Hier moet je op letten bij het maken van een podcast

Er zijn veel redenen waarom een podcast maken een goed idee is. Een van deze redenen is de laagdrempeligheid. Podcasts zijn makkelijk tijdens de dagelijkse taken te beluisteren. Een tweede reden is dat je boodschap de volle focus en aandacht krijgt, aangezien je letterlijk ‘in het oor’ van de luisteraar zit. Wil je het maximale resultaat uit je podcast halen? Dan zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel lichten we deze toe.

Andere manier van communiceren

Een podcast is 100% audio. Je hebt dus geen visuele ondersteuning om je verhaal te onderbouwen. Gebruik dus veel voorbeelden om je luisteraar te helpen. Praat in plaatjes en beschrijf waar je aan denkt en wat je voor je ziet. Communiceer ook altijd in enkelvoud tijdens je podcast. Mensen beluisteren podcasts namelijk over het algemeen in hun eentje. Het is dus veel persoonlijker om ze met ‘je’ of ‘jij’ aan te spreken in plaats van ‘jullie’. Dit vergt misschien wat oefening, maar dit is heel belangrijk!

Podcast maken? Ga voor kwaliteit!

Zorg ervoor dat je de juiste tools hebt om podcasts van kwaliteit op te nemen. Zoals hiervoor al benoemd: audio is de enige vorm van communicatie, dus zorg voor goed geluid. Als je geluid blikkerig klinkt, verlies je al minimaal de helft van je luisteraars vanaf de eerste zin. Op onze locatie in Eindhoven hebben we zojuist een gloednieuwe podcaststudio geopend, waar je voorzien van alle gemakken en met de juiste tools professionele podcasts op kunt nemen. Ook word je begeleid door onze podcastexperts. Niet alleen tijdens de opname, maar ook bij het voor- en natraject. Denk aan het bedenken van een format, het maken van een draaiboek en de technische eindmontage. Zo zorgen we ervoor dat je podcast van de beste kwaliteit is!

Een podcasts opnemen?

In onze gloednieuwe professionele podcaststudio in Eindhoven zijn alle middelen aanwezig om van jouw podcast een succes te maken!

Laat het gesprek natuurlijk verlopen

Let op: een podcast is een gesprek, geen monoloog. Natuurlijk is het slim om wat inhaakpunten op te schrijven die je er tijdens het gesprek bij kunt houden, maar zorg er wel voor dat het geen script wordt. De luisteraar voelt het al snel aan als iets ingestudeerd is of wanneer je een lijstje afwerkt. Probeer daarom in het moment te leven en vraag door op de onderwerpen die tijdens het gesprek aan bod komen. Zo krijgt het gesprek meer diepgang.

Als je denkt dat je het lastig vindt om tijdens de opname zelf met vragen of gespreksonderwerpen te komen, dan kun je van tevoren naar je vragen kijken en nadenken welke onderwerpen naar aanleiding hiervan waarschijnlijk aan bod zullen komen. Zo kun je je alvast voorbereiden op eventuele vervolgvragen.

Publiceer frequent

De meeste mensen die een podcast starten maken een eerste aflevering, zijn enthousiast en publiceren diezelfde week nog een tweede en soms een derde aflevering. Daarna volgt er nooit meer iets. Dit is niet effectief. Net als bij het maken van YouTube-video’s is ook bij podcasting continuïteit belangrijk. Zorg ervoor dat je een schema hebt waar je je aan kan houden en publiceer je podcasts op een logisch moment. Zo houd je de aandacht goed vast en bouw je betrokkenheid bij je luisteraars op.

Zorg dat je podcast makkelijk te vinden is

Maar waar publiceer je je podcasts dan? Het is slim om ervoor te zorgen dat je ze deelt op een platform waar je doelgroep makkelijk bij kan. Dit kan bijvoorbeeld via: Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Maar je kunt er ook voor kiezen om je podcasts te delen via een online leerplatform. Bij SkillsTown kun je je eigen gepersonaliseerde leerplatform ontwerpen en hier je podcasts makkelijk beschikbaar stellen voor je doelgroep. Tegelijkertijd kun je hiernaast heel veel andere relevante leercontent delen zoals webinars en e-learnings.

Zelf aan de slag met podcasts?

Wil jij graag kennis delen door middel van podcasts? In onze professionele podcaststudio in Eindhoven zijn alle middelen aanwezig om van jouw podcast een succes te maken! Wij helpen je bij het voorbereiden van vragen, een draaiboek en de technische eindmontage.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: