Dit waren de meest populaire trainingen voor gemeenten in 2020

Ieder jaar maken meer dan 100.000 cursisten gebruik van de online trainingen van SkillsTown. Speciaal voor gemeenten bieden we branche-specifieke trainingen aan. Maar welke trainingen waren in 2020 het meest populair onder gemeentemedewerkers? In deze top 10 zetten we de meest populaire titels op een rij!

10. Het Columbusmodel

We trappen de top 10 af met de e-learning ‘het Columbusmodel’. Onmisbare vaardigheden die je als organisatie moet bezitten in deze tijd, zijn de 21st century skills. Dat voelen de gemeenten in Nederland goed aan! In deze training wordt het Columbusmodel toegelicht en maken cursisten kennis met digitale intelligentie. De training is in samenwerking met Stichting Digitale Overheid gemaakt. Initiatiefnemer Hans Hoornstra licht in de training de stuwende, verbindende en dragende vaardigheden toe die je nodig hebt om wendbaar te navigeren in de storm van de digitale transformatie die ook in de overheid een realiteit is. Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die jij als ambtenaar en jouw organisatie nodig hebben om het schip niet te laten stranden, maar vaart te maken en koers te behouden? Kom erachter in deze training!

9. Bestuursrecht voor gemeenten

Deze cursus bestaat uit twee delen. In het eerste deel van de e-learning, leer je hoe beslissingen tot stand komen binnen de overheid en waar de overheid zich aan te houden heeft. In het tweede deel leer je de mogelijke reacties hierop (indienen van een bezwaar, instellen van een beroep, et cetera). Het bestuursrecht is een dynamisch gegeven, dus het is belangrijk om hier voortdurend van op de hoogte te blijven. Een terechte nummer 9 in deze top 10 dus, wat ons betreft.

8. Omgevingsvisie

Aangezien de nieuwe Omgevingswet in 2022 in werking treedt, is het niet gek dat deze training op nummer 8 staat. Het opstellen van een omgevingsvisie is de eerste stap van het proces rondom de Omgevingswet. In deze training leer je waar je op moet letten bij het opstellen van de omgevingsvisie en krijgt je daarbij praktische ondersteuning.

Een nieuwe kijk op de 21e-eeuwse vaardigheden

In dit whitepaper formuleert de voorzitter van stichting Digitale Overheid een waardevol denkkader omtrent de vaardigheden die we nodig hebben in een digitaal verbonden samenleving.

7. Omgevingsplan

Bij de Omgevingswet hoort ook het omgevingsplan. Dit plan moet door de gemeente worden opgesteld. Hierin staan alle mogelijke regelgevingen met betrekking tot de fysieke leefomgeving van het gebied van de gemeente. In deze training leer je meer over de inhoud van het omgevingsplan en krijg je praktische tips aangereikt voor het opstellen van zo’n plan.

6. Subsidiekansen voor een circulaire economie

Op nummer 6 van deze top 10 staat het webinar Subsidiekansen voor een circulaire economie. Waarom maken steeds meer bedrijven circulaire economie een integraal onderdeel van hun bedrijfsstrategie? Welke rol kunnen subsidies spelen om die stap te maken? Hoe kan subsidiefocus je daarbij helpen? Op dit soort vragen krijg je in dit webinar antwoord. Aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk, laat Boudewijn Zuijderhoudt zien hoe je met subsidies de stap kunt maken van idee naar een financieel haalbaar projectplan.

5. Integriteit bij overheden

‘Een beetje integer kan niet!’ is een beroemde uitspraak van Dales. ‘Zonder het vertrouwen van de burger is er geen democratie meer.’ Het is duidelijk dat integriteit een belangrijke rol speelt binnen de overheid. Niet zo gek dus, dat deze e-learning op nummer 5 staat. Zo leer je wat integriteit precies is, waarom redeneren over integriteit af en toe zo moeilijk lijkt, dat er vaak ten onrechte van een grijs gebied gesproken wordt en wat het betekent als je verantwoordelijk bent voor je eigen daden.

4. Politieke sensitiviteit bij gemeenten

Er valt veel over politieke sensitiviteit te zeggen en er zijn veel verschillende mensen die hun mening hierover hebben. In deze training word je door verschillende experts meegenomen in hun beleving over dit onderwerp. Het doel is dat je leert wat politieke of bestuurlijke sensitiviteit inhoudt en hoe je dit zelf kunt bewerkstelligen. Een belangrijke training voor iedereen die werkt binnen de overheid.

Hoe je kosten reduceert én zorgt dat gemeentemedewerkers bijblijven

In dit whitepaper laat online opleider SkillsTown zien wat het belang van opleiden binnen gemeenten is en hoe je dit handig aan kunt pakken.

3. Digitale veiligheid voor gemeenten

Digitale veiligheid was altijd al belangrijk binnen gemeenten. Maar sinds 2020 is dit belangrijker dan ooit, aangezien veel meer activiteiten gedigitaliseerd worden. Én er wordt veel met gevoelige informatie gewerkt. Het is dus extra belangrijk dat medewerkers binnen een gemeente digitaal vaardig zijn. In deze e-learning krijg je inzichten in het belang van digitale veiligheid, maar ook praktische handvatten om veilig te kunnen werken in dit digitale tijdperk.

2. Hoe werkt een gemeente?

De nummer 2 in deze lijst is eigenlijk vooral gericht op nieuwe medewerkers binnen een gemeente. Want hoe werkt een gemeente precies? En hoe zit de organisatiestructuur van een gemeente precies in elkaar? Het is van belang dat iedere ambtenaar binnen een gemeente hier dezelfde basiskennis over heeft. Deze e-learning zorgt er dan ook voor dat iedereen op één lijn zit.

1. Basiscursus Omgevingswet

Op de eerste plaats van deze top 10 staat de training ‘Basiscursus Omgevingswet’. Het is goed in de cijfers te zien dat hier in 2020 de focus op lag en dat zal in 2021 ook nog wel zo blijven. De training zorgt ervoor dat iedereen binnen de gemeente dezelfde basiskennis heeft over de Omgevingswet. De training bestaat uit 5 delen, plus een eindtoets. Hierin vindt je onderwerpen als de Omgevingsvisie, de Algemene Rijksregels, de Omgevingswaarden en nog veel meer. Alles wat je moet weten om je voor te bereiden op de Omgevingswet!

Meer weten over de online trainingen voor gemeenten?

SkillsTown biedt een uitgebreid trainingsaanbod aan speciaal voor medewerkers binnen gemeenten. Alle content wordt samengesteld met experts uit de praktijk en is daarom zowel theoretisch als praktisch. Neem voor meer informatie een kijkje op onze website voor gemeenten.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: