Waarom jij je drijfveren moet kennen

Jouw drijfveren zeggen veel over jezelf. Als je op de werkvloer beslissingen neemt of een nieuwe baan aanneemt zonder je drijfveren te overwegen, zal de keuze niet altijd goed voelen. Maar wat zijn drijfveren precies en waarom is inzicht daarin hebben nou zo belangrijk? Wij hebben het antwoord op jouw vraag!

Wat zijn drijfveren?

Drijfveren zijn de waarden die je in de loop van je leven opbouwt. In ons dagelijks gedrag, dus ook op het werk, worden we geleid door deze waarden. Ze vormen onze drijfveren en verklaren voor een groot deel ons voorkeursgedrag in zowel rationele als emotionele processen. Jouw drijfveren bewegen je dus om iets te doen of een bepaalde keuze te maken. Dit perspectief van waaruit jij naar jouw werkomgeving kijkt, is bepalend voor de manier waarop je denkt en waarop je handelt.

Waarom moet je je drijfveren kennen?

Misschien denk je: “Ik heb vast wel drijfveren, maar waarom zou ik deze moeten weten?” Niks moet natuurlijk, maar naast dat het je ontzettend veel zelfkennis geeft, zijn er veel andere voordelen. Mensen die hun drijfveren kennen en daarnaar handelen:

Plus, het (her)kennen van onze drijfveren en de onderliggende waarden maakt het ook mogelijk om de drijfveren van anderen in te leren schatten. Hierdoor kun je hun gedrag beter verklaren, voorspellen en er beter op inspelen.

Welke soorten zijn er?

Als we kijken naar de theorie van professor Graves, hoogleraar psychologie, dan zijn drijfveren onder te verdelen in zeven categorieën. Dit doen we door middel van kleuren. Bij elke drijfveer passen verschillende waarden. Dit betekent niet per se dat maar één van deze drijfveren bij jou past, maar vaak zijn er wel één of twee die er bovenuit springen. Hieronder vind je een korte samenvatting van de zeven soorten:

Wanneer je weet welke drijfveren bij jou passen en je meer inzicht krijgt in welke kenmerken en kwaliteiten hierbij komen kijken, zul je toekomstige (grote en kleine) beslissingen met een helderdere blik en meer zekerheid kunnen maken. Jij weet namelijk nu waar jouw waarden liggen en welke aspecten je in overweging moet nemen.

Wil jij meer inzicht krijgen in jouw drijfveren?

Op het online leerplatform van SkillsTown vind je een scan, genaamd ‘Drijfveren’. Deze is gebaseerd op de theorie van professor Graves. De resultaten brengen in kaart welke waardesystemen het meest dominant zijn in jouw denken en handelen. Je komt er onder andere achter wat jou positieve, maar ook negatieve energie geeft.

Wil jij deze en nog veel meer andere trainingen volgen? Neem dan een abonnement af en probeer het leerplatform 14 dagen gratis uit! Of wil jij misschien je medewerkers de kans geven om trainingen zoals deze te laten volgen? Met een persoonlijk leerplatform voor jouw organisatie bied je voor een vaste prijs trainingen aan voor al je medewerkers!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: