SkillsTown Blog

10 tips om met stress om te gaan

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van ons leven, maar het is belangrijk om er op een gezonde manier mee om te gaan. Te veel stress kan leiden tot lichamelijke en mentale problemen, dus het is essentieel om effectieve strategieën te hebben om stress te beheersen. Hier zijn 10 waardevolle tips om je te helpen stress te verminderen en een gezonder, evenwichtiger leven te leiden.

1. Bewustwording van je stress symptomen

Voordat je stress kunt beheersen, moet je je bewust zijn van de symptomen. Krijg je klachten zoals hoofdpijn of koude handen? Of voel je je somber of snel geïrriteerd? Symptomen kunnen zich op vier verschillende gebieden voordoen: lichamelijk, emotioneel, verstandelijk en op het gebied van gedrag. Ga voor jezelf na van welke symptomen jij last hebt en gebruik deze als signaal. Dit helpt je om op tijd te herkennen wanneer je over je grenzen gaat.

2. Neem afstand

Wanneer je midden in een stressvolle situatie zit, neem dan een stapje terug. Verlaat de situatie even, ga wandelen of sporten om je gedachten te verzetten. Daarna kun je met een objectieve blik naar de context kijken. Zet alles op papier en bepaal voor jezelf waar je gaat beginnen. Dit helpt je om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken en helderder te denken.

3. Maak tijd voor ontspanning

Plan regelmatig momenten van ontspanning. Bewuste rust en ontspanning neem je door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen gedurende je dag. Dit kan tussen je werkzaamheden door en zelfs op je werk. Probeer bijvoorbeeld minimaal 3x per dag even tijd voor jezelf te nemen en te focussen op je ademhaling. Adem 5 seconden in, houdt 5 seconden vast en adem 5 seconden weer uit. Herhaal dit 2 minuten lang.

5 manieren om mindfulness toe te passen op je werk

In dit whitepaper geeft mindfulnesstrainer Bart Hansma je 5 tips om jouw mindfulness ‘spier’ te ontwikkelen zonder dat je er je schema voor overhoop hoeft te gooien.

4. Beweeg meer

Lichamelijke activiteit is een krachtig middel tegen stress. Beweging helpt je lichaam om endorfines vrij te geven, wat je gelukkiger maakt, en het vermindert de niveaus van het stresshormoon cortisol. Je lichaam spant ook automatisch verschillende spieren aan bij stress. Om die gespannen spieren te ontspannen, moet je bewegen. Doe eenvoudige strekoefeningen of ga dagelijks een rondje wandelen.

5. Stel prioriteiten

Leer hoe je prioriteiten kunt stellen in je taken met de Eisenhower Matrix. Deze matrix heeft vier categorieën, waaronder activiteiten die zowel belangrijk als dringend zijn, zoals het oplossen van een kritisch systeemprobleem. Ook zijn er activiteiten die bijdragen aan je doel maar op een later moment kunnen worden gepland. Verder zijn er activiteiten die weliswaar urgent zijn, maar niet direct bijdragen aan je doelen, en tot slot zijn er activiteiten die noch bijdragen aan je doelen, noch urgent zijn, zoals onnodige online tijdverspilling. Het herkennen van deze prioriteiten helpt je om je tijd en energie effectiever te beheren.

6. Stop met klagen

Als je in een negatieve spiraal blijft hangen zal het werken om met je stressfactoren om te gaan lastig worden. Klagen is tijdverspilling. Sommige dingen gebeuren nou eenmaal. Als het buiten jouw handen ligt, of als iets niet terug te draaien is, heeft het geen zin meer om erover door te klagen. Probeer deze momenten bij jezelf te herkennen. Accepteer dat sommige dingen buiten je controle liggen en focus op wat je wel kunt veranderen. Dit helpt om negatieve gedachten en stress te verminderen.

7. Schakel meldingen uit

De oneindige stroom aan e-mails en berichten van sociale media zorgen voor een doorlopend concert aan afleidende geluiden van je telefoon. Voorkom de neiging om bij elk geluid op je telefoon te kijken door meldingen van bepaalde apps tijdens werktijden uit te schakelen in je telefooninstellingen. Wil je je volledig op een taak focussen? Laat je collega’s weten dat je een aantal uur niet bereikbaar bent en zet je e-mailmeldingen en telefoon op stil.

8. Ontwikkel een hobby

Een heel belangrijk deel van het werkproces is opladen. Naast je werk heb je iets nodig waar je energie van krijgt. Veel mensen geven het excuus dat ze het hiervoor te druk hebben, maar ga eens na hoe je je tijd naast het werken besteedt? Scrol je door je telefoon of zit je te Netflixen? Gebruik deze tijd om nieuwe hobby’s uit te proberen en ontdek waar jij energie van krijgt.

9. Luister muziek

Wist je dat muziek stress verminderend werkt? Je hartslag en innerlijke rust kun je actief beïnvloeden door naar rustige muziek te luisteren. Je ademhaling gaat namelijk op een gegeven moment automatisch mee met het ritme van de muziek die je luistert. Van trage muziek word je rustig en je lichaam maakt oxytocine aan waardoor je ontspannen wordt.

10. Zorg voor een vast ritme

Plan je werktijden en rusttijden zorgvuldig. Stel een vast schema in voor je werkdag en zorg ervoor dat je na een bepaald tijdstip je computer uitschakelt. Hierdoor geef je jezelf de broodnodige rust en ruimte om te ontspannen. Een consistente routine helpt je lichaam en geest om zich aan te passen aan een regelmatig patroon. Hierdoor verminder je de kans op overmatige stress.

Wil jij aan de slag met stress?

Wil jij graag dieper in de stof duiken om te leren hoe je met stressfactoren om kunt gaan? Of overweeg je je medewerkers de kans te bieden om beter met stress om te gaan? In ons online leerplatform vind je een uitgebreid aanbod aan online trainingen die je kunnen helpen om beter om te gaan met stress en nog veel meer andere onderwerpen!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: