Krijg grip op gedachten van stress met deze 5 tips

Veel mensen maken zich op dit moment zorgen. Er spoken continu gedachten door je hoofd die veel stress kunnen veroorzaken. Is mijn baan veilig? Zijn mijn naasten wel gezond? Maar, zijn deze gedachten al die ongezonde stress waard? Wat als je er nou eens anders naar zou kunnen kijken?
In dit artikel zet online opleider SkillsTown 5 tips voor je op een rij waarmee jij grip kunt krijgen op wat je doet, denkt, zegt en zelfs wat je voelt. Door middel van mindfulness kun je oefenen met het sturen van je eigen gedachten. Zo help je jezelf te concentreren en open te staan voor een frisse blik, op iets waar je voorheen misschien met een donkere bril naar gekeken hebt.

Tip 1: Wees lief tegen jezelf

Er is een stemmetje in je hoofd dat je slechter behandelt dan hoe je andere mensen behandelt. Probeer jezelf daarom te beoordelen zoals je dat bij anderen zou doen. Iedereen maakt fouten en daar groeien we door. Erken je zwakheden, maar laat je er niet door belemmeren.

Tip 2: Pak mindfulness momentjes

Het is belangrijk om gedurende de dag kleine momentjes voor jezelf te pakken. Daarmee wordt niet bedoeld dat je even pauze houdt en je telefoon erbij pakt. Ga in plaats daarvan even stil zitten in je stoel en ontspan je lichaam. Word bewust van hoe je voeten voelen. Of loop even naar het raam en kijk naar de lucht.

5 manieren om mindfulness toe te passen op je werk

In dit whitepaper geeft mindfulnesstrainer Bart Hansma je 5 tips om jouw mindfulness ‘spier’ te ontwikkelen zonder dat je er je schema voor overhoop hoeft te gooien.

Tip 3: Schrijf het van je af

Soms loopt je hoofd over van gedachten die stress opleveren. Een manier om hier meer zicht op te krijgen en makkelijker los te laten is door ze op te schrijven. Dat kan heel bevrijdend werken en dit kan helpen om je een ander inzicht te geven over de gedachten die je hebt.

Tip 4: Doe ademhalingsoefeningen

Neem elke dag een momentje voor jezelf en zonder je even af. Doe je ogen dicht en focus op je ademhaling. Als je met je gedachten hiervan afdwaalt, is dit niet erg. Erken dit juist en zorg dat je op die momenten de aandacht weer terugbrengt naar je ademhaling. Zo neem jij de controle over je gedachten.

Tip 5: Houd contact met de mensen om je heen

Als het jou even niet lukt om helder na te denken en controle te krijgen over je gedachten, kunnen mensen die dichtbij je staan je misschien helpen. Praat met naasten die je vertrouwt en het beste met je voor hebben. Zij kunnen je helpen relativeren en je helpen om anders naar dingen te kijken.

Uitgebreider aan de slag met mentale gezondheid?

In ons online leerplatform vind je een uitgebreid trainingsaanbod op het gebied van mentaal en fysiek gezond zijn en blijven. Denk bijvoorbeeld aan online trainingen op het gebied van stressmanagement, mindfulness, gezonde voeding, en gemakkelijke oefeningen op kantoor.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou:

Ben jij voorbereid op de AI-revolutie?

Zorg dat je toekomstbestendig blijft met onze online AI & ChatGPT Academy. Leer hoe je AI inzet om te groeien, zodat je niet achter raakt op je concurrentie.
.