Hoe gelukkig zijn medewerkers echt?

Gelukkige medewerkers presteren beter, zijn minder vaak ziek, hebben meer energie en zijn meer betrokken bij hun werk dan minder gelukkige collega’s. Hun geluk werkt bovendien aanstekelijk: blije medewerkers zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer én voor tevreden klanten. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met het werkgeluk van Nederlandse medewerkers? In deze infographic laten we je de belangrijkste cijfers zien.
Het is belangrijk om talenten goed te benutten. Het zorgt ervoor dat medewerkers meer plezier hebben in wat zij doen, beter presteren én dat zij beter in hun vel zitten.De vraag is alleen: hoe haal je meer uit het talent van je medewerkers? Of beter nog: hoe kun je talent binnen jouw organisatie beter tot uiting laten komen? Wij zetten vijf tips voor je op een rijtje.

Gelukscijfer

Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van Nederlandse werknemers hun werkgeluk een cijfer 8 of hoger geeft. 29% scoort zijn/haar werkgeluk met een 7 en 20% geeft een 6 of lager (bron: gelukkigwerken.nl).

Lekker collegiaal

56% van de Nederlanders vindt dat hij/zij leuke collega’s heeft. En dat is niet veel als je nagaat dat we vaak meer tijd met onze collega’s doorbrengen dan met onze beste vrienden. Van werkend Nederland zegt 40,5% goede vrienden te hebben op het werk (bron: bureauvris.nl).
De medewerkers die een sterke band hebben met hun collega’s hebben geluk, want het blijkt dat deze mensen onder andere meer herkenning krijgen (43% meer dan anderen), meer worden gestimuleerd om zichzelf te ontwikkelen (37% meer dan anderen), een hogere werkkwaliteit ervaren (35% meer dan anderen) en meer het gevoel hebben dat hun mening telt (27% meer dan anderen) (bron: wetalent.nl).

Wat maakt gelukkig?

Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn er 5 factoren die werkgeluk beïnvloeden. Hierbij gaat het om de uitdaging die medewerkers hebben in hun werk, de behoefte aan sociale relaties en contact met anderen, positieve emoties die gedurende een werkdag ervaren worden, het gevoel van flow (compleet opgaan in een activiteit) en dat het werk dat gedaan wordt als betekenisvol wordt ervaren (bron: insightsbenelux.com).

Maak jouw medewerkers gelukkiger

Als organisatie kun je een gedeelte van het werkgeluk van jouw medewerkers faciliteren. Als online opleider faciliteren we in online trainingen die het werkgeluk van medewerkers verhogen. Denk bijvoorbeeld aan online trainingen over mindfulness, gezond zijn en blijven en omgaan met stress. Deze en andere trainingen vrijblijvend proberen? Vraag een demo aan.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: