5 tips om een burn-out te voorkomen

Ben jij snel geïrriteerd, heb je moeite met concentratie of heb je nek- en schouderklachten? Dit kan een teken van stress of zelfs een beginnende burn-out zijn. Het is belangrijk om iets met deze klachten te doen. Want mentale gezondheid staat voor minder ziek zijn en meer geluk in je werk- en privéleven. Daarom delen wij hieronder tips die iedereen zou moeten volgen!

Tip 1: Plan meer pauzes

Een burn-out ontstaat niet omdat je te hard werkt. Je krijgt het door te weinig rustmomenten te nemen. Alleen op die momenten kan je brein herstellen van de werkdruk en kom je weer even tot jezelf. Focus je dus niet op het verminderen van je werk, maar op het vermeerderen van je pauzes!

We hebben het dan niet over een vakantie inplannen na een drukke werkperiode (wat overigens ook prima is), maar over het nemen van kleine rustmomentjes door je dag heen. Neem bijvoorbeeld elk uur vijf minuten pauze. Zorg dat je even weg bent van je werkplek en laat je telefoon hier ook achterliggen. Neem een kop thee of een snack en focus hier al je aandacht op. Of doe wat strekoefeningen!

Tip 2: Doe kennis op over een burn-out

Voor velen staat het onderwerp van burn-out misschien ver van zich af. Je kent misschien mensen die dit hebben meegemaakt maar snapt niet helemaal hoe het daartoe heeft kunnen komen. Zorg daarom dat je je wat beter inleest zodat je weet wat je kunt doen om dit te voorkomen of om anderen uit je (werk)omgeving te helpen en ondersteunen. Dit kun je snel doen door online trainingen over het onderwerp te volgen. Dit kan bijvoorbeeld op ons online leerplatform. Hier vind je verschillende relevante trainingen.

Trainingstip:   Volg het webinar ‘Nooit een burn-out met deze 5 tips’ op ons online leerplatform.

Tip 3: Denk altijd eerst aan jezelf

Herken je het: je voelt je niet helemaal lekker maar je gaat die dag toch aan het werk. Vooral met de nieuwe thuiswerkcultuur is die keuze sneller gemaakt. Waarom denk je dat dit is? Heb je het gevoel dat je er te veel toe doet? Heb je nog te veel taken openstaan en wil je anderen of jezelf niet teleurstellen?

Onthoud: dit is niet het belangrijkste in de wereld! Jezelf op één zetten betekent keuzes maken die goed voor jou zijn. Zorg voor jezelf voordat je voor anderen gaat zorgen. JIJ bent de belangrijkste persoon in je eigen leven. Oefen het luisteren naar je hart en lichaam in plaats van naar externe prikkels. Pas dan gaat het leven om jou draaien!

Tip 4: Kijk kritisch naar je agenda

Heb je taken die waarschijnlijk toch helemaal niks opleveren? Schrap ze! Je kunt de urgentie van je taken makkelijk visueel maken met de matrix van Eisenhower. Plan al je taken in de volgende tabel:
De Eisenhower Matrix. Zet deze Matrix in om taken te prioriteren en een burn-out te voorkomen.

Trainingstip:   Wil jij meer hulp bij het inplannen van je dagelijkse activiteiten? Volg de e-learning Timemanagement op ons online leerplatform!

Tip 5: Zorg voor goede sociale relaties

Zorg dat je mensen om je heen verzamelt waarbij je je goed voelt. Denk hierbij niet alleen aan vrienden maar ook aan werkrelaties. Het is dan van belang dat je elkaar beter leert kennen. Zo creëer je relaties waarvan je weet dat je met elkaar kan praten over lichte maar ook zwaardere onderwerpen zoals stress of persoonlijke problemen. Dan is de drempel van het vragen om hulp wanneer je dit nodig hebt ook lager.

Meer handvatten nodig?

Leren omgaan met stress vergt veel oefening. Op ons online leerplatform vind je tientallen online trainingen die jou of jouw medewerkers helpen met het omgaan met stress in alle vormen! Zo kan een burn-out voorkomen worden.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: