5 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

Iedereen heeft het erover: duurzame inzetbaarheid. De aard en inhoud van het werk veranderen steeds sneller. In de tijd waarin we leven is het niet meer genoeg om alleen vakkennis van je eigen functie te hebben. Er wordt meer van je verwacht. Je moet je continu aan kunnen blijven passen. Je moet weerbaar en wendbaar zijn en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat je met plezier je vakmanschap kunt blijven uitvoeren.

Het werken aan je inzetbaarheid zal hierbij helpen. In dit artikel hebben we 5 tips voor je uitgelicht, zodat je hiermee een goede start kunt maken. Zo zorg jij dat je geluk en plezier in je werk en in je leven houdt.

Tip 1: Werk aan je productiviteit

Medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn, zijn gelukkiger en gezonder. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er een verband is tussen werkgeluk en productiviteit (Oxford, MIT en de Erasmus Universiteit Rotterdam). Als je niet weet hoe je je werkdag productief kan indelen, heb je de kans dat je werkdruk enorm toeneemt. Probeer dus bepaalde stappen te ondernemen om je productiviteit te verhogen en kijk of deze voor jou werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgende:
Vergelijk productiviteit niet met ‘hard werken’, maar met ‘slimmer werken’. Door middel van het inzetten van simpele stappen als hierboven, maak je hierbij een goede start.

Tip 2: Houd je kennis up-to-date

Veel werknemers volgen opleidingen of trainingen, maar die zijn vaak alleen gericht op de huidige functie. Dit is niet direct waardevol voor de doorstroming naar een andere functie. Zorg er daarom voor dat je aan competenties werkt die ook buiten je functie voordelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan 21e-eeuwse vaardigheden.

De 21e eeuw staat namelijk in het teken van digitalisering. Banen verdwijnen, werkzaamheden veranderen en er zullen nieuwe banen bijkomen als gevolg van de toenemende digitalisering. Daarom moeten we ons richten op vaardigheden die juist niet overgenomen kunnen worden door computers. Bij SkillsTown bieden we meer dan 500 online trainingen waarmee jij kunt werken aan je duurzame inzetbaarheid. Denk aan trainingen zoals: omgaan met conflicten, tips voor een succesvolle werktoekomst, Nederlands foutloos schrijven en nog veel meer. Zo leer je hoe je mee kunt gaan in de veranderingen van de maatschappij.

21st century skills, wat houdt dat eigenlijk in?

In dit whitepaper legt online opleider SkillsTown uit wat de 21st century skills zijn en waarom deze zo belangrijk zijn voor organisaties.

Tip 3: Blijf mentaal sterk op de werkvloer

“Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”, zegt Tinka van Vuuren in de we-learning Samen werken aan duurzame inzetbaarheid’ op ons online leerplatform. Wellicht heb je het idee dat je prima functioneert op de werkvloer of tijdens het thuiswerken. Maar wat kun je doen om je mentaliteit nog meer te versterken, zodat je lekker in je vel zit en blijft zitten? We zetten een aantal oefeningen voor je op een rij, waarmee je kunt beginnen:’

Word je bewust van dit soort handelingen. Wanneer je namelijk goed in je vel zit, zal dit ook helpen bij alle andere factoren die vallen onder duurzame inzetbaarheid.

5 manieren om mindfulness toe te passen op je werk

In dit whitepaper geeft mindfulnesstrainer Bart Hansma je 5 tips om jouw mindfulness ‘spier’ te ontwikkelen zonder dat je er je schema voor overhoop hoeft te gooien.

Tip 4: Werk aan je fysieke gezondheid

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid gaan hand in hand. Naast mentale gezondheid mag je daarom ook fysieke gezondheid niet vergeten. Het is van belang dat je er alles aan doet om ziekteverzuim te voorkomen. Niet alleen voor je duurzame inzetbaarheid, maar uiteraard ook voor je eigen gezondheid. Hierbij kun je denken aan gezonde voeding en intensief sporten, maar dit klinkt al snel heel zwaar. Er zijn manieren om hieraan te werken in je dagelijks leven.

Op de wereld zijn er plekken waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven. Niet door naar de sportschool te gaan en marathons te rennen, maar bijvoorbeeld door te tuinieren. Pak hobby’s op of doe dagelijkse taken waarbij je niet of nauwelijks gebruik hoeft te maken van mechanische hulpmiddelen. Was je auto eens niet in de wasstraat, maar maak zelf een sopje. Ga je kinderen lopend of op de fiets van school halen, in plaats van met de auto. Door te beginnen met kleine stappen en je hiervan bewust te worden, merk je al snel verschil. Wellicht krijg je hierdoor ook motivatie om grotere stappen te maken!

Tip 5: Zorg voor een gezonde dosis werkplezier

Wanneer je werkplezier ervaart, heb je ook meer motivatie om aan jezelf en je inzetbaarheid te werken. Merk je dat je niet genoeg plezier uit je werk haalt? Denk er dan zo over: Als ik altijd doe wat ik altijd deed, krijg ik wat ik kreeg. Onderneem actie! Wil je meer contact met collega’s? Plan dan bijvoorbeeld twee keer in de week een online lunch in om bij te kletsen. Heb je het gevoel dat je alleen maar de vervelende klussen krijgt? Kom voor jezelf op en kaart dit aan bij je werkgever. Hiervoor moet je uiteraard lef hebben, maar dat is nodig als je wilt dat je situatie verandert.

Er zijn natuurlijk ook kleinere dingen die je werkdag wellicht leuker kunnen maken. Koop bijvoorbeeld een bos bloemen voor je werkplek, neem een keer wat meer tijd in je pauze om een heerlijke lunch te maken, geef een compliment aan een collega of maak eindelijk die klus af waar je zo tegenop zag. Dit geeft op korte termijn voldoening en ondertussen kun je nadenken over situaties die je op lange termijn wilt veranderen.

Direct aan de slag met duurzame inzetbaarheid?

Maak kennis met meer dan 500 online trainingen op het gebied van professionele én persoonlijke ontwikkeling. Leer om te gaan met stress, ga aan de slag met gezonde voeding of start een training digitale fotografie. Hoe je jezelf ook wilt ontwikkelen, er is altijd een training die daarbij past.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: