Zo maak jij je eigen ontwikkelingsplan

Vind jij het ook zo lastig om te starten met het werken aan je ontwikkeling? Het gebrek aan een goed ontwikkelingsplan kan de oorzaak zijn. Want waar doe je al dat leren nou voor?

Het is belangrijk dat je hier eerst duidelijkheid in hebt en dit voor jezelf uitwerkt in een ontwikkelingsplan. Hierin schrijf je wat je wilt bereiken in de vorm van ontwikkeldoelen. Hoe je dit doet vertellen we je hieronder in 5 stappen.

STAP 1: Kom achter je ontwikkeldoel

Misschien weet je al welke vaardigheden of competenties je wilt leren. Of misschien loop je hier juist in vast en weet je niet waar je prioriteit aan moet geven. Probeer het volgende voor jezelf op te schrijven:

Het kan zijn dat je ergens al goed in bent, maar dat je je hier nog meer in wilt verdiepen. Of je merkt dat stress of gebrek aan timemanagement ervoor zorgen dat je je werk niet optimaal kunt uitvoeren. Kijk naar je antwoorden op de bovenstaande vragen en maak hier doelen van.

TIP:   Maak je doelen specifiek en meetbaar. Dus niet: 'ik ga meer op mijn gezondheid letten'. Maar: 'ik ga dagelijks minstens tweehonderd gram groenten en twee stuks fruit eten.'

STAP 2: Stel prioriteiten

Nu heb je als het goed is een aantal doelen opgeschreven. De volgende stap is om prioriteiten op te stellen. Welk doel vind jij het belangrijkst? Het beste is om aan één doel tegelijk te werken. Je zult zien dat je door het kiezen van één doel wat rust in je hoofd creëert. Eén doel is namelijk goed te overzien. Wanneer je aan meerdere doelen tegelijk gaat werken, of als je geen overzicht hebt in je doelen, dan is de kans groot dat je overweldigd raakt en dichtklapt. Zo behaal je je doelen natuurlijk nooit. Als één doel behaald is dan ga je pas naar het volgende.

STAP 3: Wat heb je nodig?

Nu je een doel hebt gekozen, ga je uitzoeken wat je nodig hebt om deze te behalen. Als je aan je timemanagement wilt werken, heb je misschien verschillende online cursussen nodig. Als je 5 kilometer wilt leren hardlopen heb je waarschijnlijk meer aan een app die je ondersteunt tijdens je oefeningen. Misschien heb je ook wel financiële ondersteuning nodig van je werkgever om een cursus te volgen. Of hulp van vrienden voor wat extra motivatie. Kom je er niet uit of wil je weten welke hulpmiddelen er precies zijn? Ga eens in gesprek met je leidinggevende om de opties te verkennen.

STAP 4: Maak een planning

Maak een planning met een begin- en einddatum. Zo ga je effectief aan de slag en heb je ook een stok achter de deur. Zorg dat je binnen deze planning actiepunten vastlegt. Zo weet je precies wat je wanneer gaat doen en zie je of je planning haalbaar is. Welke cursus ga je wanneer doen? Hoe vaak moet je hardlopen om realistisch gezien de 5 kilometer te halen?

TIP:   Heb jij moeite om je aan een planning te houden? Creëer een vaste gewoonte binnen je dag die iets te maken heeft met je doel om gedragsverandering te bevorderen. Begin bijvoorbeeld elke dag met het maken van een dagplanning of doe elke dag wanneer je opstaat strekoefeningen. Het kan 60 dagen duren voordat een gewoonte vasthoudt, maar uiteindelijk zal het ook minder moeite kosten om andere gewoontes te creëren.

STAP 5: Aan de slag!

Nu ben je er klaar voor om te beginnen met je ontwikkelingsplan! Print je plan uit en zorg dat je genoeg reminders om je heen hebt om je doel niet te vergeten. Schaf een prikbord aan en prik hier motivatie of weektaken op. Stel ook reminders in op je telefoon wanneer je een actie gepland hebt. Wanneer je je doel bereikt hebt, zul je zien dat dit het allemaal waard was!

Toegang tot online trainingen?

Wil jij jouw doelen behalen met behulp van online trainingen? Bij SkillsTown bieden we je onbeperkt toegang tot meer dan 500 trainingen. Heeft jouw doel alles te maken met je loopbaanontwikkeling of focus jij je toch liever op je gezondheid? Of wil je je eindelijk in die ene hobby verdiepen? Je vindt het allemaal op ons online leerplatform!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: