Waarom Wiltec hun onboarding blended inzet

Het onboardingstraject is belangrijk omdat je medewerkers hiermee kennis laat maken met de organisatie. Dianne Remkes, Learning & Development Specialist bij Wiltec, vertelt over de weg die zij aflegden naar een succesvol onboardingstraject door online en offline onboardingselementen aanvullend op elkaar in te zetten.

Ruimte voor verbetering

Wiltec is al een eind gekomen met hun onboardingstraject. Dianne zegt: “Twee jaar geleden kreeg een nieuwe medewerker op de eerste dag een druppel en stuurden we ze naar hun afdeling. Dat bood natuurlijk veel mogelijkheden voor verbetering. Wij willen medewerkers namelijk graag vanaf het begin betrekken bij de organisatie en bij de doelen van Wiltec.” Door onboardingsmiddelen blended in te zetten heet je medewerkers fysiek welkom, maar ze krijgen ook de ruimte om de organisatie rustig vanaf hun eigen laptop te ontdekken. Dianne gaat verder: “Wij zien het belang van een eerste indruk. Daarom zochten wij naar die combinatie van online en fysieke sturing. Zo krijg je een goede indruk van de organisatie.”

Het eerste contact

Dianne vertelt: “Ik was al langer op zoek naar een laagdrempelige ‘online bibliotheek’, zodat we onze medewerkers ook online trainingen kunnen aanbieden. Ook voor ons onboardingstraject. Een juiste match vinden was heel lastig en er waren veel aanbieders. Toen hoorde ik van een van mijn contacten bij BeterBed, dat zij een hele fijne samenwerking hebben met SkillsTown. Een Brabantse partij met een goed bruikbaar platform, noemde ze het. Wat ons ook goed beviel was de persoonlijke aanpak. Die laagdrempeligheid zorgde voor de perfecte match. Zo ontstond de samenwerking en bouwden we samen een online leerplatform voor onze medewerkers.”

"Wij zien het belang van een eerste indruk. Daarom zochten wij naar die combinatie van online en fysieke sturing. Zo krijg je een goede indruk van de organisatie."

Een blended onboardingstraject

Dianne: “Nu hebben we een blended onboardingstraject. Tijdens de onboardingsochtend maken medewerkers op een leuke manier kennis met Wiltec. Ze krijgen onder meer uitleg vanuit HR en ze worden gekoppeld aan een buddy. Vanaf dag 1 maken ze ook meteen kennis met de ‘Welkom nieuwe medewerker’-leerlijn op het online leerplatform. Hierin staan trainingen van SkillsTown. Denk aan: trainingen over privé-werkbalans, timemanagement en AVG. Maar ook hebben we eigen content aan deze leerlijn toegevoegd. Bijvoorbeeld microlearnings en grappige video’s van onze medewerkers. Zo wisselen we af met serieuze theorie en minder serieuze content, waardoor de medewerker het bedrijfsgevoel kan aanvoelen.”

De overstap van onboarding naar functie

Veel nieuwe medewerkers nemen niet genoeg tijd voor het onboardingsproces. Dianne vertelt: “Ik merk dat nieuwe medewerkers vaak al heel snel heel veel werk op zich proberen te nemen. Wij vinden het belangrijk dat ze zich de eerste maanden echt focussen op het leren kennen van de organisatie. Als ze hier de tijd voor nemen, hebben ze daar op lange termijn meer profijt van. Ze hoeven na een jaar geen dingen te vragen die ze in de eerste maand al hadden kunnen weten. Na een aantal maanden in het onboardingstraject, waarbij ze dus de onboardingstrainingen kunnen volgen, krijgen ze op de online academie een nieuwe leerlijn aangereikt die meer insteekt op de functie.”

"We wisselen af met serieuze theorie en minder serieuze content, waardoor de medewerker het bedrijfsgevoel kan aanvoelen."

Wat zijn de reacties?

Dianne: “Nadat medewerkers 3 maanden in dienst zijn, voeren we APK-gesprekken. Een soort onderhoudsgesprek dus. Hier horen we vaak dat medewerkers het superfijn vinden hoe wij aandacht besteden aan nieuwe medewerkers. De onboardingsleerlijn wordt als fijn ervaren en medewerkers zijn blij dat deze wordt ingezet. Ook bij exit-gesprekken vragen we altijd naar feedback. Als we hier vragen wat ze leuk vonden, noemen ze ook vaak de mogelijkheden die we aanbieden voor ontwikkeling. Dat is toch heel mooi!”

Net als Wiltec aan de slag met online training in jouw organisatie?

Danny of een van zijn collega's vertelt je tijdens een vrijblijvende demo alles over de mogelijkheden.
Deel deze klantcase:

Ook interessant voor jou: