Zo bouw jij als manager aan een sterk en gelukkig team

Als manager is het natuurlijk belangrijk dat je je teamdoelen behaalt. Maar een goede manager is zich ervan bewust dat dit alleen succesvol lukt met een sterk en gelukkig team. Maar hoe bouw je aan een succesvol team? Hieronder delen we de vijf aspecten en hoe je hieraan kunt werken.

1. Diversiteit

Het is belangrijk dat je teamgenoten elkaar aanvullen, want ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. Zo kun jij taken goed verdelen binnen je team en hebben je medewerkers plezier in wat ze doen. Wanneer ieder zijn eigen taken heeft die bij ze passen, nemen ze hier ook verantwoordelijkheid in.

Ga met je teamleden om de tafel zitten en bespreek met elkaar wat de kwaliteiten van eenieder zijn en aan welke ze nog zouden willen werken. Zo is het ook duidelijk wanneer er nog kwaliteiten binnen je team missen. Wellicht is er nog ruimte voor een nieuwe collega.

2. Werknemersbetrokkenheid

Voelen jouw medewerkers zich betrokken bij de organisatie- en teamdoelen? Betrokken medewerkers zijn 21% productiever. Als medewerkers alleen maar ontvangers zijn en niet mee mogen denken, zullen ze zich niet erg gemotiveerd voelen om het beste uit zichzelf te halen. Open communicatie binnen je organisatie is natuurlijk altijd al belangrijk geweest, maar betrek ze hiernaast ook bij beslissingen en vraag ze regelmatig om feedback.

Tip:  Wees niet bang om je medewerkers wat verantwoordelijkheid te geven. Dat neemt gewicht van jouw schouders af en het geeft de medewerker het gevoel van vertrouwen en waarde.

3. Ambitie

Werknemers met ambitie zijn niet bang voor een uitdaging en hebben de behoefte om te groeien binnen hun werkzaamheden. Zij kunnen veel voor je organisatie betekenen. Je moet deze medewerkers wel kunnen begeleiden en helpen met hun groei. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van hun ambities en dat ze de juiste handvatten hebben om aan hun leerdoelen te werken. Een eenvoudige én effectieve manier is door een online leerplatform aan te bieden met een breed aanbod aan online trainingen.

4. Begrip

Respect en begrip voor elkaar hebben is een belangrijke factor om je gelukkig te voelen binnen een team. Daarom is het goed om elkaar beter te leren kennen. Zoek bijvoorbeeld uit wat jullie drijfveren zijn, om erachter te komen wat jullie motiveert. Onderzoek ook jullie communicatiestijlen. Als jullie beter begrijpen naar welke waarden je collega’s handelen en op welke manier zij communiceren, zul je elkaar beter begrijpen.

Leer elkaar bijvoorbeeld beter kennen door de Drijfverenscan of de Communicatiescan te volgen op ons online leerplatform. Met de diepgaande resultaten die hieruit voortkomen, kun je vervolgens het gesprek aangaan.

5. Plezier!

Eén op de vijf medewerkers heeft een slechte band met zijn/haar leidinggevende. Je kunt je voorstellen dat je werknemers daar niet gelukkig van worden. Wanneer je deze band versterkt, zul je zien dat je er als team sterker voor staat en dat medewerkers met meer plezier ’s ochtends uit hun bed stappen.

Het heeft veel waarde om buiten werktijden, wanneer je niet meer in je werkstand staat, elkaar te leren kennen en het eens niet over werk te hebben. Ga bijvoorbeeld een keer samen uit eten of onderga een leuke teamactiviteit zoals bowlen of een escaperoom.

Vond jij dit artikel interessant? Houd deze kennis dan niet voor jezelf! Deel dit artikel met jouw volgers op social media door middel van de onderstaande knoppen.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: