Een kijkje in het corporate MBE-programma

De corporate MBE van SkillsTown is als geen andere managementopleiding. Deze is niet te verwarren met een reguliere MBA. De cMBE richt zich namelijk op het sociale én praktische aspect van managementtraining. Je gaat aan de slag met een groep van drie tot vijf collega’s. Samen werk je aan casussen die daadwerkelijk gericht zijn op de organisatie waarin jullie werken. De opgedane kennis pas je hierdoor meteen toe in de praktijk.

Om je een beter beeld te geven van hoe dit eruitziet, gaan we hieronder een blok van onze cMBE met je doorlopen. De cMBE bestaat uit acht blokken, die allemaal een eigen thema hebben. Er is bijvoorbeeld een blok over Strategie, een blok over Human resource management en een blok over Financiën. Maar we gaan nu kijken naar het blok Management en leiderschap. Dit is het tweede blok van de cMBE.

Management basics

Het blok Management en leiderschap begint met de e-learning module Management basics. Hierin leer je welke vaardigheden je nodig hebt om een effectieve manager te zijn. Belangrijke kernbegrippen komen in deze e-learning naar voren. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een missie, een visie en een strategie? Wat is precies een organisatie en welke organisatievormen bestaan er? Hoe belangrijk is een bedrijfscultuur en hoe wordt deze vormgegeven? Kortom, deze module legt een basis voor de rest van het cMBE-programma.

Leadership and personality

Vervolgens ga je aan de slag met de module Leadership and personality. Waar het in de vorige module draaide om vaardigheden, gaat het hier vooral over karaktereigenschappen van effectieve leiders. Ook leer je dat er verschillende leiderschapsstijlen zijn, zodat je kunt bepalen welke stijl het beste bij jou past. Aan het einde van deze module leer je ook meer over beroemde leiders. Wat kun je bijvoorbeeld leren van Steve Jobs of Barack Obama?

Het blok is nog niet klaar, want nu we heel veel nieuwe theorie hebben geleerd, gaan we iets praktisch doen. Je gaat de Leadership style scan invullen. In deze scan besteed je aandacht aan een groot aantal stellingen, waarin je aangeeft in hoeverre je het hiermee eens bent. Na het voltooien hiervan ontvang je een uitgebreid rapport over jouw leiderschapsstijl, inclusief aanbevelingen. Deze rapportage is belangrijk om goed door te nemen, want hier ga je later nog uitgebreid mee aan de slag!

Je kunt niet in je eentje je organisatie veranderen. Dit doe je samen. Dat kan als je hetzelfde cMBE-programma volgt.

- Suzanna Snijder, Team Lead bij CMIS Group

Groepsbijeenkomsten in de corporate MBE

Elk blok wordt afgesloten met een groepsbijeenkomst. Voor deze bijeenkomst volg je een Assignment module, waarin staat beschreven hoe je je moet voorbereiden op de groepsbijeenkomst en wat jullie precies gaan doen. Elke bijeenkomst heeft een voorzitter, dit is een wisselende rol binnen de groep. Zo leer je direct hoe je een bijeenkomst kunt begeleiden, een belangrijke vaardigheid voor managers!

Tijdens de Assignment module in het blok Management en leiderschap maken alle deelnemers een analyse van de organisatie waarin ze werken. Dit gebeurt aan de hand van twee modellen waarmee kennis is gemaakt in de theoretische modules. Tijdens de bijeenkomst geeft iedereen een korte presentatie van zijn of haar conclusies, gevolgd door een groepsdiscussie. Zijn de resultaten bij iedereen hetzelfde of zijn er verrassende verschillen? En wat betekent dat? Verder ga je aan de slag met het kernkwaliteitenkwadrant. Door het invullen van dit kwadrant krijg je grip op jouw sterke punten, jouw valkuilen en jouw allergieën. Door dit met de groep te bespreken, weet je wat je van iedereen kunt verwachten en waar je jouw groepsgenoten mee kunt helpen.

Herinner je je nog de Leadership style scan? Ook deze komt terug in de groepsbijeenkomst. Aan de hand van deze scan heeft elke deelnemer een persoonlijk ontwikkelingsplan gemaakt. Ook deze gaan we met de hele groep bespreken, zijn er punten waarop je elkaar kunt ondersteunen? Heb je tips en feedback voor elkaar?

Het behalen van de open badge

In elk blok valt er door de deelnemer een badge te behalen. Aan het eind van het blok, dat ongeveer een maand duurt, horen alle deelnemers alle onderdelen met een voldoende te hebben afgesloten. Dan kan iedereen zijn of haar open badge aanvragen. De open badge is een moderne vorm van accreditatie: een visueel, digitaal en betrouwbaar bewijs van een vaardigheid of competentie. De badges zijn universeel erkend en kunnen bijvoorbeeld ook toegevoegd worden aan je LinkedIn-profiel. Na het verdienen van de badge is het tijd voor het volgende blok… Strategie!

Om misverstanden te voorkomen: een accreditatie met Open Badges is niet te vergelijken met een NVAO-accreditatie die gekoppeld is aan een officiële Master-titel. Met onze cMBE-opleiding bieden we een managementopleiding met een geheel eigen identiteit.

De cMBE inzetten in jouw organisatie?

Wil jij het corporate MBE-programma inzetten binnen jouw organisatie? Dat kan! Met één investering kunnen al je (potentiële) managers aan de slag met dit geaccrediteerde managementprogramma. Zo bied je iedere ambitieuze medewerker een gelijke kans om topmanager te worden!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: