5 tips om effectief te leren

Leren is noodzakelijk voor je zelfontwikkeling en voor je groei binnen jouw organisatie. En ook voor de groei van de organisatie zelf is het belangrijk dat medewerkers aan competenties blijven werken. Maar… effectief leren is lastig. Want misschien volg je eens in de zoveel tijd een e-learning of webinar, maar haal je hier wel iets uit? Is jouw leeragenda effectief? En pak je de leerstof wel praktisch op?

Lisan van der Lee en Achraf Jabri, onze leerexperts bij SkillsTown, hebben 5 leertips opgesteld om jou te helpen met effectief leren. Haal het beste uit je leerervaring om jouw doelen te behalen!

Leertip 1: Maak een planning

Wanneer je gaat leren is het belangrijk dat je hier bepaalde momenten voor inplant. Op deze manier stimuleer je jezelf om hier ook daadwerkelijk tijd voor te maken. Zet het in je agenda zodat je zeker weet dat je deze tijd blokt. Plan niet één keer een groot blok in, maar splits het liever op in delen. Bedenk ook welke onderdelen je per keer gaat behandelen. Kies hier ook een gunstig moment voor. Zo kan je er rekening mee houden dat je een rustig moment kiest waarop je bijvoorbeeld minder telefoontjes of afspraken hebt. Kies ook een moment waarop jij denkt dat je je goed kan concentreren. Ben je op vrijdagmiddag toe aan het weekend? Kies dan voor een ander moment in de week.

Leertip 2: Kies een buddy

Leren hoef je zeker niet altijd alleen te doen. Het kan je helpen om samen met iemand aan een bepaald leerdoel te werken. Zo kun je elkaar helpen, maar ook stimuleren in het leerproces. Stem je planning af met je maatje en kom wekelijks of tweewekelijks bij elkaar om de voortgang en de geleerde onderwerpen met elkaar te bespreken. Zo kun je gedachten hierover uitwisselen. Plan een feestelijk moment in wanneer je beiden het leerproces hebt afgerond.

Leertip 3: Zorg dat omgeving ‘learning proof’ is

Als de afgelopen tijd ons iets heeft geleerd, is het wel dat een rustige omgeving cruciaal is om je te concentreren. Zorg dat je tijdens het leren een omgeving kiest waar jij zo min mogelijk afgeleid wordt en prettig kunt zitten. Dit kan voor de een op zolder zijn, maar voor de ander in de tuin. Belangrijk is dat jij je goed voelt in die omgeving en zo min mogelijk afleiding hebt op de plek waar jij zit.

Tegenwoordig zijn we continu gewend om geprikkeld te worden door onze telefoons en laptops. Appjes, mailtjes, de hele dag krijgen we notificaties die ons afleiden. Dit kan een storende factor zijn tijdens je leerproces. Zet daarom je telefoon op stil, sluit je mail en jij bent klaar om te leren. Indien nodig stel je je omgeving ervan op de hoogte dat je even niet bereikbaar bent.

Leertip 4: Maak notities

Uit onderzoek is gebleken dat effectief leren makkelijker gaat wanneer je notities maakt tijdens het leren. Door notities te maken herhaal, verdiep en structureer je de stof. Naast dat het je helpt om de stof beter te begrijpen en onthouden, is het ook makkelijker om het later nog snel terug lezen of het te delen met anderen. De beste notities maak je door:

Leertip 5: Breng het naar de praktijk

Je hebt pas echt iets nieuws geleerd als je het ook aan een ander kunt uitleggen. Deel je kennis met je buddy of andere werknemers, zodat je kunt testen of je alles hebt begrepen. Bedenk ook hoe je dit geleerde gaat toepassen in de praktijk. Zorg ervoor dat je terugblikt naar wat je hebt geleerd en bekijk hoe je dit past binnen je werkdagen. Maak het zo concreet mogelijk. Heb je bijvoorbeeld een nieuw model geleerd rondom timemanagement? Pas je planning hier dan op aan.

Direct aan de slag met leren en ontwikkelen?

In het online leerplatform van SkillsTown vind je meer dan 500 online trainingen op het gebied van professionele én persoonlijke ontwikkeling. Leer effectief te communiceren, ga aan de slag met time management, of start een training digitale fotografie. Hoe je jezelf of jouw organisatie ook wilt helpen ontwikkelen, er zijn altijd trainingen die daarbij passen.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: