Arjen Banach: “Leren is de enige manier om voldoening te houden in je werk”

Klant blog
arjen-banach

Bij veel organisaties staat ‘leren’ hoog op de agenda. Maar zodra het druk wordt, verdwijnen die leerambities naar de achtergrond. Dan wint de deadline het van de doorontwikkeling. En dat is precies waar het misgaat, stelt organisatiefuturoloog Arjen Banach. “We zitten soms zo diep in de waan van de dag dat we leermomenten niet herkennen. En als we ze wél zien, dan benoemen we ze vaak niet.”

In deze serie spreekt SkillsTown met vernieuwers op het gebied van leren en ontwikkelen. Hoe maak je talentontwikkeling tastbaar? Hoe creëer je een cultuur waarin mensen blijven groeien? En wat vraagt dat van leidinggevenden, HR, rituelen en onze taal? In deze aflevering spreken we met Arjen Banach, spreker, auteur en voormalig Chief Happiness Officer.

Goed werkgeverschap vraagt overtuiging

“Goed werkgeverschap is verre van vanzelfsprekend”, begint Banach enigszins pessimistisch. “Wat je nu vaak ziet, is dat organisaties pas in actie komen als het knelt, bijvoorbeeld omdat ze mensen tekort komen. Dan wordt het ineens: ‘ik moet aantrekkelijk worden’. Maar als dat je motivatie is, dan houd je het simpelweg niet vol. Goed werkgeverschap moet vanuit overtuiging komen: mensen brengen vijf dagen per week bij ons door, dan is het ónze verantwoordelijkheid om goed voor ze te zorgen.”

Een van de grootste behoeften van kenniswerkers is om te blijven doorontwikkelen. Daar zit veel werkvoldoening in. Maar vaak is er maar één pad: je doet je werk goed, blinkt uit, en dan word je leidinggevende. Terwijl dat een totaal andere tak van sport is. “Als je het als organisatie goed wilt doen, zorg je dat mensen óók in de breedte kunnen groeien, in de expertrol van hun vak. Dat ze daarin promotie kunnen maken en erkenning krijgen, ook qua salaris. Maar dat is nu nog maar op heel weinig plekken echt goed geregeld.”

Weg met het jargon

Banach was de eerste Chief Happiness Officer van Nederland. De titel leverde hem veel media-aandacht op. Toch spreekt hij nauwelijks nog over werkgeluk als doel. “Noem je iets ‘werkgeluk’, dan haken sommige mensen direct af. Die krijgen jeuk en hun nekharen gaan overeind staan. Dan schiet je dus je doel voorbij. Terwijl het juist gaat over iets heel wezenlijks: werk mogen doen op een manier die bij je past en waar je blij van wordt.”

Een term als ‘duurzame inzetbaarheid’? Banach grijnst: “Ga maar eens aan het eind van de dag naar een medewerker toe en vraag: was je vandaag een beetje duurzaam inzetbaar? Dan kijkt iemand je aan alsof je iets geks gezegd hebt. Ik hou zelf meer van: kreeg je energie van wat je vandaag hebt gedaan? Dáár begint werkplezier.”

“Hoe verder ik kom in mijn vak, hoe meer ik zie hoe bepalend taal is, zeker bij veranderprocessen,” zegt Banach. “Als we de juiste woorden niet gebruiken, ga je het ook niet goed organiseren.” Dat geldt volgens hem ook voor leren: een thema dat vaak op de agenda staat, maar zelden doorsijpelt in de manier waarop mensen werken en samenwerken.

Lees hier het hele interview met Arjen

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Blijf altijd up to date door jezelf in te schrijven op onze nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit artikel

Geinspireerd? Dan deel dit artikel met je netwerk.