Duizend euro ligt klaar om je te ontwikkelen

Jezelf ontwikkelen is essentieel om klaar te staan voor de arbeidsmarkt van morgen. Wij bieden daarom een speciale selectie van tien opleidingen aan, die jouw 21st century skills verbeteren. En met het nieuwe STAP-budget, kan je deze kosteloos volgen.

Ooit stond Matthijs Akkenaar als docent voor groep 8, nu is hij één van de directeuren bij online opleider SkillsTown. Vanuit die ervaring weet hij hoe al het leren begint met ‘een vonkje’, zoals hij het noemt. ,,Zo’n vonkje kan het diploma zijn dat je in de verte al ziet flonkeren. Of bijvoorbeeld een collega die een opleiding volgt en waardoor jij ook geïnspireerd raakt.”

Vanaf maart 2022 kan het STAP-budget wellicht een vonkje veroorzaken. Een nieuwe subsidieregeling vanuit de overheid waarbij iedereen €1.000 euro scholingsbudget kan krijgen. Dat geld mag je gebruiken voor een opleiding, training of coachingstraject om zo een betere positie op de arbeidsmarkt te krijgen.

Bij SkillsTown kan je met dit budget één van de tien speciale opleidingen volgen die je met een STAP-budget kunt financieren. Matthijs Akkenaar was betrokken bij het samenstellen van die opleidingen en legt graag uit waarom juist deze opleidingen je klaar maken voor de arbeidsmarkt van morgen.

Stimuleer medewerkers om te blijven ontwikkelen

Te beginnen met de opleiding Word een online learning expert. Akkenaar: ,,Dit is een opleiding voor mensen die zich bezighouden met HR of Learning & Development en meer willen weten over online leren. We behandelen zaken als: hoe zorg je ervoor dat je werknemers in de leerstand komen? En hoe maak je krachtige online leercontent, zoals een webinar of podcast?

De Online learning expert-opleiding is, net als alle opleidingen van SkillsTown, zeer praktijkgericht. Samen met de online leercontent die je thuis kunt volgen en een afsluitende praktijkbijeenkomst, vormt dat een krachtige leercombinatie. De opleiding is op hbo-niveau en kost medewerkers een maand lang zo’n twee à drie uur per week.

"Ik geloof er echt in dat die skills nodig zijn om bij te blijven bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt."

Effectief hybride leidinggeven

Een andere opleiding die SkillsTown aanbiedt, is voor iedereen die een topmanager wil worden. Hierin leer je hoe je als manager effectief hybride leiding kan geven, hoe je talenten kunt aantrekken én behouden en wat je kunt doen om je mensen mentaal en fysiek vitaal te houden. ,,Dit zou ook een opleiding kunnen zijn voor zzp’ers die op het punt staan om mensen aan te nemen, of mkb-ondernemers die een team aansturen bijvoorbeeld.”

Naast deze twee opleidingen, zijn er nog diverse andere opleidingen te volgen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met tools om productiever te werken of krijg alle handvatten om jezelf als vrouwelijk leider steviger te positioneren in je organisatie. Alle tien de opleidingen kunnen geheel gefinancierd worden met het STAP-budget; je hebt er geen extra kosten aan.

Psychologische spiegel van 120 vragen

Of je nu gaat voor een opleiding tot topmanager of saleshunter, allemaal volgen ze het leerplan dat we door de jaren heen tot in de puntjes hebben geperfectioneerd. Dat plan begint altijd met een zelfscan. ,,Een psychologische spiegel van 120 vragen,” zoals Matthijs Akkenaar het bondig samenvat. ,,Daaruit komt een rapportage met hoe jij ervoor staat. Je leest waar jouw kracht ligt en waar je nog ruimte hebt je te ontwikkelen. Een ideaal vertrekpunt.”

Vervolgens ga je aan de slag met de drie letters V, H en G: Vaardigheden, Houding en Gedrag. Daar is vooral op de praktijkbijeenkomst ruimte voor, op locatie of online.

21st century skills enorm belangrijk

De tien opleidingen die SkillsTown aanbiedt, passen allemaal binnen het gedachtegoed van de 21st century skills: het onderwerp waar Matthijs Akkenaar expert in is. Hij schreef er een boek over en is een veelgevraagd spreker over dit onderwerp.

,,Ik geloof er echt in dat die skills nodig zijn om bij te blijven bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Een kassière doet niet meer hetzelfde werk als tien jaar geleden, net als een grondstewardess, en zo kan ik nog tig voorbeelden opnoemen. Soms duren die ontwikkelingen tien jaar, maar soms is het opeens volgende week al zover. Die 21ste century skills zijn dus enorm belangrijk.”

Dus, zo sluit Akkenaar af: zet die stap, vindt het vonkje in jezelf en zorg ervoor dat je jezelf gaat ontwikkelen. ,,En als we met die duizend euro van het STAP-budget de drempel daarvoor een beetje kunnen verlagen, is dat mooi meegenomen.”

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: