Verbeter je werkprestaties met mindfulness voor op de werkvloer

Iedereen praat erover: mindfulness. En dat is niet zonder reden. Door regelmatig mindfulness te beoefenen, word je positiever en energieker. Maar wist je dat mindfulness je ook op de werkvloer veel voordelen kan bieden? In dit artikel bespreken we wat mindfulness op de werkvloer voor je kan betekenen en hoe je het kunt integreren in je dagelijkse routine. 

Wat is mindfulness nou eigenlijk?

Mindfulness is het bewust aandacht geven aan het huidige moment zonder hierover te oordelen. Het is een techniek die zijn oorsprong vindt in boeddhistische meditatiepraktijken, maar die nu wereldwijd wordt toegepast in verschillende contexten, waaronder dus ook de werkomgeving. Mindfulness helpt om je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties op een accepterende manier te observeren. 

Voordelen van mindfulness op de werkvloer

Wanneer je regelmatig mindfulness beoefent, zul je veel positieve veranderingen in je leven opmerken. Pas je mindfulness ook toe op je werk, dan zul je (je raadt het al) hier ook vele voordelen ervaren. We noemen enkele voordelen van mindfulness op de werkvloer: 

5 manieren om mindfulness toe te passen op je werk

In dit whitepaper geeft mindfulnesstrainer Bart Hansma je 5 tips om jouw mindfulness ‘spier’ te ontwikkelen zonder dat je er je schema voor overhoop hoeft te gooien.

Hoe implementeer je leerlijnen binnen jouw online leerplatform?

Ben je overtuigd van de voordelen van mindfulness op het werk? Dan is het nu tijd om het in de praktijk te brengen! Hier zijn een aantal oefeningen om je te helpen de eerste stappen te zetten naar een mindful werkleven: 

1. Begin de dag met een mindfulness oefening

Neem elke ochtend een paar minuten de tijd om te mediteren of simpelweg bewust adem te halen. Dit helpt je om de dag kalm en gefocust te beginnen. 

2. Neem mindfulness pauzes

Plan regelmatig korte pauzes gedurende de werkdag om even op adem te komen en je te heroriënteren. Gebruik deze tijd om een paar diepe ademhalingen te nemen en je bewust te worden van je omgeving. 

3. Bewuste ademhaling

Wanneer je merkt dat je gestrest bent, neem dan een moment om je te concentreren op je ademhaling. Adem diep in en uit, en focus je op het gevoel van de lucht die in en uit je longen stroomt. 

4. Mindful eten

Neem de tijd om van je lunch te genieten zonder afleiding. Concentreer je op de smaken, geuren en texturen van je eten. Dit helpt je niet alleen om te ontspannen, maar verbetert ook je spijsvertering. 

5. Luisteren met aandacht

Probeer tijdens vergaderingen en gesprekken echt te luisteren naar wat anderen zeggen, zonder meteen te oordelen of te reageren. Dit bevordert begrip en betere samenwerking.

TIP: Ga naar YouTube en ga op zoek naar een mindfulness meditatie die bij je past. Er zijn veel video's beschikbaar, variërend van korte, begeleide meditaties die je tijdens een pauze kunt doen, tot langere sessies die je kunt gebruiken om je werkdag mindful te beginnen of af te sluiten.

Start met mindfulness op de werkvloer

Mindfulness op de werkvloer biedt talrijke voordelen, van stressvermindering tot verbeterde productiviteit en een gelukkiger werkleven. Door deze eenvoudige technieken in je dagelijkse routine te integreren, zorg je voor een positieve verandering in je werk.  

Wil jij aan de slag met mindfulness, maar kun jij nog wel wat meer hulpmiddelen gebruiken? Of wil jij je medewerkers meer tools bieden over mindfulness, zodat ze van een gezondere, productievere en meer harmonieuze werkomgeving kunnen profiteren? Op het online leerplatform van SkillsTown vind je verschillende trainingen waarmee je aan de slag kunt met mindfulness op het werk, of gewoon thuis! 

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: