Blended learning in de praktijk

Blended learning is een Engelse term die sinds 2005 gebruikt wordt om een bepaalde onderwijsvisie te beschrijven. Professionele trainers in het bedrijfsleven hebben blended learning al ontdekt omstreeks 1990. Binnen organisaties met meerdere, geografisch verspreide, locaties bestond de behoefte om medewerkers gezamenlijk training en opleiding aan te bieden zonder de nadelen van afstand en tijd.

Hierbij worden fysieke vormen van opleiding gecombineerd met online trainingen om elkaar te versterken. Maar hoe pas je blended learning toe in de praktijk? We spraken Randi Vat, L&D-adviseur bij RVconsulting. Zij geeft 4 tips om de combinatie tussen fysieke- en online trainingen te maken.

Tip 1: Flip the classroom

Een flipped classroom is een manier om blended learning toe te passen. Hierbij wordt de traditionele leeromgeving omgekeerd door educatieve content buiten het klaslokaal en vaak online te leveren. Randi geeft aan dat e-learing modules goed gebruikt kunnen worden om de classroom te flippen. Bijvoorbeeld om nog eens terug te kijken of kennis op te frissen.

Tip 2: Gebruik interactieve webinars

Webinars zijn goed inzetbaar naast fysieke trainingen, zeker als medewerkers niet op dezelfde locatie werken. Hierbij is het wel belangrijk dat de trainers/docenten in staat zijn om interactieve en aansprekende lessen te verzorgen. Ga dus niet staan voorlezen uit een boek, maar zorg ervoor dat je deelnemers bij de les houdt. Gebruik bijvoorbeeld verschillende stellingen, behandel een praktijkvoorbeeld dat gegeven wordt door deelnemers of doe vooraf een onderzoek en bespreek de resultaten.

In 7 stappen excelleren met online leren

In dit whitepaper zet online opleider SkillsTown 7 stappen op een rij waarmee jouw organisatie door middel van online leren kan excelleren.

Tip 3: Zorg voor ontwikkeltijd

Belangrijk is om ook voor het online gedeelte van blended learning ontwikkeltijd in te plannen. Fysieke trainingen eisen hun tijd logischerwijs op omdat medewerkers hier fysiek bij aanwezig moeten zijn. Hiervoor wordt goedkeuring gegeven en tijd vrijgemaakt. Doe dit als werkgever ook voor het online gedeelte dat daarbij aansluit. Het werkt namelijk niet om medewerkers even snel in de koffiepauze of tijdens lunch een online training te laten volgen.

Tip 4: Koppel het aan een leerweg

Om blended learning te laten slagen, is het belangrijk dat zowel de fysieke als online trainingen deel uitmaken van een groter geheel. Maak een programma of leerweg voor je medewerkers en combineer de verschillende leervormen hierin zodat ze elkaar aanvullen. Bijvoorbeeld met behulp van de leerlijnen in het platform van SkillsTown. Koppel een cursus over klantvriendelijkheid bijvoorbeeld aan een praktijkles waarbij medewerkers hun geleerde kennis moeten toepassen. Hierbij zijn er ook veel mogelijkheden om de leerweg te personaliseren op basis van functie en ervaring.

What's next?

Als online opleider is SkillsTown gespecialiseerd in het lanceren en activeren van een online leeromgeving voor organisaties, ook in combinatie met bestaande offline trainingen. Met onze didactische aanpak hebben we al veel organisaties in de leerstand gezet.

Ook voor jouw organisatie kunnen we een werkende online leeromgeving neerzetten die offline activiteiten combineert met online activiteiten. Vraag een vrijblijvende online demonstratie aan om de mogelijkheden zelf te ervaren.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou:

Ben jij voorbereid op de AI-revolutie?

Zorg dat je toekomstbestendig blijft met onze online AI & ChatGPT Summer Academy. Leer op het grootste event in de Benelux op het gebied van AI & ChatGPT hoe je AI inzet om te groeien, zodat je niet achter raakt op je concurrentie.

.