Top 5 kantooroefeningen om gezond te blijven

Heb jij een kantoorbaan? Dan is de kans groot dat je het grootste deel van je werkdag op een bureaustoel doorbrengt. Dit kan echter gevaarlijk zijn, omdat het verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Denk aan gewrichtsklachten, spierklachten, diabetes en hartziekten. Met drukke deadlines is er vaak weinig tijd om te sporten of een wandeling te maken.

Gelukkig kun je met enkele eenvoudige kantooroefeningen actief blijven op je werkplek. Herhaal deze oefeningen 3 tot 5 keer per dag om gezond en fit te blijven!

Oefening 1: Zittende twist

Ga rechtop in je bureaustoel zitten en leg je rechterhand op de buitenkant van je linkerknie. Draai je bovenlichaam langzaam naar links en adem in terwijl je dit doet. Houd deze positie en je adem 5 seconden vast. Plaats dan je linkerhand aan de buitenkant van je rechterknie draai naar andere kant, terwijl je dit keer uitademt. Dit helpt de ruggengraat en de rompspieren te strekken en te ontspannen.

Oefening 2: Been en enkel strekoefeningen

Strek je benen recht voor je uit, terwijl je op je bureaustoel zit en beweeg je tenen op en neer. Draai vervolgens je enkels in cirkelvormige bewegingen, eerst met de klok mee en dan tegen de klok in. Buig vervolgens je knieën een aantal keer in en uit. Dit helpt de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren in de benen en voeten te activeren.

Oefening 3: Bolle rug – holle rug

Ook deze kantooroefening kun je gewoon vanaf je bureaustoel uitvoeren. Ga rechtop zitten en strek je armen uit naar de zijkanten voor de beginpositie. Maak je rug bol door je armen naar voren te brengen en houd deze positie 5 seconden vast. Maak hierna je rug hol door je armen naar achteren te strekken.

Oefening 4: Bureaublad push-ups

Plaats je handen op de rand van je bureau, iets breder dan schouderbreedte. Houd je lichaam in een rechte lijn en buig je armen om jezelf naar het bureau toe te laten zakken. Duw jezelf vervolgens weer omhoog. Deze kantooroefening helpt je om je arm- en borstspieren te versterken.

Oefening 5: Heupopener

Plaats je rechtervoet op je linkerknie en probeer je rechterbeen en -heup te ontspannen, zodat je knie wat verder naar buiten valt. Vanuit die positie ga je goed rechtop zitten en kom je een klein stukje naar voren. Als het goed is voel je nu een stretch in je rechterheup. Houdt de positie 5 seconden vast. Doe hierna hetzelfde met je andere heup.

Gezond blijven op het werk?

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de uitdaging om vitaal te blijven tijdens het werk. Op het online leerplatform van SkillsTown vind je een groot aanbod aan online trainingen om aan je gezondheid en vitaliteit te werken. Denk aan trainingen als ‘Gezond achter je bureau’, ‘De balans tussen werk & thuis’ en ‘Starten met hardlopen’. Zo kun jij jezelf of je medewerkers ondersteunen bij het fit blijven.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: