Wat vindt de werknemer belangrijk?

Als werkgever wil je ervoor zorgen dat personeel blijft en dat lukt alleen als je weet waar ze belang aan hechten bij een werkgever. Een goed salaris is namelijk niet het enige waar medewerkers aandacht aan besteden. In dit artikel delen we wat werknemers belangrijk vinden, zodat de werknemerstevredenheid omhoogschiet en jouw medewerkers blijven!

3 drijfveren

Er zijn vast honderden redenen te bedenken waarom medewerkers juist bij jouw organisatie zouden moeten werken. Maar als je het aan hoogopgeleide professionals vraagt dan komen er drie soorten drijfveren bij medewerkers naar voren die volgens hen invloed uitoefenen op de keuze voor een werkgever (bron: TNS NIPO):

Lekker bonden met collega’s

De drijfveren van werknemers zijn onder de loep genomen. Wie nog steeds denkt dat de teamspirit er niet toe doet, heeft het mis. Uit een onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat medewerkers 11 arbeidsomstandigheden als belangrijk ervaren bij hun werkgever. Hierbij staat een prettige werksfeer met stip op nummer 1 gevolgd door goede managers.

Opleiding en ontwikkeling mogen niet onderschat worden

Ook al zijn leuke collega’s en een goed salaris belangrijk, een belangrijke eis die werkzoekenden ook stellen aan hun nieuwe werkgever is opleiding en ontwikkeling. Uit een onderzoek van hrpraktijk blijkt dat 83% van de werknemers veel waarde hecht aan hun eigen ontwikkeling en daar dus op let bij het selecteren van een werkgever. Wil jij de werknemerstevredenheid dus omhooghalen? Bied dan ontwikkelingsmogelijkheden aan en zorg dat iedere medewerker de vaardigheden kan ontwikkelen waar zij behoefte aan hebben. Zo help je ze met groeien. Dit kan bijvoorbeeld met een online leerplatform.

Tip:  Met het online leerplatform van SkillsTown kunnen jouw werknemers meer dan 650 verschillende online trainingen volgen. Ontdek wat een online leerplatform voor jouw organisatie kan betekenen.

Werk-privébalans

De nieuwe generatie talenten focust zich bij het uitzoeken van een werkgever ook op een goede werk-privébalans. Zorg dat je ze hierin ondersteunt met flexibele werktijden, zodat ze deze beter kunnen afstemmen op hun privéleven en bied ze hulpmiddelen aan om te werken aan deze balans. Bij SkillsTown hebben we bijvoorbeeld online trainingen beschikbaar om ze hierbij te helpen.

Theorie X en theorie Y

In 1960 werden door Douglas McGregor twee theorieën beschreven, waarin hij typische opvattingen over veronderstelde kenmerken van medewerkers koppelt aan de manier waarop zij gemotiveerd moeten worden.

Voor jou als werkgever is theorie Y natuurlijk voordeliger, want wanneer medewerkers openstaan voor verandering en creativiteit, helpen zij de organisatie mee met groeien. Neem deze aspecten dus ook mee wanneer je naar nieuwe medewerkers zoekt.

Word en blijf ook een aantrekkelijke werkgever

Ook investeren in je huidige medewerkers en nog aantrekkelijker zijn voor toekomstige talenten? Als online opleider helpen we jouw organisatie om het opleidingsbeleid voor medewerkers vorm te geven met online training. Plan een vrijblijvende demo en ontdek de mogelijkheden.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: