Ben jij (werk)gelukkig?

Iedereen wil een gelukkig leven leiden, dat spreekt voor zich. De meesten zoeken hierbij vooral naar geluk in hun persoonlijke leven. Denk aan het bouwen aan een gezin, verre reizen maken of een hobby waar je energie uithaalt. Maar we besteden zoveel tijd op het werk. Zolang je dus niet gelukkig bent op het werk, kun je dan wel gelukkig zijn?

Het onder de loep nemen van je werkgeluk is dus zeer belangrijk om een gelukkig leven te leiden. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Houd je resultaten bij

Vaak gaan werkdagen snel voorbij. Voor je het weet is het tijd om je laptop te sluiten en ben je niet meer bezig met wat je allemaal hebt gedaan die dag. Je racet naar huis en zit al met je gedachten bij wat er vanavond op het menu staat. Door je dag zo af te sluiten sta je niet stil bij alle doelen die je die dag bereikt hebt. Dit kan een onbevredigd gevoel achterlaten.

Zorg daarom dat je je dag goed afsluit en schrijf voor jezelf op wat je hebt bereikt. Laat dit briefje achter op je werkplek, zodat dit ook het eerste is waar je de volgende ochtend mee opstart. Zo kun je met een goed gevoel en nieuwe doelen aan een nieuwe werkdag beginnen.

Wat is jouw zingeving?

Velen willen het liefst werken voor een organisatie die hen zinvol werk biedt. Of misschien heb jij juist voor een bepaalde functie gekozen waarin jij je zingeving vindt. Als L&D-medewerker is dit wellicht dat je je collega’s helpt met hun ontwikkeling. Het helpen van anderen geeft je zingeving. Zorg dat je regelmatig aan je zingeving herinnerd wordt door dit bijvoorbeeld op te schrijven en op te hangen op je werkplek.

No data was found

Maak ruimte voor jezelf om te groeien

Nog een belangrijke factor voor werkgeluk is het hebben van groeimogelijkheden. Als er geen ruimte is om jezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren, dan zul je je nooit voldaan voelen. Je wilt natuurlijk wel blijven groeien om je werk goed uit te kunnen voeren of om bepaalde vaardigheden te verbeteren. Zo kom je niet alleen verder binnen je carrière, maar ook op persoonlijk vlak. Ga bijvoorbeeld wekelijks een uurtje zitten voor een online training om zo je kennis en vaardigheden bij te spijkeren.

Besteed meer aandacht aan sociaal contact

Dit heeft voor veel medewerkers wellicht geen prioriteit, maar een van de grootste factoren voor werkgeluk is de omgang met collega’s. Collega’s waar je mee kunt lachen zorgen ervoor dat je werk voelt als een gezellig uitje. Fijn contact hebben met collega’s zorgt er ook voor dat je iemand hebt om mee te praten als het even tegenzit, of dat ze sneller een helpende hand toereiken. Zoek dus verbinding met collega’s door verschillende collega’s op te zoeken op hun werkplek en vrijdagmiddagborrels bij te wonen.

Waar is de waardering?

Hier heb je zelf helaas weinig invloed op, aangezien dit vaak al wel of niet in de bedrijfscultuur geïntegreerd zit. Het enige wat je kunt doen is andere collega’s regelmatig complimenten geven om deze cultuur te stimuleren. Heb je het idee dat je totaal niet gewaardeerd wordt binnen je organisatie? Maak het bespreekbaar met je leidinggevende. Als er dan nog niks verandert kun je wellicht overwegen om verder te kijken naar een bedrijf waarbij je je wel gewaardeerd voelt.

Wil jij (werk)gelukkig worden?

Op het leerplatform van SkillsTown vind je meer dan 800 online trainingen met een breed aanbod aan onderwerpen. Hier kunnen jij of jouw medewerkers onder andere vaardigheden ontwikkelen waardoor je gelukkiger naar je werk gaat. Denk aan online trainingen als: Bevlogenheid, Hoogsensitiviteit en werkgeluk, Werken met bezieling en inspiratie, 5 tips voor een succesvolle werktoekomst en nog veel meer!

Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: