Zo kwam ik van mijn sollicitatiestress af

Ervaar jij een sollicitatietraject vaak als stressvol? Dan is dit artikel voor jou! Wist je dat je mindset tijdens het solliciteren een grote impact heeft op het resultaat? In dit artikel vertelt Vera Gruijters, online marketeer bij SkillsTown, over haar ervaringen tijdens een periode van solliciteren en hoe haar mindset hier invloed op heeft gehad.

De eerste stap

Veel mensen hebben wel geleerd hoe je een goede motivatiebrief moet schrijven of wat voor kleren je moet aantrekken naar een sollicitatiegesprek. Niemand heeft het echter over hoe je mentaliteit je sollicitatieprocedure tegen kan zitten. Vera vertelt: “Mijn eerste sollicitatietraject was nadat ik mijn communicatiestudie had afgerond. Mijn instelling was: ‘ik wil zo snel mogelijk aan de slag, dus ik verstuur zoveel mogelijk mailtjes.’ Aangezien ik een lange tijd geen voortgang boekte, raakte ik gefrustreerd. Met elke afwijzing daalde mijn motivatie. Al snel kwam ik erachter dat het mijn mindset was die me tegenwerkte. Een sollicitatietraject zou toch leuk moeten zijn? Dat was helaas niet het geval. Daarom besloot ik het anders aan te pakken.”

“Mijn mindset werkte me tegen. Een sollicitatietraject zou toch leuk moeten zijn?”

Rust creëren

Vera gaat verder: “Om wat stress weg te nemen, besloot ik voor een baan in de salesbranche te gaan. Zo had ik in ieder geval een inkomen totdat ik een baan gevonden had waar ik enthousiaster van werd. Plus, ik deed natuurlijk alvast wat werkervaring op. Ik merkte al snel dat dit me meer rust in mijn hoofd gaf. Ik stond niet meer stil en was mezelf toch aan het ontwikkelen. Ondertussen kon ik doorgaan met solliciteren, maar dit deed ik met een andere aanpak: ik werd selectiever in de bedrijven waar ik solliciteerde, en nauwkeuriger in mijn mailtjes en motivatie die ik meestuurde. De sollicitatieprocedure ervaarde ik niet zozeer meer als stressvol.”

Positieve mindset

Vera: “Omdat ik selectiever was in de organisaties en functies waar ik naar solliciteerde, werd ik ook enthousiaster. En het is zeker waar dat je gesprekpartner dit goed aanvoelt! Al snel kreeg ik daardoor positieve feedback en werd ik uitgenodigd voor tweede en zelfs derde gesprekken.

Natuurlijk ben ik nog steeds mens en zal spanning altijd invloed op mij hebben. Maar door mijn spanning te accepteren en mijn negatieve gedachten om te zetten naar positieve, neemt de intensiteit hiervan af. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet meer kan doen dan jezelf zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Wees eerlijk, oprecht en geïnteresseerd. Als je het niet wordt, dan weet je in ieder geval dat je jezelf hebt laten zien. It is what it is.”

Een vertrouwde geur helpt je rustiger worden. Spray bijvoorbeeld wat parfum van je partner op je pols.

Ga spanning tegen

Het veranderen van je mindset is natuurlijk niet zo 1, 2, 3 gedaan. Dat moet je oefenen. Maar er zijn hiernaast ook andere manieren om jezelf voor te bereiden op een gesprek en jezelf wat spanning te ontnemen:

Het resultaat

Vera vertelt: “Ik ben écht van mening dat mijn positieve instelling en het zorgen voor ontspanning in mijn lichaam het grote verschil maakte. Het solliciteren werd leuker, makkelijker en leverde meer op. En zo zie je maar weer… nu werk ik bij de beste online opleider van Nederland en kan ik vol enthousiasme mijn succesverhaal met je delen!”

Zie jij jezelf ook werken bij SkillsTown? Dan heb je geluk! Wij zijn namelijk op zoek naar nieuwe collega’s. Neem een kijkje bij onze vacatures.

Werken aan jouw sollicitatieskills?

Wil jij meer handvatten om te werken aan je sollicitatie skills? Of wil je graag werken aan je positieve instelling? Maak kennis met meer dan 500 online trainingen op het gebied van professionele én persoonlijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het webinar ‘Succesvol solliciteren’ of ‘Positieve psychologie’. Probeer ze nu 14 dagen gratis. 

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: