Binnen 7 maanden 81% van de medewerkers aan het leren: STL deed het zo

Een ‘lerende organisatie’ zijn, dat wil toch iedereen? Maar tussen het ‘willen’ en het ‘zijn’ van zo’n organisatie zit een hele uitdaging. Want hoe krijg je alle medewerkers zo betrokken en begaan dat ze zichzelf continu willen blijven ontwikkelen? Deze uitdaging zijn we samen met Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) aangegaan.

In dit artikel vertelt Eva Visser, adviseur HRM bij STL, hoe zij samen met SkillsTown maar liefst 81% van hun medewerkers binnen 7 maanden activeerden om zich met de online academie verder te ontwikkelen.

Onbeperkt online leren

Toen STL na een workshop over 21st century skills de deelnemers vroeg naar hun interesse om zich daarin verder te ontwikkelen, gaf 97% aan dat zij meer aandacht wilden besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling. Naar aanleiding van die uitkomst en het belang dat zij hechten aan duurzame inzetbaarheid, lanceerde STL hun eigen online leeromgeving. Hiermee kunnen alle 150 medewerkers kosteloos online trainingen volgen.

Eva legt uit: “We hebben jaarlijks een x-bedrag van onze loonsom die we beschikbaar stellen voor ontwikkeling. Alle medewerkers kunnen daar aanspraak op maken in overleg met hun leidinggevende. Hieraan hebben we de STL academie met heel veel plezier toegevoegd. Nu de academie voor iedereen beschikbaar is gesteld, is er voor iedereen kosteloos iets te volgen.”

"Hoe leuk is het om te ervaren dat medewerkers zelf verwijzen naar het online leerplatform!"

Geef het goede voorbeeld

Als er iets duidelijk naar voren komt in het verhaal van Eva, dan is het wel dat een online leeromgeving alleen gaat werken als het management en de leidinggevenden hier ook in geloven en dit promoten. Eva zegt: “Wij hebben ervoor gekozen om de online trainingen niet verplicht te stellen, maar dan moet je het platform als organisatie wél sterk neerzetten. Daarom hebben we iedereen van middenkader en top vanaf het begin meegenomen in de ontwikkelingen en dit zorgt ervoor dat zij het ook dragen. Daarnaast hebben we met de leidinggevenden afgesproken dat zij het tijdens de gesprekken met hun medewerkers hebben over de ontwikkelmogelijkheden in het platform.”

Trek positieve aandacht

Aangezien STL er bij lancering voor gekozen om niet te werken met verplichtingen ten aanzien van het leerplatform, geeft dit mogelijkheden binnen de organisatie om het platform op een andere manier onder de aandacht van medewerkers te brengen. Wat Eva betreft kan dat niet creatief genoeg: “We bedenken af en toe ludieke acties die medewerkers op een leuke manier naar de academie leiden. Daarbij willen we een koppeling maken met de online trainingen in de omgeving. We hebben bijvoorbeeld naar aanleiding van het webinar ‘smartphone fotografie’ een fotowedstrijd bedacht. Iedere medewerker kon met behulp van de kennis uit dit webinar zijn of haar beste smartphone foto opsturen. De beste foto kreeg een uitvergroting van ons cadeau.”

"We hebben naar aanleiding van het webinar ‘smartphone fotografie’ een fotowedstrijd bedacht om medewerkers naar de academie te leiden."

Deel ervaringen

Als de online academie een beetje loopt en je krijgt de eerste reacties van medewerkers, kun je deze reacties goed gebruiken ter promotie. Positieve ervaringen motiveren anderen weer om ook een kijkje te nemen. Vraag een medewerker om een quote en plaats deze op het intranet, neem een video op van de positieve ervaring en deel die in een interne nieuwsbrief of geef collega’s de ruimte om met elkaar te praten over welke module zij afgelopen maand hebben gevolgd en wat hun ervaring daarmee was.

Eva vertelt: “Het leuke is dat medewerkers zelf al steeds meer verwijzen naar de online trainingen. Zo plaatste een collega van IT een berichtje op ons intranet. Hierin gaf hij aan dat mensen met vragen over de nieuwe Windows versie eens zouden moeten kijken naar de online training hierover. Hoe leuk is het om te ervaren dat medewerkers zelf verwijzen naar het online leerplatform!”

Gebruik het in je werving

De voornaamste reden van het online platform is het stimuleren van de ontwikkeling van medewerkers. Daarnaast is het aantrekken van nieuwe talenten een mooie bijkomstigheid. Eva zegt: “Om de online leeromgeving onder de aandacht te brengen, is het belangrijk dat deze goed verweven zit in de organisatie. Niet alleen intern, maar ook extern. Wij verwijzen overal naar onze eigen academie. Dat doen we naar medewerkers, maar ook in onze werving zodat nieuwe talenten ook weten van de mogelijkheden die ze bij STL krijgen om zichzelf te ontwikkelen.”

Net als Sectorinstituut Transport & Logistiek aan de slag met online training in jouw organisatie?

Danny of een van zijn collega's vertelt je tijdens een vrijblijvende demo alles over de mogelijkheden.
Deel deze klantcase:

Ook interessant voor jou: