5 tips om jouw digitale veiligheid te vergroten

Houd jij je genoeg met je digitale veiligheid bezig? De verantwoordelijkheid voor het veiligstellen van bedrijfsinformatie ligt namelijk deels bij jou als werknemer. Zeker nu tijdens het thuiswerken, want uit onderzoek blijkt dat het aantal datalekken tijdens de thuiswerkperiode flink zijn gestegen.

Een reden hiervan is dat de beveiliging bij de werknemer thuis wellicht minder goed op orde is dan op het werk zelf. Dit kan persoonlijke gevolgen hebben, maar ook voor de organisatie.

Om te voorkomen dat gevoelige gegevens op straat komen te liggen, moet je zelf de juiste stappen weten te ondernemen. In dit artikel lees je 5 tips om te zorgen voor veilige (thuis)werkomstandigheden en een betere digitale veiligheid.

Tip 1: Houd software updates in de gaten

Hoe ouder je software is, hoe meer kans dat hij gekraakt wordt. Draai daarom updates van al je software. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen.

Tip 2: Meld verdachte mailtjes

Phishing komt veel voor binnen bedrijven. Iemand doet zich dan bijvoorbeeld voor als je leidinggevende. Zo proberen criminelen je persoonlijke gegevens te ontfutselen of malware op je computer te installeren. Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails en leer valse e-mails te herkennen. Laat ook je leidinggevende even weten dat je een verdacht mailtje hebt binnengekregen, zodat hij/zij de rest van de organisatie kan waarschuwen.

Tip 3: Zorg voor een antivirus scanner én firewall

Dit zijn veiligheidsmaatregelen die je moet nemen om je apparaten met verbinding tot internet veilig te gebruiken. Waarom heb je ze allebei nodig? Een firewall is een externe vorm van beveiliging en filtert je netwerkverkeer zodat virussen niet binnendringen. Waarnaast een antivirussoftware een interne beveiligingsmaatregel is en virussen die al in je computer zitten detecteert en onschadelijk maakt. Allebei dus belangrijk om te hebben als het om digitale veiligheid gaat. Online kun je verschillende gratis mogelijkheden vinden.

Meer tips & tricks ontvangen?

Regelmatig tips over Thuiswerken ontvangen? In onze nieuwsbrief delen we maandelijks nieuwe tips en meer.

Tip 4: Beveilig je apparaten en accounts goed

Dit is waarschijnlijk de meest genoemde tip, als het gaat om veilig internetten. Maar dat heeft een reden. Heel veel digitale aanvallen richten zich namelijk op wachtwoorden. Door middel van phishing-e-mails is het stelen van wachtwoorden heel makkelijk. Zorg dus dat je niet voor alles hetzelfde wachtwoord gebruikt. Grote kans dat je jouw wachtwoorden op deze manier niet allemaal kunt onthouden. Zorg daarom voor een app of beveiligd bestand waar je je wachtwoorden in opslaat.

Tip 5: Let op bij gebruik van open wifi

Verander jij weleens van werkplek en ga je bijvoorbeeld in een bibliotheek of een café zitten? Gebruik dan niet de open wifi. Dit is namelijk niet veilig. Een wifi netwerk dat niet beveiligd is, zorgt er namelijk voor dat anderen binnen jouw netwerk bestanden of software kunnen uploaden. Belangrijke aandachtspunten:

Meer weten over digitale veiligheid?

Wil jij meer te weten komen over de risico’s en veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen als het gaat om digitale veiligheid? Op ons online leerplatform vind je een breed aanbod aan trainingen op dit gebied, maar ook op vele andere onderwerpen. Zo hebben jij en/of je medewerkers de kans om ook vanuit huis aan ontwikkeling te werken.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: