Hoe onderscheid jij jezelf op de werkvloer?

Het is belangrijk dat je weet waarin je verschilt van anderen op de werkvloer. Zo weet je wat je waard bent en kun je jezelf goed positioneren. Of het nou in je huidige organisatie is of bij het zoeken van een nieuwe baan. Wat maakt jou een goede medewerker en wat zijn je talenten? Kom hierachter door deze 7 stappen te volgen.

Stap 1: Ga verder dan je functietitel

Wanneer iemand vraagt wat voor werk je doet is het antwoord vaak simpel, maar zegt het niet zoveel. Er zijn namelijk zoveel anderen met dezelfde functietitel als jij. Wat maakt jou nou anders? Zorg dus dat je jezelf op een andere manier kunt positioneren dan alleen je functietitel. In welke vaardigheid heb jij je speciaal ontwikkeld?

Stap 2: Kijk terug op je successen

Om erachter te komen waar jij goed in bent, zul je terug moeten kijken naar je eerdere successen. Wat ging goed bij eerdere werkervaringen? Welke kwaliteiten kwamen hieruit? Welke problemen kon alleen jij succesvol oplossen?

Trainingstip:   Meer hulp nodig met het vinden van je successen en kwaliteiten? Volg de essential ‘Onderscheidend vermogen’ op ons online leerplatform.

Stap 3: Wees bewust van wat je in huis hebt

Schrijf voor jezelf in ten minste tien kernwoorden op waar jij denkt dat jouw talenten liggen. Wat heb jij je huidige of toekomstige organisatie te bieden? Dat kan gaan over je talenten, ambities, passies, drijfveren, eigenschappen, et cetera. Alles waar jij in uitblinkt!

Stap 4: Kies je prioriteiten

Met welk van de opgeschreven kernwoorden wil jij vooral uitgebreid aan de slag en wil jij jezelf mee profileren? Kies hierbij niet alleen voor de kwaliteiten waar je goed in bent, maar ook welke je leuk vindt. Dus, waar blink jij het meest in uit en waar krijg jij energie van?

Stap 5: Ontwikkel je kwaliteiten

Wellicht denk je dat je je beter kunt focussen op kwaliteiten die je nog niet hebt. Maar het is juist belangrijk om jezelf meer te ontwikkelen in de kwaliteiten die je al bezit. Zo springen deze eruit. Is een van jouw grootste kwaliteiten bijvoorbeeld presenteren? Ontwikkel dit dan verder. Doe hier meer kennis over op door bijvoorbeeld online trainingen te volgen en vertaal het geleerde door naar je werksituatie.

Impactvol presenteren in 5 stappen

In dit whitepaper zet online opleider SkillsTown de belangrijkste tips op een rij om jouw presentatieskills naar een hoger niveau te tillen.

Stap 6: Vraag input van collega’s

Ben jij benieuwd of jij jezelf tegenover anderen goed positioneert naar deze kernwaarden? Vraag collega’s om hun mening. Waarin vinden zij dat jij uitblinkt? Welke talenten zien zij in jou? Zo kun je nagaan of jij al genoeg van je kwaliteiten laat zien, of dat je nog wat meer aandacht moet steken in het op de juiste manier positioneren van jezelf.

Stap 7: Zet je talenten in

Focus je compleet op de gekozen talenten die jou onderscheiden als werknemer en laat deze zien in de taken of opdrachten die je uitvoert. Heb jij het gevoel dat je deze kwaliteiten helemaal niet kan uiten binnen je huidige organisatie? Dan is het misschien toch tijd om verder te kijken. Het zou zonde zijn als je jouw kwaliteiten niet kunt inzetten.

Hulp nodig bij het ontwikkelen van je talenten?

Welke talenten wil jij verder ontwikkelen? Op het online leerplatform van SkillsTown vind je meer dan 800 online trainingen waarmee jij of jouw medewerkers verschillende vaardigheden kunnen ontwikkelen. Zo heb je alle kennis en hulpmiddelen om te werken aan jouw kwaliteiten.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: