8 tips om succesvol te leren als professional

In onze snel veranderende wereld is succesvol leren een onmisbare vaardigheid geworden voor professionals die streven naar persoonlijke en professionele groei. Of je nu je vaardigheden wilt verbeteren, je carrière wilt bevorderen of nieuwsgierig bent naar nieuwe kennis; succesvol leren is de sleutel tot succes. We geven je 8 waardevolle tips om effectiever te leren en je doelen te bereiken!

1. Stel duidelijke doelen

Het begint allemaal met het stellen van duidelijke leerdoelen. Een leerdoel formuleer je door specifieke kennis of vaardigheden te identificeren die je wilt verwerven of verbeteren. Vervolgens formuleer je een meetbare en realistische doelstelling om deze te bereiken.

Bijvoorbeeld: “Ik wil mijn projectmanagementvaardigheden verbeteren door in de komende zes maanden een gecertificeerde projectmanagementcursus te volgen en ten minste twee succesvolle projecten te leiden.”

2. Maak een leerplan

Een goed georganiseerd leerplan is essentieel voor succesvol leren. Bepaal welke stappen je moet nemen om je doelen te bereiken en maak een tijdschema. Verdeel je leerproces in haalbare deelstappen en volg je voortgang regelmatig. Een gestructureerd leerplan geeft richting aan je inspanningen.

3. Gebruik verschillende leerbronnen

Om succesvol te leren, is het belangrijk om verschillende leerbronnen te gebruiken, zoals boeken, online cursussen, video’s en podcasts. Diverse bronnen kunnen verschillende perspectieven en benaderingen bieden, wat je begrip kan verdiepen en je leervermogen kan vergroten. Bovendien leert iedereen beter op een andere manier, dus het is goed om te onderzoeken welke manier het beste bij jou past!

4. Start met actief leren

Succesvol leren gaat verder dan passief informatie opnemen. Je moet actief met de inhoud aan de slag gaan. Hoe je dat doet? Praat bijvoorbeeld over wat je hebt geleerd met collega’s, schrijf notities, stel vragen en ga in discussie met anderen. Door actief deel te nemen aan het leerproces, versterk je je begrip en onthoud je de informatie beter. 

5. Plan regelmatige herhaling

Regelmatige herhaling is een vereiste om succesvol te leren. De vergeetcurve toont namelijk aan dat we informatie snel vergeten als we deze niet regelmatig herhalen. Plan daarom herhalingsmomenten in je leerproces. Of volg het ‘10 minuten leren per dag’ principe van SkillsTown. Met dit principe dat in onze online trainingen is verwerkt, krijg je de beste leerresultaten en blijft de stof beter in je hoofd zitten.

“Wanneer je een leeronderwerp uitsmeert over tijd en zorgt voor meer herhaling, krijg je drastisch betere resultaten dan wanneer je het in één keer in je hoofd probeert te stampen,” aldus Tom Bos, CEO van SkillsTown in zijn podcast over online leren.

6. Blijf georganiseerd

Een georganiseerde leeromgeving kan je efficiëntie vergroten. Houd je notities, bronnen en leerhulpmiddelen geordend en gebruik digitale tools of agenda’s om je leerproces te structureren. Organisatie is een cruciaal element van succesvol leren.

7. Leer van anderen

Professionals met meer ervaring in jouw vakgebied kunnen waardevolle mentoren zijn. Zoek degenen op die je bewondert en vraag om begeleiding, advies en feedback op je leerproces. Denk aan je manager, je leraar of een andere collega met meer ervaring in het vakgebied van jouw leerdoel. Hun inzichten en ervaringen kunnen je leerproces versnellen.

8. Wees geduldig en volhardend

Succesvol leren is een continu proces dat tijd en doorzettingsvermogen vergt. Motivatie is een veel voorkomend struikelblok tijdens leerprocessen. Verwacht daarom niet direct resultaten, maar blijf consistent werken aan je doelen. Geduld en doorzettingsvermogen zijn ontzettend belangrijk tijdens je leertraject.

Wil jij succesvol leren met online trainingen?

Succesvol leren is de sleutel tot persoonlijke en professionele groei. Door deze tips in je leerstrategieën op te nemen en ze toe te passen in je dagelijkse routine, kun je je kansen op succes vergroten. Wil jij vaardigheden ontwikkelen met online trainingen? Of wil jij jouw medewerkers de kans geven om onbeperkt online trainingen te volgen om hun leerdoelen te behalen? Dat kan met het online leerplatform van SkillsTown! 

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: