Stel, een medewerker krijgt nauwelijks spreektijd in vergaderingen omdat een paar collega’s voortdurend het gesprek domineren. Of denk aan die medewerker die ongepaste opmerkingen maakt over iemands kledingstijl; of iemand die zich ongemakkelijk voelt door een grap die net iets te persoonlijk is. Het zijn voorbeelden van situaties die de sociale veiligheid op de werkvloer kunnen ondermijnen. Hoe zorg je voor een veilige werkomgeving voor iedereen?
Benoem ongewenst gedrag en wees alert
De eerste stap om sociale veiligheid te garanderen, is bewustwording van ongewenst gedrag. Dit is niet altijd even makkelijk, want sommige vormen van pesten of uitsluiting kunnen subtiel zijn. Daarom is het belangrijk om als HR-verantwoordelijke alert te zijn op signalen die duiden op sociale onveiligheid. Dit kunnen kleine gedragsveranderingen zijn, zoals medewerkers die zich terugtrekken of een verminderd werkplezier vertonen. Je kunt verschillende dingen doen om alert te blijven:
- Creëer een signaleringssysteem waarbij collega’s signalen van sociale onveiligheid kunnen melden.
- Maak gebruik van vertrouwenspersonen die beschikbaar zijn voor medewerkers en die een training hebben gehad in het herkennen van sociale onveiligheid.
- Monitor de werkvloer, bijvoorbeeld door regelmatige feedbackmomenten, om een vinger aan de pols te houden.
Creëer een open en transparante cultuur
Sociale veiligheid gaat verder dan het voorkomen van ongewenst gedrag. Om sociale veiligheid te bevorderen is een open cultuur nodig, waarin medewerkers zich vrij voelen om zich uit te spreken. Als HR- of L&D-verantwoordelijke kun je hieraan bijdragen door regelmatig een open dialoog te stimuleren:
- Introduceer bijvoorbeeld een maandelijkse ‘open spreekuur-sessie’, waarbij medewerkers anoniem of in vertrouwen hun zorgen kunnen delen.
- Laat leidinggevenden het goede voorbeeld geven door transparant te zijn over hun eigen ervaringen met sociale veiligheid.
- Communiceer duidelijk wat sociaal veilige omgangsvormen zijn binnen de organisatie.
Maak sociale veiligheid bespreekbaar met behulp van trainingen
Soms is het lastig om zelf volledig in kaart te brengen wat je nodig hebt om verder te komen. Het kan daarom nuttig zijn om eens te sparren met collega’s, je leidinggevende of een coach. Vraag hen welke vaardigheden zij belangrijk vinden in jouw rol of voor de positie waar je naartoe wilt groeien. Hun inzichten kunnen je helpen je leerbehoeften verder te verduidelijken en te specificeren. Een aantal voordelen van online trainingen zijn:
- Online trainingen maken het mogelijk om medewerkers op hun eigen tempo en moment kennis te laten opdoen over sociale veiligheid. Dit maakt de drempel om deel te nemen laag.
- Door interactieve elementen en praktijkgerichte simulaties leren medewerkers hoe ze kunnen reageren op onveilige situaties.
- Online trainingen kunnen eenvoudig worden geschaald, zodat elke medewerker toegang heeft zonder hoge kosten.
De juiste training of cursus vinden om sociale veiligheid te vergroten
Als HR- of L&D-verantwoordelijke kun je bijdragen door trainingen te selecteren die aansluiten bij de specifieke behoeften van jouw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan trainingen over het herkennen en melden van ongewenst gedrag, maar ook over positieve manieren van feedback geven en samenwerken. Benieuwd naar de interactieve training over sociale veiligheid van SkillsTown? Vraag dan een gratis demo aan!