Zo zet je het online leerplatform in binnen je blended learning traject

Blended learning, een moderne benadering van onderwijs, biedt veel voordelen voor organisaties. Het combineren van fysieke trainingen met het online leerplatform kan de leerervaring verrijken en de flexibiliteit van het leerproces vergroten. Als je je organisatie wilt laten profiteren van deze voordelen, volgen hier vijf waardevolle tips om het online leerplatform optimaal in te zetten voor je blended learning traject.

Tip 1: E-learning als voorbereiding en naslagwerk

Zorg voor een naadloze integratie tussen online en offline activiteiten. Maak gebruik van het online leerplatform om voorafgaand aan fysieke trainingssessies leerinhoud aan te bieden, zodat deelnemers goed voorbereid naar de training kunnen komen. Na de training kunnen ze vervolgens het online platform gebruiken om de behandelde onderwerpen verder te verkennen en te oefenen. Doordat medewerkers op elk gewenst moment de online modules raadplegen om kennis op te doen, kan kostbare tijd in het fysieke klaslokaal efficiënter worden benut voor interactieve en praktijkgerichte activiteiten.

Tip 2: Stimuleer interactie met we-learning modules

Een belangrijk aspect van blended learning is het bevorderen van samenwerking en interactie. Het online leerplatform kan dienen als een middel voor medewerkers om samen te werken aan online trainingen en projecten. Ze kunnen namelijk op een fysieke locatie we-learning modules volgen om samen over een onderwerp te leren. Of je kunt iedereen in het team individueel een scan laten invullen om deze daarna samen op locatie te bespreken om elkaar beter te leren kennen en het team beter op elkaar af te stemmen.

Tip 3: Organiseer interactieve webinars

Webinars zijn een waardevol hulpmiddel bij blended learning, vooral voor organisaties met medewerkers op geografisch verspreide locaties. Het is echter essentieel dat trainers/docenten in staat zijn om boeiende en interactieve sessies te verzorgen. Voorlezen uit een boek is niet voldoende. Het is belangrijk om deelnemers betrokken te houden door gebruik te maken van stellingen, praktijkvoorbeelden te behandelen die door deelnemers worden aangedragen, of door vooraf een onderzoek te doen en de resultaten te bespreken. Dit zorgt voor een dynamische leerervaring en bevordert actieve participatie.

Webinars met impact in 5 stappen

In dit whitepaper krijg je een stappenplan om echt impact te maken met je webinar en een blijvend leereffect te creëren bij deelnemers.

Tip 4: Gebruik de agendafunctie

Het online leerplatform biedt een handige agendafunctie. Met deze functie kunnen alle leermomenten binnen de organisatie worden gepland en beheerd, waardoor medewerkers een duidelijk overzicht hebben van alle beschikbare leeractiviteiten. Denk aan fysieke workshops, live webinars en bijeenkomsten om gezamenlijk online trainingen te volgen. Met de agendafunctie kunnen medewerkers gemakkelijk zien welke leeractiviteiten wanneer plaatsvinden en zich hierop voorbereiden. Ze kunnen zich aanmelden voor de sessies die hen interesseren en zo hun eigen leertraject op maat samenstellen.

Tip 5: Investeer in ontwikkeltijd

Voor het online gedeelte van blended learning is het net zo belangrijk om ontwikkeltijd in te plannen als voor het fysieke gedeelte. Fysieke trainingen krijgen vaak prioriteit en worden ingepland in de agenda van medewerkers. Dit moet ook gelden voor het online gedeelte. Het is contraproductief om medewerkers even snel tijdens de koffiepauze of lunch een online training te laten volgen. Door de online component serieus te nemen en er voldoende tijd voor vrij te maken, zullen medewerkers het blended learning-proces beter omarmen.

Wil jij hulp bij het organiseren van blended learning?

Door de juiste balans te vinden tussen fysieke en online leermogelijkheden, kun je de leerervaring van je medewerkers verrijken en hun professionele ontwikkeling naar een hoger niveau tillen. Onze Learning Professionals helpen je graag bij het inzetten van het online leerplatform bij je blended learning traject.

Maakt jouw organisatie nog geen gebruik van het online leerplatform? Kickstart je blended learning traject nu!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: