Help, een netwerkbijeenkomst!

En… kon je het makkelijk vinden? Jij ook hier met je werk? Al inspiratie opgedaan vandaag? Deze vragen zijn prima om een gesprekje met een onbekende op gang te krijgen, maar wil je écht alles uit je netwerkbijeenkomst halen? Deze tips helpen je daarbij!

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het goed om van tevoren research te doen: waar ga je precies naartoe? Is het een congres, een borrel of een cursus? Zorg dat je goed weet wat het thema is en dat je hierover mee kan praten.

Daarnaast is het slim om van tevoren uit te zoeken wie aanwezig zullen zijn bij de netwerkbijeenkomst. Bedenk hierbij alvast wie je zeker wil spreken en hoe je diegene gaat benaderen. Is er misschien iemand aanwezig die jij al kent en die je kan voorstellen aan deze persoon?

Zet voor jezelf op een rijtje wat je wilt bereiken op de bijeenkomst. Ben je op zoek naar een baan, dan is het slim om in contact te komen met mensen uit jouw vakgebied. Wil je kennis opdoen over een bepaald onderwerp, zoek dan vooral naar experts op dat gebied.

Als het een fysiek netwerk evenement is, verdiep je dan ook in de dresscode. Het zou zonde zijn als jij aankomt in je spijkerbroek, terwijl alle andere aanwezigen een nette rok of mooi pak aan hebben. Als je hier van tevoren over nadenkt, voorkom je ongemakkelijke momenten.

Zorg er ten slotte voor dat je een aantal visitekaartjes bij je hebt, of je Linkedin profiel paraat hebt. Zo kun je direct connecten met interessante personen. Neem verder niet te veel spullen mee, volle handen kunnen voor onhandige momenten zorgen als je wat te drinken krijgt aangeboden.

Werken aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Maak gebruik van meer dan 500 online trainingen van SkillsTown. Nu 14 dagen gratis proberen.

Tip 2: Contact maken, hoe doe je dat?

Niets zo moeilijk als een gesprek beginnen met een vreemde. Maar, er zijn een paar trucjes waardoor het net wat makkelijker gaat. Neem tijdens een fysiek evenement bijvoorbeeld een open houding aan. Ook als je even met niemand staat te praten is het belangrijk om je hoofd omhoog te houden en je armen niet over elkaar te slaan. Als je een gesloten houding aanneemt, zeg je in je non-verbale communicatie eigenlijk: “kom niet te dichtbij, ik ben niet zo’n prater”.

Heb je een online bijeenkomst? Kijk dan welke mogelijkheden er zijn om contact te leggen met de aanwezigen. Vaak is er een chat waarin je iemand persoonlijk aan kunt spreken. Start het gesprek bijvoorbeeld met een leuke vraag over het thema van de bijeenkomst.

Je kunt beginnen bij de mensen die je al kent. Een gesprek starten met bekende is een minder hoge drempel, maar wel een goede manier om te laten zien dat je open staat voor contact! Als je ook graag anderen wilt ontmoeten, blijf dan niet te lang bij dezelfde mensen hangen. Wat je wel kunt doen is vragen of je kennissen je wellicht voor kunnen stellen aan hun netwerk.

Zie je iemand die je echt wilt spreken? Zorg dan dat je zelf de eerste vraag stelt. Zo neem je meteen de leiding in het gesprek en is de kans groter dat je bereikt wat je wil bereiken. Stel zoveel mogelijk open vragen en antwoord zelf ook niet alleen met ja of nee. Zo wordt het eerste contact een echt gesprek.

Luister naar de ander als je een vraag stelt en vraag door. Loop dus niet een rijtje standaardvragen af, maar haak altijd in op wat de ander vertelt. Dit geeft je gesprekspartner het gevoel dat je oprecht geïnteresseerd bent en kan tot hele leuke gesprekken leiden!

Probeer een vervolg af te spreken! Netwerkbijeenkomsten zijn vooral bedoeld om het eerste contact te leggen. Als blijkt dat je iets voor elkaar kunt betekenen, is het vaak fijner om dat één op één te bespreken. In die afspraak kun je elkaar beter leren kennen én kun jij recht op je doel af!

Tip 3: Kom in actie

Oke, het eerste contactleggen is gelukt. Je bent leuk in gesprek en wilt nu naar de afronding toe om een vervolg af te spreken. Maar hoe doe je zoiets? Bied nooit als eerste jouw visitekaartje aan, maar vraag eerst naar het visitekaartje of het LinkedIn profiel van je gesprekspartner. Met LinkedIn heb jij de ander ook direct in je netwerk zitten. Als je om een visitekaartje vraagt, zul je zien dat je gesprekspartner dezelfde vraag terug zal stellen.

Vraag aansluitend daarop of je gesprekspartner het leuk vindt om in de toekomst eens verder te praten. Zo weet jij direct of je gesprekspartner daarvoor open staat en weet diegene dat je echt geïnteresseerd bent en dat hij/zij een mail of telefoontje van jou kan verwachten.

Tip 4: Besteed na de netwerkbijeenkomst aandacht aan je nieuwe netwerk

Eenmaal thuis van de bijeenkomst ben je nog niet klaar! Dit is juist het moment om je te onderscheiden en opnieuw contact op te nemen met je nieuwe netwerk. Zo val je op én zorg je ervoor dat het contact niet verwatert.

Nodig de mensen die je hebt gesproken uit op LinkedIn met een persoonlijk bericht. Als je dat al hebt gedaan tijdens de bijeenkomst, stuur ze dan alleen een persoonlijk bericht. Vertel daarin hoe je het contact met hen hebt ervaren en wat je nu graag zou willen doen (een vervolgafspraak bijvoorbeeld). Als je een lijst hebt waarin je jouw contacten bijhoudt, zorg dan dat je de gegevens van deze personen er ook bij zet. Zo heb je hun gegevens altijd bij de hand als je ze nodig hebt.

Heb je beloftes gemaakt tijdens de ontmoeting, houd je hier dan aan. Als je bijvoorbeeld hebt gezegd dat je zou bellen om een afspraak te maken, doe dit dan ook. Je doet dit het beste zo snel mogelijk na het event, zodat je allebei nog goed weet waarover jullie gesproken hebben.

Tot slot wil je het contact natuurlijk niet laten verwateren. Probeer daarom bijvoorbeeld actief te reageren op status updates op de LinkedIn-pagina van je nieuwe contact. Of neem telefonisch of per mail contact op om te vragen hoe het gaat met dat ene project waarover hij/zij vertelde. Hoe dan ook, houd je netwerk warm!

Nog meer uit jezelf en je netwerk halen?

Wil jij jezelf nog verder ontwikkelen en nog meer uit je netwerk halen? Als online opleider biedt SkillsTown meer dan 500 online trainingen op het gebied van persoonlijke én professionele ontwikkeling. Denk aan trainingen zoals: Je netwerk als infrastructuur, Laat je netwerk voor je werken, Netwerkleiderschap, Effectief communiceren, en nog veel meer.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: