Zo blijf je gemotiveerd om jezelf te ontwikkelen

Als je dit leest dan wil je aan de slag met je eigen ontwikkeling. Goed bezig! Maar je wilt graag blijvend werken aan je ontwikkeling, toch? Zo kun je je hele leven nieuwe inzichten opdoen en deze toepassen in verschillende werk- en privésituaties. Maar hoe zorg je dat je leermotivatie ook op lange termijn in stand blijft? In dit artikel geven we je een aantal handvatten hiervoor mee.

Volg je passie

Als je je in iets gaat verdiepen waar je interesses totaal niet op aansluiten, dan gaat je leermotivatie natuurlijk meteen onderuit. Maak daarom een leerplan waar je jouw passie in terugziet. Natuurlijk zullen er altijd noodzakelijke delen van je leertraject zijn die je wat minder liggen, maar als je het uiteindelijke doel voor je ziet, zul je hier makkelijker doorheen komen. Bedenk voor jezelf wat dit doel is en blijf jezelf hieraan herinneren. Hang bijvoorbeeld post-it notities aan je desktop of stel een bureaubladachtergrond in die je helpt herinneren aan je passie en aan de reden waarom je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Doordat je hier bewust of onbewust dagelijks naar kijkt, zul je hier veel leermotivatie uit halen.

Deel je doelen

Als het goed is heb je nu een idee welke trainingen je wilt volgen. Om je aan het volgen van deze trainingen te houden, maak je een planning met je leerdoelen. Let erop dat je deze doelen niet te groot maakt en dat ze haalbaar zijn op korte termijn. Zonder deze doelen heb je geen vooruitzicht en hierdoor zul je merken dat je motivatie afzwakt.

Wanneer je jouw planning en doelen voor jezelf hebt opgesteld, deel deze dan met je omgeving. Leren is iets wat je alleen doet. Maar door het bijvoorbeeld met je manager, je partner of beste vriend(in) te delen, kan dit je leermotivatie sterk verhogen. Zo heb je iemand aan wie je verantwoording af kan leggen en die jou aan kan sporen wanneer dit nodig is.

Maak afspraken

Wanneer je afspraken met jezelf nakomt, krijg je meer vertrouwen in jezelf. Dit is belangrijk in een leertraject. Wanneer je dus afspreekt dat je wekelijks aan jezelf werkt, doe dit dan ook. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je een hectische werkomgeving hebt. Maar het is belangrijk om in zo’n drukke werkweek ook een plekje voor jezelf te reserveren. Jouw ontwikkeling is namelijk belangrijk genoeg om andere zaken eventjes voor aan de kant te zetten. Doe dit niet op vrijdagmiddag als je weet dat je dan al met je hoofd in het weekend zit, maar denk na welk moment voor jou het beste werkt.

Als je een afspraak met een ander niet nakomt, is dat schadelijk voor de relatie die je met die persoon hebt. Als je een afspraak met jezelf niet nakomt, is dat schadelijk voor de relatie die je met jezelf hebt.

Wees aardig voor jezelf

Je moet wel onthouden dat alles niet altijd perfect kan gaan. Vind je het op sommige dagen lastig om te beginnen en voel je je leermotivatie dalen? Maak dan geen verwijten voor jezelf. Dit maakt het alleen maar erger en dit is overigens ook vermoeiend. Erken dat je het moeilijk hebt en herinner jezelf eraan dat je hard aan het werk bent om jezelf te verbeteren. Pas daarom je afspraak aan, zodat deze wel voor je werkt.

Een andere manier waarop je aardig kan zijn voor jezelf, is door het vieren van kleine successen. Heb je een cursus afgerond of ben je trots op je prestaties van die dag? Trakteer jezelf op je favoriete snack, maak een wandeling langs de ijsboer of koop een bos bloemen voor jezelf. Door het vieren van je successen blijf je in die positieve stemming om door te blijven gaan!

Aan de slag met je verhoogde leermotivatie?

Nu je weet hoe je kunt zorgen voor een blijvende leermotivatie, wil je daar natuurlijk direct mee aan de slag! Wist je dat je nu kosteloos kunt werken aan je eigen ontwikkeling met online trainingen? Je kunt namelijk bij ons de STAP-subsidie aanvragen! Met deze subsidie van de overheid volg je kosteloos een top opleiding ter waarde van maximaal 1.000 euro! Lees hier meer.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: