Zo maak je altijd een goede eerste indruk

Een goede eerste indruk
In de professionele wereld kan een goede eerste indruk het verschil maken tussen een gemiste kans en een vruchtbare samenwerking. Al gaat het om een eerste sales afspraak, een sollicitatiegesprek of een belangrijke presentatie. Maar, hoe zorg je ervoor dat je op een goede manier opvalt, zonder te vervallen in clichés? Hieronder vind je 5 tips om je te helpen een onvergetelijke eerste indruk te maken.

Tip 1: Begin met een onverwachte opening

Stel je voor dat je een presentatie of sales pitch begint met een perfect ingestudeerde elevatorspitch. Voelt dit denk je authentiek voor de luisteraar? Open het gesprek, in plaats van door direct over jezelf te beginnen, met een intrigerende vraag of een onverwachte observatie. Tijdens een netwerkevent startte een spreker bijvoorbeeld met: “Hebben jullie ooit nagedacht over hoe de kleur van deze kamer onze creativiteit beïnvloedt?” Dit breekt het ijs en zet de toon voor de sfeer van de presentatie.

Tip 2: Deel een persoonlijke anekdote

Wist je dat mensen verhalen beter onthouden dan feiten? Als je de kans krijgt om over jezelf te praten, kies dan voor een korte, relevante anekdote die iets onthult over je passies of karakter. Zo vertelde een professional ooit hoe hij tijdens een trektocht door Azië geïnspireerd raakte om zijn eigen start-up te beginnen. Dit verhaal, dat zowel persoonlijk als professioneel was, bleef hangen en zorgde voor een onvergetelijke eerste indruk.

Tip 3: Gebruik de kracht van stilte

In een wereld waar iedereen probeert gehoord te worden, kan stilte ongelofelijk sterk zijn. Durf daarom tijdens een gesprek bewust pauzes te laten vallen. Dit nodigt de ander uit om dieper na te denken en te reageren, en het toont jouw zelfvertrouwen. Plus, wanneer je stiltes effectief gebruikt, krijgen de woorden die je wel gebruikt de volle aandacht.

Impactvol presenteren in 5 stappen

In dit whitepaper zet online opleider SkillsTown de belangrijkste tips op een rij om jouw presentatieskills naar een hoger niveau te tillen.

Tip 4: Laat zien dat je hebt geluisterd

Een unieke manier om een goede eerste indruk achter te laten, is door later in het gesprek terug te komen op iets specifieks dat de ander eerder heeft gezegd. Dit bewijst niet alleen dat je actief luistert, maar ook dat je waarde hecht aan hun woorden. “Zoals je eerder zei over duurzaamheid, heb ik een soortgelijke ervaring gehad…” Dit kan leiden tot een sterke connectie.

Tip 5: Wees behulpzaam

Vraag aan het einde van een gesprek hoe je de ander kunt helpen, zelfs als je denkt dat er geen directe synergie is. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals het aanbieden om hen in contact te brengen met iemand uit je netwerk. Of maak een onvergetelijke eerste indruk door aan te bieden een projectvoorstel na te kijken, puur als vriendendienst. Deze bereidheid om te helpen zonder direct eigenbelang laat een blijvende indruk achter. 

Door deze tips te integreren maak je niet alleen een geweldige eerste indruk, je creëert ook diepere connecties en staat je sterker in je professionele relaties. Vergeet niet dat authenticiteit net zo belangrijk is; mensen worden aangetrokken tot echte, oprechte interacties. Laat naast deze tips je ware zelf zien, en je zult zeker een positieve en blijvende eerste indruk maken!

Hulpmiddelen voor persoonlijke groei?

Wil jij jezelf of je medewerkers meer handvatten bieden om beter te leren presenteren, meer zelfvertrouwen op te bouwen of aan personal branding te werken? Op het online leerplatform van SkillsTown vind je 1000+ online trainingen over deze en andere onderwerpen. Zo kunnen jij en je medewerkers onbeperkt werken aan je persoonlijke en professionele groei.
Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: