5 tips voor digitale veiligheid binnen je organisatie

Ieder bedrijf loopt risico op aanvallen van cybercriminelen. Een deel van je medewerkers weet misschien wel hoe ze met de meeste gevaren om moeten gaan, maar een crimineel is op zoek naar de zwakste schakel binnen je organisatie. Hoe je cyberaanvallen kunt voorkomen? We geven je hieronder 5 tips voor meer digitale veiligheid!

1. Ga het gesprek aan met medewerkers

Het is handig om te weten wat ervaringen van medewerkers tot nu toe zijn geweest. Hoe vaak hebben ze last gehad van spam-mailtjes, virussen of andere online gevaren? Hoe gingen ze hiermee om? Natuurlijk is niet iedere medewerker hier alert op en zal het soms langs ze heen gaan. Maar, het is goed om te weten waar ze in ieder geval al wel op letten en hoe ze dit aanpakken.

2. Leid je medewerkers op

Zorg dat medewerkers voldoende kennis opdoen over digitale veiligheid, zodat ze van alle gevaren afweten en weten welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen. Hoe? Bied kennis eenvoudig aan door middel van online trainingen. Op het online leerplatform van SkillsTown vind je een uitgebreid leeraanbod over digitale veiligheid. Stel deze trainingen verplicht om het belang van het onderwerp te versterken.

Tip:  Binnen het online leerplatform van SkillsTown kun je ook leerlijnen delen. Met een leerlijn kun je alle online trainingen over digitale veiligheid in de spotlight zetten.

3. Doe een oefening

Stuur medewerkers een neppe phishingmail om te kijken hoe ze hierop reageren. Zorg ervoor dat je de resultaten hiervan kunt meten, bijvoorbeeld hoeveel keer er op een link wordt geklikt. Na afloop plan je een meeting met iedereen in om de resultaten te bespreken. Hoeveel medewerkers zijn erin getrapt? Waar hadden ze beter op kunnen letten? Zo open je hun ogen om te zien dat het heel makkelijk mis kan gaan.

4. Zorg voor goede antivirussoftware

Het is belangrijk om de apparaten van je medewerkers tegen malware (schadelijke/kwaadaardige software) te beschermen. Malware kan computers op verschillende manieren infecteren, bijvoorbeeld door middel van computervirussen. Met goede antivirussoftware kom je al een heel eind. Dit betekent echter niet dat ze geen gevaar meer lopen. Zorg dat je medewerkers dus altijd hun ogen openhouden!

5. Maak afspraken met je medewerkers

Wanneer je medewerkers afweten van alle gevaren, zien ze als het goed is het belang om stappen te ondernemen. Geef ze houvast door afspraken te maken. Bijvoorbeeld:

Wil jij jouw organisatie beschermen tegen cybercriminelen?

Zorg dan als eerste dat jouw medewerkers over de juiste kennis beschikken. Dat kan eenvoudig door ze online trainingen over dit onderwerp te laten volgen. Bij SkillsTown hebben we een uitgebreid aanbod aan trainingen over digitale veiligheid en nog vele andere onderwerpen.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: