Werken aan je zelfleiderschap, hoe dan?

Zelfleiderschap heeft alles te maken met regie nemen in je eigen (werk)leven. Het jezelf in staat stellen om je eigen leven te leiden en jezelf te sturen in de richting die je wilt. Hier moet je tijd voor nemen om bij stil te staan. In dit artikel geven we je graag een zetje.

Kijk in de spiegel

Wat maakt dat sommige leiders doorgroeien tot hun volle potentieel en anderen niet? Om jezelf goed te kunnen leiden moet je eerst weten wie je bent en waar je staat in het leven. Je hebt informatie nodig over jezelf. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen en stel daarbij net zolang ‘waarom’-vragen, totdat je bij de kern komt:

Naast het even goed in de spiegel kijken, is het van belang deze informatie ook te toetsen bij anderen. De grootste valkuil van leiders is dat zij alleen hun eigen beeld gaan geloven en daarmee de realiteit uit het oog verliezen, en dus zichzelf niet goed kunnen leiden. Vraag dus ook anderen hun mening om de bovenstaande vragen. Hoe zien zij dit bij jou?

Tip:  In onze academie kun je de Drijfveren scan doen. Deze scan geeft je inzicht in jouw persoonlijke drijfveren en wat jou echt boeit en wat niet.

Waar wil je aan werken?

Door de bovenstaande vragen te beantwoorden kun je belangrijke inzichten over jezelf opdoen. Is jouw visie niet zichtbaar in het werk dat je doet? Of haal je weinig plezier uit je werk? Bedenk welke dingen je kunt aanpassen om hier verandering in te brengen. Misschien vind je verbondenheid met je team belangrijk, maar zie je dat niet in je werk terug. Of misschien heb je behoefte aan het verder ontwikkelen van je competenties, zodat je taken en verantwoordelijkheden met meer zelfvertrouwen uit kunt voeren.

Maak een plan

Stel, je persoonlijke visie is om met een positieve houding in het leven te staan, maar deze houding komt niet goed over op de werkvloer. Stel een SMART-doel op zodat je hier gericht aan kunt werken. Maak de doelen haalbaar, zodat je goed het resultaat kunt aflezen en niet gedemotiveerd raakt. Bijvoorbeeld: de komende twee weken start ik elke werkdag met het opschrijven van drie dingen waar ik die dag naar uitkijk. Of: Ik geef bij elke meeting in ieder geval één iemand een compliment. Plan in je agenda een wekelijks reflectiemoment in om te evalueren hoe het met dit leerdoel gaat. Zo ben je actief bezig met het realiseren van je visie.

Tip:  Volg het webinar Zelfleiderschap van Marianne Thieme op ons online leerplatform

Zoek naar hulpmiddelen

Er zijn vandaag de dag genoeg hulpmiddelen om je bij welk doel dan ook te ondersteunen. Zo bieden wij bij SkillsTown ook meer dan 500 online trainingen aan om je te helpen het beste uit jezelf te halen. Zo kun je nieuwe vaardigheden leren of informatie opdoen, waarmee jij verandering kunt brengen in je werkleven of persoonlijke mindset. Denk aan trainingen over leiderschap, effectief vergaderen, integriteit en nog veel meer.

Meer tips voor het versterken van zelfleiderschap?

Wil jij toegang tot online trainingen om jouw zelfleiderschap te versterken, of wil je jouw medewerkers hier toegang toe geven? Op ons online leerplatform vind je een uitgebreid aanbod aan online trainingen om deze skills te verbeteren.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: