Druk zijn is niet cool. Maak tijd vrij voor je ontwikkeling!

Hoe vaak heb jij wel niet een vraag beantwoord met: ‘Daar heb ik geen tijd voor’? Ontwikkeling wordt door de organisatie vaak aangeprezen bij medewerkers, echter hebben veel medewerkers het gevoel dat dit niet in hun agenda past. Maar tijd moet je maken! Maak nu dus even tijd om te lezen hoe je dit doet…

Neem niet te veel hooi op je vork

Herken jij het: je neemt een grote klus aan voor over een paar dagen of weken omdat je denkt dat het niet druk gaat zijn. Maar toch blijkt tegen die tijd dat je overloopt van de taken. Wees je ervan bewust dat je agenda niet zomaar rustiger wordt tenzij jij hier actief aan gaat werken. Mensen zullen altijd tijd van je vragen als je dat toelaat. Denk dus niet te optimistisch over je planning maar kijk hier kritisch naar. Zorg ervoor dat je een flexibele agenda behoudt. Dit geldt voor je werkagenda, maar ook je persoonlijke agenda!

Plan structureel tijd in

Naast dat je je agenda niet te vol plant is het belangrijk om ook dagelijks structureel tijdvakken in te plannen voor ontwikkelingstijd. Plan bijvoorbeeld elke avond een uurtje in voor een training. Als je vrienden onverwachts wat af willen spreken kunnen ze echt wel een uurtje wachten. Het is beter dat je dit vooraf met jezelf afspreekt, dan dat je jouw afspraken niet nakomt. En bedenk dat een afspraak met jezelf vaak waardevoller is dan die met je vrienden.

Druk zijn is niet ‘cool’

Wanneer je aan een collega vraagt hoe het gaat, zegt diegene negen van de tien keer: ‘druk’. Het lijkt wel alsof dit woord ondertussen een statussymbool is geworden. Alsof je succesvoller bent wanneer je druk bent. Maar geen tijd vrij kunnen maken voor de dingen die je écht belangrijk vindt, zoals je persoonlijke ontwikkeling, dat is toch niet ‘cool’? Het is dus belangrijk om de noodzaak van het druk zijn achter je te laten. Ga kijken naar de dingen die er écht toe doen.

Maak er een gewoonte van

Uit onderzoek blijkt dat het aanleren van een nieuwe gewoonte zo’n 21 dagen duurt. Hierna wordt het allemaal een stuk makkelijker. Die drie weken lang elke dag een uur aan je ontwikkeling werken is lastig, maar als je kijkt naar wat het je oplevert voor de rest van je ontwikkeltraject, dan is dit het zeker waard!

Heb jij moeite met het creëren van gewoontes? Het beste is dan om je ontwikkeling te koppelen aan een dagelijkse handeling. Lees tijdens een middagpauze iedere dag bijvoorbeeld tenminste 5 bladzijdes van je boek, of luister tijdens je ritje naar het werk naar een podcast. Probeer goed uit welke gewoontes voor jou werken.

Direct aan de slag met jouw ontwikkeling?

Heb jij moeite met het vrijmaken van tijd? Laat dat nou eens een goed eerste ontwikkelpunt voor jou zijn! Op ons online leerplatform vind je verschillende soorten trainingen om je hierbij te helpen. Hiernaast vind je zo’n 500+ andere trainingen die nog weleens goed aan kunnen sluiten op jouw ontwikkeldoelen. Ontdek nu de voordelen!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: