Het is als bedrijf of organisatie essentieel om te investeren in medewerkers. En dan hebben we het niet over financiële investeringen, maar over duurzame inzetbaarheid en vitaliteit op de werkvloer. Want hoe beter de ontwikkeling, betrokkenheid en gezondheid van de medewerkers, hoe meer werkplezier, hoe hoger de arbeidsproductiviteit en hoe lager het ziekteverzuim.
- Body (de fysieke gezondheid)
- Brain (de mentale gezondheid)
- Behaviour (gezond gedrag)
- Building (een gezonde werkomgeving)
Bedrijven en organisaties die ervoor zorgen dat hun medewerkers positief scoren op deze vier factoren, zijn goed op weg om meer werkplezier te creëren. Maar hoe scoor je hierop positief? In dit artikel vertellen we je per factor, hoe je hier als organisatie goed op kunt scoren.
Body: fysieke gezondheid
Genoeg beweging zorgt voor meer energie en minder ziekteverzuim op de werkvloer. Het is dus belangrijk om fit te zijn en fit te blijven. Maar hoe doe je dat? Hierbij is het hebben (of creëren) van een goed uithoudingsvermogen en een gezond gewicht belangrijk. Zonder voldoende beweging en sport wordt het lastig om die doelen te behalen.
Naast voldoende beweging is ook gezonde voeding van groot belang om de fysieke gesteldheid een boost te geven. Mensen zijn tegenwoordig steeds meer bezig met de bewustwording van het voedsel dat ze eten. Dat is goed. We moeten niet alleen gezond eten, maar ook regelmatig, evenwichtig, veilig en gevarieerd.
In onze online trainingen over fit zijn en fit blijven worden praktische handvatten geboden om aan de slag te gaan met je fysieke gezondheid. Medewerkers kunnen individueel of samen werken aan hun gezondheid.
Zo verhoogt online leren de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie
Brain: mentale gezondheid
Om mentale rust te kunnen creëren, is het ten eerste van belang dat medewerkers weten hoe ze hun agenda optimaal kunnen beheren. Als je goed kunt plannen, zorgt dat voor een beter evenwicht en minder stress. Daarbij moet de focus liggen op goed timemanagement: het hebben van doeltreffend tijdsbeheer. Slecht timemanagement uit zich in tijdgebrek, uitstelgedrag, wanorde en niet behaalde doelstellingen. Goed timemanagement uit zich dan weer in het behalen van resultaten, meer rust en meer tijd.
Wat verder ook helpt om het brein rust te geven, is voldoende slaap. Kun jij zeggen dat je ooit genoeg hebt van slaap? Waarschijnlijk niet. We slapen gemiddeld 1/3 deel van ons leven en hebben dat ook nodig. Zonder een goede nachtrust raak je vermoeid, je reactievermogen wordt minder en je wordt er suf van. Niet bepaald dingen die de vitaliteit op de werkvloer verbeteren.
In onze online trainingen over timemanagement en slaapritme leren medewerkers hoe zij efficiënt met hun tijd om kunnen gaan en waarom het zo belangrijk is om te slapen. Stimuleer medewerkers aan de slag te gaan met dit soort trainingen, zodat zij iedere dag uitgerust en geordend aan het werk gaan.
Behaviour: gezond gedrag
Werk kan voor veel voldoening zorgen, omdat het goed voelt om te presteren. Maar tegelijkertijd kunnen een hoge werkdruk, onzekerheid over de toekomst of werk dat niet past bij je kwaliteiten, ook zorgen voor veel stress. Er is een eenvoudige manier om stress te verminderen en prestaties te verhogen, namelijk door je te focussen op mindfulness. Met onze online modules gaan medewerkers aan de slag met testjes, oefeningen en opdrachten, zodat ze binnen no time een krachtige mindfulness ontwikkelen.
Een andere stressfactor kan een slechte werk-privé balans zijn. Voor veel mensen is het lastig om die balans te vinden, maar er zijn gelukkig genoeg tips en trucs om alles in evenwicht te kunnen houden. Lukt dat niet, dan is de kans op het krijgen van een burn-out groot. De gemiddelde leeftijd waarop we die krijgen daalt steeds verder en ligt nu op 33-45 jaar. De enige die het in de hand heeft om een burn-out te voorkomen, ben jijzelf.
In onze online trainingen over de balans tussen werk en privé leren medewerkers hun werk met hun privéleven op een fijne manier te combineren. Ze leren prioriteiten te stellen en dingen los te laten. Daarnaast bieden de online modules over burn-out een goed perspectief op het voorkomen van een burn-out en het herkennen van de symptomen. Dit draagt bij aan meer werkplezier!
Building: een gezonde werkomgeving
Fysieke over- en onderbelasting kan voor veel uitval zorgen. Te zwaar tillen of te lang zitten: het komt in veel werkomgevingen voor, maar is allesbehalve gezond en nadeling voor het werkplezier. Het zou goed zijn om hier bewuster mee om te gaan op de werkvloer. Doe bijvoorbeeld dagelijks een aantal kantooroefeningen en let op een juiste zithouding. In onze online leeromgeving zijn verschillende modules met kantooroefeningen beschikbaar. Zo kunnen medewerkers dagelijks even variëren in hun houding, wat de productiviteit bevordert.
Iets wat minder met vitaliteit heeft te maken, maar wat minstens zo belangrijk is voor het werkplezier, is de sfeer die op een werkvloer heerst. Eén op de zes medewerkers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd. Agressie en geweld zorgen voor meer stress, extra verzuim, minder werkplezier en een verhoogde kans op een burn-out. Het is daarom belangrijk om er als bedrijf alles aan te doen dat pesten op het werk voorkomen wordt. In onze online module over pesten op de werkvloer vertellen we hoe pestgedrag herkend kan worden en hoe dit soort gedrag binnen jouw organisatie voorkomen kan worden.
Het werkplezier binnen jouw organisatie verhogen?
In onze online leeromgeving hebben we een uitgebreid aanbod aan leeroplossingen die bijdragen aan de vitaliteit, het werkplezier en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Medewerkers kunnen zelf kiezen welke modules ze volgen, maar met behulp van leerlijnen kan hier ook op gestuurd worden.
Wil je weten welke mogelijkheden we bieden voor jouw organisatie? We vertellen je er graag meer over tijdens een vrijblijvende (online) demonstratie!