andere communiceren, samenwerken, decentrale regels, omgevingsvisie en projectprocedure. Dit uitgebreide aanbod was een van de redenen voor de OMWB om met SkillsTown te starten. Erik licht toe: “Het pakket is mooi samengesteld en er is een goede balans tussen kennis en inspiratie. Het is niet alleen droge stof, maar er zijn ook goede voorbeelden. Dit maakt het beeldend hoe het er straks uit kan komen te zien.”

Leren op eigen tempo

Waarom online leren zo goed werkt voor de medewerkers van de OMWB, is omdat ze dit op hun eigen tempo kunnen doen. Erik legt uit: “We hebben 350 medewerkers. Als je alle medewerkers fysiek een cursus wilt laten volgen, dan is dat een enorme operatie. Het online platform is een mooie manier om mensen kennis op te laten doen, op het moment dat ze dit zelf willen. Het zorgt voor autonomie. Ze kunnen zelf beslissen wanneer ze het oppakken en hoe snel ze door de stof heengaan. Door middel van de toetsen, kunnen we nagaan wat werknemers ervan opgestoken hebben.”

"Ik ben erg onder de indruk van de inhoud van alle andere modules, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. "

Voor iedere organisatie interessant

De OMWB maakt op dit moment alleen gebruik van het omgevingspakket, maar Erik vertelt enthousiast: “Ik ben erg onder de indruk van de inhoud van alle andere modules, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Als ik zie wat SkillsTown allemaal nog meer te bieden heeft, dan is dat voor alle organisaties interessant.” Erik is dan ook erg te spreken over de korte lijntjes met SkillsTown: “Ik heb fijn contact met Gijs, accountmanager bij SkillsTown. Samen zijn we aan het kijken waar nog meer mogelijkheden liggen voor Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant.

Net als OMWB aan de slag met online training in jouw organisatie?

Danny of een van zijn collega's vertelt je tijdens een vrijblijvende demo alles over de mogelijkheden.
Deel deze klantcase:

Ook interessant voor jou: