Coronavirus dwingt organisaties digitaal te zijn

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Ook in Nederland worden de maatregelen dagelijks aangescherpt. Zo zijn alle scholen, kinderopvangcentra en horecazaken sinds 16 maart gesloten en moet heel Nederland zoveel mogelijk thuisblijven. Dit soort maatregelen hebben grote gevolgen voor het dagelijkse werk dat medewerkers uitvoeren. Er wordt in grote mate een beroep op de flexibiliteit, wendbaarheid en creativiteit van werknemers én organisaties gedaan.

Toename digitaal overleg

Tijd dus om met creatieve oplossingen te komen. Online opleider SkillsTown merkt nu al verschil in het contact met klanten: “Bijna alle fysieke afspraken worden afgezegd en relaties willen persoonlijk contact het liefst vermijden. Voor ons geen probleem, want naar onze mening zijn er genoeg alternatieven. Zo laten we onze afspraken nu verlopen via Skype, Google of andere passende software en geven we onze demonstraties online. Dat is overigens iets waar we al een tijd geleden mee gestart zijn om de CO2 uitstoot te reduceren. Fijn dus dat we daar al op ingericht waren voor de uitbraak van het virus’, aldus Danny van Heesch, manager sales bij SkillsTown.

Naast het vervangen van fysieke afspraken voor een digitaal alternatief, merkt SkillsTownook de toename in het online uitzenden van vergaderingen en grote bijeenkomsten. Met de uitspraak van premier Mark Rutte waarin hij scholen oproept om grootschalige hoorcolleges bij voorkeur online uit te zenden, zal dat naar verwachting alleen maar meer worden.

"Bijna alle fysieke afspraken worden afgezegd en relaties willen persoonlijk contact het liefst vermijden. Voor ons geen probleem, want naar onze mening zijn er genoeg alternatieven."

Hans Schuurmans, CEO SkillsTown vertelt: “Steeds meer van onze klanten vragen ons wat de mogelijkheden zijn om hun bijeenkomst of vergadering digitaal plaats te laten vinden. Wij weten natuurlijk wat de mogelijkheden zijn om laagdrempelig grote groepen mensen op hetzelfde moment te bereiken, zonder dat daar fysiek contact bij komt kijken. We merken dat veel organisaties die oplossingen nog niet kennen. Juist nu is het dan ook belangrijk om organisaties goed te informeren over de mogelijkheden en op korte termijn te voorzien van een gelijkwaardig of zelfs beter digitaal alternatief.”

Benut vrijgekomen tijd

Door de uitbraak van het coronavirus kan het zijn dat er tijdelijk minder werk is. Veel bedrijven vragen daarbij werktijdverkorting aan. Toch roept de vakbond FNV bedrijven op om ook naar andere oplossingen te kijken. Zo vermelden ze op hun website: “De FNV vindt dat je werkgever eerst moet kijken naar de mogelijkheden binnen het bedrijf om dit op te vangen. Hij kan je bijvoorbeeld bijscholen, tijdelijk ander werk laten doen binnen of buiten het bedrijf of aan je vragen om verlof op te nemen.

Effectief thuiswerken, zo doe je dat!

In dit whitepaper zet online opleider SkillsTown de belangrijkste thuiswerktips voor je op een rijtje.

Veel bedrijven hebben tegenwoordig al een online leeromgeving waarin medewerkers onbeperkt online trainingen kunnen volgen. De tijd die momenteel ‘overblijft’ in verband met verminderde werkzaamheden, kan effectief en professioneel opgevuld worden door te besteden aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de werknemer.

Hans Schuurmans: “Vaak was tijd een belangrijke factor bij het investeren in leren en ontwikkelen. Ik sprak deze week een klant die aangaf dat medewerkers minder volle agenda’s hadden in verband met de virusuitbraak. Zij gingen medewerkers dan ook extra attenderen op de online trainingen die nog gevolgd dienden te worden. Ondanks de negatieve impact die het virus heeft, is dit één van de positieve manieren om ermee om te gaan.”

Zelf digitaal aan de slag?

SkillsTown biedt verschillende mogelijkheden met betrekking tot het digitaliseren van aankomende bijeenkomsten, evenementen, vergaderingen of afspraken. Wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact op via 088 141 00 00 of mail naar info@skillstown.com.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: