Hoe A&O-fonds Provincies WCAG heeft toegepast op hun ontwikkelingsmogelijkheden

Leerplatform van A&O-fonds Provincies

Medewerkers willen tegenwoordig eigen regie hebben over hun ontwikkeling. Zou jij als werkgever dan niet iedereen, ook mensen met een beperking, de kans moeten geven om zelfstandig te leren? A&O-fonds Provincies ziet van dichtbij dat er grote behoefte is aan zelfsturing bij de medewerkers binnen de provinciale sector. Daarom maken zij gebruik van het online leerplatform van SkillsTown, die voldoet aan de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Zo kan iedere medewerker zich optimaal ontwikkelen.

We spraken Marga Waldekker, programmamanager bij A&O-fonds Provincies. Zij vertelde ons hoe belangrijk inclusiviteit is voor leren en ontwikkelen binnen de provinciale sector.
Marga Waldekker

"Wanneer je in je CAO aangeeft dat de medewerker eigen regie heeft over zijn loopbaanontwikkeling, dan moet je ook iedereen hiervoor de tools aan kunnen bieden. Ook mensen met een beperking willen namelijk alles zelfstandig kunnen doen."

Wie is A&O-fonds Provincies?

A&O-fonds Provincies richt zich op de medewerkers van alle organisaties binnen de provinciale sector in Nederland. Zij zorgen ervoor dat alle medewerkers de tools krijgen om gezond, veilig en met plezier te kunnen werken. Marga deelt: “Leren en ontwikkelen is hier een belangrijk onderdeel van. Wij zorgen ervoor dat dit toegankelijk en inclusief is voor iedereen binnen de provinciale sector.”

Het belang van de WCAG-wetgeving

Het is een wettelijke verplichting dat overheidsinstanties hun websites en apps toegankelijk maken en houden, oftewel: WCAG-proof. Maar eigenlijk zou elke organisatie deze wetgeving moeten omarmen. “Als je hier niet in meegaat, sluit je een deel van je werknemers uit. Denk aan mensen met een visuele of auditieve beperking,” zegt Marga.

Als je dus net als A&O-fonds-Provincies een grote waarde hecht aan thema’s als diversiteit en inclusie, let dan ook op je leer- en ontwikkelingsmogelijkheden. “Practice what you preach,” zegt Marga. “Wanneer je in je CAO aangeeft dat de medewerker eigen regie heeft over zijn loopbaanontwikkeling, dan moet je ook iedereen hiervoor de tools aan kunnen bieden. Ook mensen met een beperking willen namelijk alles zelfstandig kunnen doen.”

Marga gaat verder: “Binnen de provinciale sector zorgen we voor digitale toegankelijkheid, volgens de WCAG. Onze filmpjes zijn bijvoorbeeld altijd ondertiteld en onze nieuwsbrieven zijn te lezen door read-speakers. Mensen in onze sector zijn allemaal zelfstandig werkende. Het is belangrijk dat ze hiernaast niet afhankelijk hoeven te zijn van anderen om zichzelf te kunnen ontwikkelen.”

Zoek samenwerkingspartners die je begrijpen

Als je wilt voldoen aan de WCAG, dan moet je dit aspect ook meewegen in de keuze voor je samenwerkingspartners. “Voor organisaties zoals wij is het belangrijk om partners te hebben die op de hoogte zijn van de wetgeving. Het is namelijk een must dat onze middelen voldoen aan de WCAG, ook als het gaat om leren en ontwikkelen. Niet iedere samenwerkingspartner begrijpt dat,” deelt Marga.

“WCAG is een heel technisch verhaal. Je samenwerkingspartners moeten voldoende IT-kennis hebben om je te ondersteunen en het belang van de regelgeving begrijpen. Dat werkt veel beter dan wanneer je elke keer je partner moet zien te overtuigen. Neem bijvoorbeeld de AVG en de digitale veiligheidseisen die hierbij komen kijken. Ook hiervoor gelden specifieke eisen voor je partners. Digitale toegankelijkheid is net zo belangrijk. Dat SkillsTown over deze kennis en kunde beschikt, is dan ook de reden van onze langdurige samenwerking.”

Er is grote behoefte aan kennisdeling

A&O-fonds Provincies is ondertussen al 10 jaar lang (!!!) in samenwerking met SkillsTown. Zij waren een van de eerste binnen de sector die online leren omarmde. “Ondertussen beschikt nagenoeg elke provincie over een eigen online academie en is kennisdeling tussen de provincies erg belangrijk geworden. Er is veel behoefte om kennis met elkaar te delen en om samen te leren en ontwikkelen. Hiervoor zetten we het online leerplatform van SkillsTown in.” Marga gaat verder: “Binnen het online leerplatform hebben we ruime keuze aan e-learning modules die we kunnen inzetten. Verder hebben we in samenwerking met deskundigen binnen de sector verschillende trainingen gemaakt. Ook een medewerker met volledig gehoorverlies heeft zelf een aantal Essentials gemaakt, die ook te volgen zijn voor mensen met een auditieve beperking,” vertelt Marga enthousiast. “Ik vind Create heel erg leuk,” zegt Marga over de auteurstool van SkillsTown, waar je zelf trainingen mee kunt maken. “Door middel van het leerplatform kunnen we een grote groep mensen tegelijk bereiken met onze kennis en toegankelijke trainingen.”

Ook toegankelijke ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden?

Vind jij het belangrijk om aan de WCAG te voldoen of wil jij gewoon graag al je medewerkers de kans geven op ontwikkeling, ongeacht beperkingen? Dan is SkillsTown de juiste samenwerkingspartner voor jou! Met het online leerplatform van SkillsTown kan iedereen zich optimaal ontwikkelen door middel van een breed aanbod aan online trainingen. Ook kun je hier eenvoudig jouw eigen WCAG-proof trainingen maken en delen.

Net als A&O-fonds Provincies aan de slag met online training in jouw organisatie?

Danny of een van zijn collega's vertelt je tijdens een vrijblijvende demo alles over de mogelijkheden.
Deel deze klantcase:

Ook interessant voor jou: