Zo helpt Calibris Advies werkzoekenden weer op de goede weg

Heb jij al gehoord van Wijkleerbedrijven? Met dit initiatief zorgt Calibris Advies ervoor dat mensen in de bijstand en werkzoekenden een weg vinden naar een diploma en een baan in de zorg. Zo krijgen zij hun leven weer op de rit. Als online opleider mogen wij een bijdrage leveren aan dit mooie initiatief door het aanreiken van gratis online trainingen voor de deelnemers. Frank Braaksma, directeur van Calibris Advies, vertelt je hieronder meer over deze Wijkleerbedrijven.

Wat zijn Wijkleerbedrijven?

Calibris Advies is een stichting die mensen een steuntje in de rug biedt. Om deze reden hebben zij ook Wijkleerbedrijven opgezet binnen gemeenten in Nederland. Frank Braaksma zegt: “Door middel van Wijkleerbedrijven zorgen wij dat deelnemers een diploma halen en het werkveld in kunnen, met nadruk op de zorg. In deze sector is namelijk sprake van een flink werknemerstekort en hier ligt een grote kans voor medewerkers van verschillende niveaus. Tijdens de opleiding doen de deelnemers ook relevante werkervaring op bij zorginstellingen binnen de gemeente.”

Maar dit is niet de enige positieve uitkomst van Wijkleerbedrijven. Frank vertelt: “Tijdens de opleiding bieden de deelnemers ook hulp aan kwetsbare mensen. Eenzaamheid is een groot probleem in het land en binnen de wijken waarin wij een Wijkleerbedrijf hebben wonen vaak veel eenzame ouderen. Doordat we deelnemers hiermee koppelen kunnen zij de ouderen helpen. De deelnemers kunnen veel van hen leren over bijvoorbeeld de stad, spreekwoorden of krantlezen.” Met Wijkleerbedrijven komen er dus oplossingen voor verschillende doelgroepen.

Wist je dat:  een Wijkleerbedrijf gemiddeld 10.000 uur informele hulp per jaar oplevert?

Niet zonder hulp

Calibris Advies doet dit niet alleen. Frank vertelt: “Wij werken samen met gemeenten, onderwijsinstanties, en zorginstellingen om deze werkzoekenden te begeleiden in hun traject naar hun diploma en werk. Door de samenwerking met onze partners realiseren we in de projecten hele mooie resultaten. We garanderen een diplomarendement van minimaal 80% en een duurzame uitstroom naar werk van 75% van de gediplomeerden. Dat is soms hard werken, maar wanneer de partners elkaar goed weten te vinden dan is dit in de praktijk altijd mogelijk. Ons streven is natuurlijk om ervoor te zorgen dat honderd procent van de deelnemers hun diploma haalt. We hebben al meerdere keren gezien dat dit mogelijk is.”

Zo zorgt ook SkillsTown voor een bijdrage in dit project door het aanbieden van een online leerplatform met trainingen die de deelnemers kosteloos kunnen volgen. Frank zegt: “Online trainingen voegen wat toe voor de deelnemers. Het is fijn als je ze kennis kunt toereiken, vooral wanneer er even geen informele hulp beschikbaar is. Zo blijven ze toch actief bezig met hun ontwikkeling. Het is fijn dat SkillsTown hiervoor hun maatschappelijk hart opent.”

De effecten van online leren

De online trainingen die deelnemers kunnen volgen, gaan in op verschillende onderwerpen. Met een blik op de zorg kunnen ze bijvoorbeeld trainingen volgen over ziektebeelden en gezondheid. Zo geeft een van de deelnemers aan: “Het is interessant om meer te leren over bepaalde onderwerpen waar ik tijdens mijn stage mee te maken heb.”

Maar er zijn ook trainingen gericht op loopbaanontwikkeling. Trainingen als ‘Druk en tegenslag’, ‘Aandacht en begrip’, ‘Omgaan met stress’ en ‘Samenwerken’ zijn populair.

“De training ‘Omgaan met stress’ is heel leerzaam. De video’s zorgen ervoor dat het leuk wordt en goed te begrijpen is. Ik weet nu hoe ik moet omgaan met stress. Dat heb ik nooit geleerd.”

Frank: “De online trainingen helpen ook erg met de taalontwikkeling en digitale vaardigheden van de deelnemers. En door middel van de trainingen behalen ze certificaten. Deze delen we uit bij de diploma-uitreiking. Zo kun je mensen die onzeker zijn veel trots en zelfvertrouwen geven. Dat is mooi om te zien. Op die manier helpt SkillsTown mee aan die succeservaring.”

Meer weten?

Wil jij meer weten over Wijkleerbedrijven? Ga dan naar de website van Calibris Advies. Of misschien wil je meer weten over de mogelijkheden van online trainingen voor jouw organisatie. Neem dan contact met ons op en wie weet heb jij binnenkort je eigen succesverhaal.

Net als Calibris Advies aan de slag met online training in jouw organisatie?

Danny of een van zijn collega's vertelt je tijdens een vrijblijvende demo alles over de mogelijkheden.
Deel deze klantcase:

Ook interessant voor jou: