10 tips om beter te presenteren

Wie ontkomt er tegenwoordig nog aan om goed te kunnen presenteren? Sollicitatiegesprekken, een overtuigende pitch voor je manager of het geven van een bedrijfspresentatie. Bij al deze activiteiten komt het aan op jouw presentatieskills. In dit artikel delen we 10 tips om jouw presentatievaardigheden naar het volgende level te tillen!

Tip 1: Zorg voor 1 kernboodschap

Wist je dat slechts 10% van alles wat jij vertelt ook daadwerkelijk onthouden wordt door de luisteraar? Start en eindig daarom met de kernboodschap van je presentatie. Houdt daarbij de opbouw aan van: aankondigen, vertellen en herhalen.

Tip 2: Oefen net zoveel als Steve Jobs

Bereid je presentatie goed voor, weet wat je wilt vertellen en oefen je presentatie een paar keer van tevoren. Dit zorgt voor extra zelfvertrouwen tijdens je ‘moment of fame’. De presentaties van Steve Jobs leken niet voor niets zo moeiteloos, hij oefende van tevoren zijn hele verhaal.

Tip 3: Ga voor power posing

33% van communicatie bestaat uit lichaamstaal zoals houding en gebaren. Maak daar gebruik van! Een krachtige houding zorgt voor zelfvertrouwen en rechtop staan helpt je ademhaling beter te controleren waardoor je kalm blijft. Maak jezelf daarom vlak voor je presentatie 2 minuten letterlijk zo groot mogelijk. Hierdoor heb je minder last van zenuwen.

Tip 4: Gebruik metaforen om je punt te maken

Uit onderzoek blijft dat je verhaal beter onthouden wordt als je met metaforen werkt. Daarnaast maak je de presentatie zo nog persoonlijker waardoor luisteraars eerder geboeid zijn.

Impactvol presenteren in 5 stappen

In dit whitepaper zet online opleider SkillsTown de belangrijkste tips op een rij om jouw presentatieskills naar een hoger niveau te tillen.

Tip 5: Kies beelden die ondersteunen

90% van alle informatie die we opnemen komt door onze ogen en het duurt slechts 1/4e van een seconde om de betekenis van een symbool te bepalen. Gebruik daarom krachtige beelden die je verhaal ondersteunen. Voorkom wel dat je er te veel gebruikt. Dit kan tot verwarring leiden bij de luisteraar.

Tip 6: Get in the game

Je publiek is geneigd om bijna alles te doen wat je ze vraagt, als het maar leuken toegankelijk genoeg is. Voeg daarom een spelelement toe aan je presentatie en vertel het publiek van tevoren dat ze een prijs kunnen winnen als ze bepaalde dingen van je presentatie onthouden.

Tip 7: Ken je ruimte

Zorg dat je verstaanbaar bent en je slides goed te zien zijn. Om dat écht goed te testen, ga je vóór je presentatie even op de achterste stoel zitten en test je het geluid en beeld van je presentatie. Zorg daarnaast dat er voldoende ruimte voor het publiek is en weet waar je kunt lopen om niet uit beeld te verdwijnen. Door je ruimte goed in je op te nemen, kun je beter inspelen op het publiek.

Tip 8: Take a break

Pauzes zijn key tijdens een presentatie. Zowel voor jezelf als voor je publiek. Door af en toe een slok water te nemen of diep in en uit te ademen, behoud je de rust in je verhaal en voorkom je snel praten. Duurt je workshop langer dan een uur? Geef je publiek dan de tijd voor een plas- of drink pauzes.

Tip 9: Spreek met passie

Uit onderzoek blijkt dat enthousiasme energie uitstraalt en aantrekkelijk werkt. Spreek daarom met passie en enthousiasme. Bedenk voor jezelf waar jij écht warm van wordt en verwerkt dit in je verhaal zodat je verbinding kunt maken met je publiek.

Tip 10: Hanteer de 10-20-30 regel

Onze laatste tip gaat over je algehele presentatie. Probeer je aan de 10-20-30 regel te houden. Wat betekent dat precies? Maximaal 10 dia’s die je laat zien, niet langer dan 20 minuten aan één stuk praten en een lettertype gebruiken in je presentatie van minimaal 30pt.

Meer tips voor het verbeteren van jouw presentatieskills?

In ons online leerplatform vind je een uitgebreid aanbod aan online trainingen gericht op het verbeteren van presentatievaardigheden, zoals de e-learning ‘Presenteren als een pro’, het webinar ‘Professioneel pitchen’ en nog veel meer.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: