5 tips om beweging op kantoor te verhogen

Dat beweging goed voor je is, weet inmiddels iedereen. Maar waarom brengen volwassen Nederlanders dan nog steeds de helft van hun werkdag zittend door? Op een gemiddelde werkdag zitten we ongeveer 8 uur per dag achter ons bureau.
We stappen in de auto om naar ons werk te gaan en als we thuis komen verplaatsen we ons van de eettafel naar de bank. Dat vele zitten heeft als gevolg dat we eerder vermoeid raken en last krijgen van slaapproblemen. Daarnaast is het zo dat giftige stoffen ons lichaam normaal verlaten door beweging. Als we de hele dag zitten, blijven deze stoffen in ons lichaam. Deze kunnen zich opstapelen waardoor je lichamelijke klachten kunt krijgen. Tijd dus om beweging in te bouwen in je werkdag!

Tip 1: Haal je eigen drinken

Lekker collegiaal, als die collega dat bakje koffie voor je meeneemt. Denk in het vervolg twee keer na voordat je op die vraag ja zegt. We drinken in Nederland gemiddeld zo’n 2,4 koppen koffie per dag. Als we ervan uitgaan dat je hiervoor in ieder geval 5 minuten in beweging bent (lopen naar het koffieapparaat, staand wachten op de koffie, teruglopen naar je werkplek) dan ben je in ieder geval al 12 minuten per dag in beweging! Of je nu een koffiedrinker bent of niet, je begrijpt het principe. Zelf je drinken halen zorgt voor meer beweging.

Tip 2: Maak een wandeling

Pauzeren tijdens werk is belangrijk, hiermee kun je focus behouden en blijf je gedurende de dag frisser. Als je toch pauze neemt, kun je dit combineren met een korte wandeling. Neem lunch ‘on the go’ mee en verken de buurt rondom kantoor. Als je tussen 12:00 en 14:00 een rondje gaat wandelen, zul je zien dat je niet de enige bent.

Tip 3: Verander je heen- en terugreis

Denk eens na of je de heen en terugreis naar je werk kunt combineren met wat beweging. Kom je met de bus naar het werk, stap een halte later op en een halte eerder uit. Kom je met de auto? Parkeer hem wat verder van huis of van kantoor, zo heb je de nodige beweging al gehad voordat je in je auto zit en bespaar je misschien wel parkeer kosten! Kom je lopend of op de fiets? Kijk eens of je je route kunt veranderen en hem wat langer kunt maken.

5 manieren om mindfulness toe te passen op je werk

In dit whitepaper geeft mindfulnesstrainer Bart Hansma je 5 tips om jouw mindfulness ‘spier’ te ontwikkelen zonder dat je er je schema voor overhoop hoeft te gooien.

Tip 4: Werk staand

Heb je ooit van een zit-sta bureau gehoord? Dit zijn bureaus die je omhoog en omlaag kunt zetten om te variëren in je werkhouding. Door een juiste afwisseling tussen zittend en staand werken, krijg je een betere doorbloeding in het hele lichaam waardoor je een verhoogde concentratie hebt. Kijk eens welke opties er binnen jouw organisatie zijn om te opteren voor zit-sta bureaus.

Tip 5: Beweeg met collega’s

Door beweging een gedeelde verantwoordelijkheid te maken, kunnen collega’s elkaar hierin ondersteunen. Spreek bijvoorbeeld samen af om ergens op de dag 5 minuten kantooroefeningen te doen. Zo ben je even van je werk af en kan je lichaam op een natuurlijke wijze ontspannen. Wat zijn kantooroefeningen? Dit zijn bewegingen om de spieren te rekken en lichamelijke klachten te voorkomen. Deze oefeningen zijn in korte video’s te vinden in onze online leeromgeving. Hieronder wordt een voorbeeld weergegeven.

Wil je werken aan je vitaliteit?

In ons online leerplatform vind je een gespecialiseerd trainingsaanbod op het gebied van gezond zijn en blijven. Denk bijvoorbeeld aan online trainingen op het gebied van gezonde voeding, starten met beweging en gemakkelijke oefeningen op kantoor.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: