Boost je concentratie: 5 tips voor een betere focus

Iedere medewerker heeft weleens last van een verminderde concentratie tijdens het werken. Hier kunnen verschillende oorzaken achter zitten. Je kunt vermoeid of gestrest zijn, of je bent van nature chaotisch of vergeetachtig. Wat de reden ook is dat je concentratieproblemen ervaart, er is hoop! Met deze vijf tips vind jij al snel je focus.

1. De kracht van geluid en muziek

Geluid kan voor veel afleiding zorgen. Een drukke kantoortuin waar een collega aan de ene kant aan de telefoon zit en aan de andere kant hardop zit na te denken, werkt natuurlijk niet goed voor je focus. Waar je ook bent, of je nou thuiswerkt of op een druk kantoor, het opzetten van de juiste muziek doet wonderen voor je concentratie.

Het is belangrijk om de juiste muziek te kiezen. Vandaag de dag is er gelukkig veel keuze, dus kies in ieder geval voor de muziek waar je het meest van geniet:

2. Concentreer je op één taak

Veel mensen die last hebben van verminderde concentratie zullen vaak van de ene naar de andere taak springen tijdens het werken. Zo krijg je natuurlijk nooit iets af en dit werkt slecht voor je productiviteit. Om dit te voorkomen, is het slim om aan het begin van je dag je taken op te schrijven en deze een voor een af te werken. Heb je een taak met een strakke deadline? Laat je collega’s dan weten dat je even niet gestoord wilt worden.

Tip:  Heb jij veel moeite met het behouden van focus bij je taken? Dan is de e-learning ‘Timemanagement’ op ons online leerplatform wellicht iets voor jou.

3. Haal de natuur in huis

Ja écht, planten zijn goed voor je concentratievermogen, zeker bij een vermoeiende taak. Wat is de verklaring hiervoor? Kijken naar de natuur heeft een herstellende werking, waardoor je aandachtsspier zich weer kan opladen. Hiernaast zorgt het ook voor het verminderen van stress. Het is goed om dagelijks een rondje te wandelen in de natuur als je die mogelijkheid hebt. Maar, door uitzicht op natuur te hebben tijdens het werk, kun je zelfs heel de dag profijt hebben van deze concentratiefactor. Haal dus planten naar je werkomgeving of zorg voor foto’s of behang aan de muur van een natuurrijke omgeving.

4. Ga van een nachtbraker naar slaper

Je hebt vast vaker gehoord dat het belang van goede rust cruciaal is en dat wordt niet zomaar gezegd. De tijd die je slaapt is namelijk essentieel voor je concentratie. Heb jij moeite met het krijgen van een goede nachtrust? Dan zijn deze tips wat voor jou:

Tip:  Ook verschillende slaapapps kunnen je helpen met jouw nachtrust. Wil jij weten wat deze apps voor je kunnen betekenen? Volg de e-learning ‘Slaap-apps’ op ons online leerplatform.

5. Beperk afleidingen

We hadden het eerder al over afleiding van geluiden om je heen, maar hiernaast zijn er nog veel meer afleidingsfactoren. Je telefoon is hiervan een goed voorbeeld, en dan hebben we het vooral over social media. Zet je notificaties uit onder werktijden via je telefooninstellingen. Spreek met jezelf af dat je je telefoon alleen maar erbij pakt wanneer je een doel hiervoor hebt, zoals het bellen van een collega. Nee, je vervelen is geen doel in dit geval! 😉

Wil jij dat jouw medewerkers kunnen werken aan het verminderen van stress en het verbeteren van hun timemanagement en slaapritme? Op het online leerplatform van SkillsTown vind je meer dan 500 online trainingen die makkelijk toegankelijk zijn voor al je medewerkers! Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een vrijblijvende demo in.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: