5 tips om doorgroeikansen op je werk te vergroten

Heb jij het gevoel dat je meer uit je functie wilt halen of dat je vastloopt in je groei binnen het bedrijf waar je werkt? Simpelweg iedere dag starten met je werkdag is dan niet genoeg. Ga actief aan de slag om je dagen succesvoller in te vullen, zodat je vooruitgaat op de werkvloer. In dit artikel zetten we de meest praktische tips op een rij. Zo kun jij je doorgroeikansen vergroten!

Doorpakken op je talenten

Gemiddeld wordt 50% van de talenten binnen een organisatie niet benut. Tijdens de ontwikkeling vormen mensen zich over het algemeen naar het gemiddelde. Creatieve en unieke eigenschappen worden vaak ingeruild voor comfort en structuur. Dat is zonde. Het is dan ook belangrijk om je talenten opnieuw te ontdekken en hierop door te pakken, zodat je meerwaarde krijgt binnen je bedrijf. Want wat heeft een organisatie eraan als alle neuzen dezelfde kant op wijzen? Dan is er nooit kans op groei.

Om je talenten te vinden kun je bijvoorbeeld terugdenken aan momenten waar je trots op bent binnen je loopbaan. Je kunt hiervoor zelfs teruggaan naar de basisschool. Wat maakte jou anders dan anderen? Als je dit zelf moeilijk vindt, vraag het dan aan je collega’s, vrienden of familie. Meer professionele ondersteuning nodig? Op het online leerplatform van SkillsTown vind je het webinar ‘persoonlijke kracht’. Hier leer je hoe inzicht in je talenten je persoonlijke kracht kan geven.

Werken aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Maak gebruik van meer dan 500 online trainingen van SkillsTown. Nu 14 dagen gratis proberen.

Werk efficiënt

Door op een efficiënte manier te werken zorg je ervoor dat je je doelen bereikt. Hoe meer rust je in je agenda hebt, hoe meer overzicht en duidelijkheid je hebt om je dromen waar te maken. Plannen klinkt misschien eenvoudig. Toch is efficiënt plannen voor veel mensen lastig. En zelfs als je een chaotische of flexibele baan hebt, zijn er mogelijkheden om structuur in je taken aan te brengen. Geen excuus dus! Om dit te doen is het belangrijk om je taken op te delen in de categorieën: urgentie en belang. Welke taken hebben vandaag prioriteit en wat kan best een andere keer? Of welke taak kun je best aan iemand anders overlaten, omdat ze voor jou minder belang hebben? De matrix van Eisenhower is hier een handige tool voor. Hoe je deze in kunt zetten leer je in de e-learning ‘timemanagement’ in de trainingen van SkillsTown. Ook leer je hoe je je dagen het beste kunt indelen, zelfs als er van je verwacht wordt om flexibel te zijn!

Wees proactief

Als je succesvol wilt zijn moet je blijven leren. De wereld om je heen verandert continu en je hebt dus steeds nieuwe informatie en kennis nodig. Door te leren ontstaan er nieuwe ideeën, kun je nieuwe vaardigheden toepassen én blijf je scherp en in beweging. Met die nieuwe kennis en vaardigheden kun je hogerop komen binnen je werk. Ga je iets nieuws leren? Probeer dan eerst voor jezelf te kijken wat je eruit wilt halen. Wat is je doel van hetgeen dat je wilt gaan leren? Leren kan lastig zijn, maar door jezelf dit soort vragen te blijven stellen, zorg je ervoor dat je doelen makkelijker bereikt. Het is vaak lastig om de juiste mindset hiervoor te vinden, maar met behulp van de podcast ‘succesvol leren’ op het SkillsTown platform, maak je jezelf klaar om die start te maken!

Wees niet te bescheiden en leer jezelf te ‘pushen’ om verantwoordelijkheid te nemen voor je ideeën.

Blijf zichtbaar

Hoe goed je je werk ook doet, als de belangrijkste personen binnen jouw organisatie het niet zien, zal dit jouw doorgroeikansen niet vergroten. Zorg er daarom voor dat je zichtbaar blijft. Wees bijvoorbeeld alert op bedrijfsactiviteiten en nieuwe projecten die voorbijkomen en probeer je hierbij aan te sluiten. Het webinar ‘werken aan je netwerk’ van SkillsTown kan hierbij helpen. Ook als je eigen ideeën hebt om de vaste projecten heen, laat van je horen. Een van de belangrijkste regels om te groeien is: wees niet bescheiden. Het klinkt voor de hand liggend, maar voor veel mensen voelt dit heel onnatuurlijk. Je moet jezelf hierin leren ‘pushen’. Als je geen verantwoordelijkheid neemt voor je ideeën, dan neemt iemand anders het wel. Laat jezelf zien en laat van je horen.

Denk aan jezelf

Je mag één aspect niet vergeten: jezelf. Als je op het werk succesvol wil zijn, dan moet je voor jezelf zorgen. Dat betekent een goede voeding, een goede nachtrust, genieten van je vrije tijd en je rust nemen. Als je namelijk niet lekker in je vel zit in je privéleven, dan ga je dit ongetwijfeld meenemen naar je werk. Heb je hier moeite mee en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Op ons online platform vind je verschillende trainingen die je hierbij helpen. Bekijk bijvoorbeeld onze e-learning ‘Sport en voeding’ of ‘ontspanningsoefeningen bij stress’. Door regelmatig zo’n training in te plannen zorg je ervoor dat je aan jezelf blijft denken.

Jouw doorgroeikansen verbeteren?

Wil jij graag groeien op je werk door je kennis te verreiken? Of wil jij graag meer handvatten om het beste uit jezelf te halen op de werkvloer? Maak kennis met meer dan 500 online trainingen op het gebied van professionele én persoonlijke ontwikkeling.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: