Jeugdbescherming Overijssel start een nieuw tijdperk van groei en innovatie

Jeugdbescherming Overijssel (JbOV) is er voor jeugdigen die opgroeien in ernstig onveilige thuissituaties of dreigen te ontsporen. Zij besteden veel aandacht aan de veiligheid, groei en ontwikkeling van deze jeugdigen, maar ze willen hiernaast ook hun eigen medewerkers de kans geven op groei en ontwikkeling. We spraken met Claire Diets, Programmamanager Marketing en Innovatie bij JbOV, om meer te weten te komen over hun reis naar medewerkerontwikkeling.

De behoefte aan medewerkerontwikkeling

De missie van Jeugdbescherming Overijssel is om namens de samenleving de regie te voeren over de veiligheid van jeugdigen. Jeugdbeschermers, de uitvoerende medewerkers, moeten dan ook bepaalde verplichte opleidingen volgen binnen de organisatie. Claire Diets legt uit: “De opleidingen binnen de organisatie waren voorheen voornamelijk functiegericht, met weinig ruimte voor eigen keuze. Als je een cursus Spaans wilde volgen, kon dit niet.” De behoefte aan meer flexibiliteit en keuzemogelijkheden voor medewerkers groeide. Hiernaast wilden ze niet alleen de uitvoerenden kans geven op ontwikkeling, maar ook alle andere medewerkers binnen JbOV.

De introductie van online leren

Om aan deze behoefte te voldoen, ontstond in samenwerking met SkillsTown de JbOV Academie. “De JbOV Academie is bedoeld voor alle medewerkers binnen Jeugdbescherming Overijssel. Hierdoor krijgen alle medewerkers de vrijheid om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen, ongeacht hun functie,” zegt Claire. “Ook hebben de medewerkers meer eigen regie over hun ontwikkeling. Het gaat verder dan alleen functiegerichte opleidingen, maar kunnen ze ook trainingen volgen waar ze zelf in geïnteresseerd zijn.”
Claire Diets

“Je kunt niet meer zonder online academie in deze tijd. En in de online academie van SkillsTown is zoveel te vinden. Ik ben er zelf nog niet doorheen gekomen, want er komen steeds meer actuele trainingen bij.”

Medewerkers enthousiast maken om te leren

Het introduceren van de JbOV Academie werd grootschalig aangepakt. “Bij de livegang van de online academie waren er ballonnen en flyers in de kleuren van de JbOV Academie,” vertelt Claire enthousiast. “We hebben de eerste trainingen uitgelicht en zelfs petit-fours met het JbOV Academie-logo besteld. Onze bestuurder heeft een filmpje gemaakt voor ons intranet om de academie te promoten en er werd een nieuwsbrief verspreid met informatie over de JbOV-academie.” De eerste reacties van medewerkers waren heel positief. “Alles wat nieuw is, zien mensen al snel als belastend, maar dat was met de online academie niet zo.”
Om medewerkers enthousiast te houden voor de JbOV Academie, worden er regelmatig herinneringen geplaatst op de schermen in het kantoor. “Het motto ‘Samen leren op jouw tempo’ staat altijd in beeld, en we lichten de online trainingen uit, die relevant zijn bij huidige ontwikkelingen,” legt Claire uit. “Bovendien gaan we maandelijks de contentkalender inzetten om relevante trainingstips te delen.”

Hoe gebruikt Jeugdbescherming Overijssel het online leerplatform?

De JbOV Academie wordt niet alleen gebruikt voor verplichte functiegerichte scholing of het volgen van trainingen uit eigen interesse, maar bijvoorbeeld ook voor de instroom van nieuwe medewerkers. “Recentelijk hebben we zelfs gebruik gemaakt van de AI Academy van SkillsTown, omdat AI steeds belangrijker wordt in ons vakgebied. Dit abonnement willen we ook verlengen voor de medewerkers die hiermee te maken hebben, want het is heel interessant.” Daarnaast plaatst JbOV ook eigen onlinetrainingen voor de academie, zoals trainingen over dataveiligheid om aan de eisen van ISO-certificering te voldoen.

Maatwerktrainingen en VR-gebruik

Naast trainingen over dataveiligheid, heeft JbOV ook een docu-serie ontwikkeld, die het leven belicht van zes jongeren in de jeugdzorg. “Deze serie is niet alleen voor intern gebruik; het wordt ook beschikbaar gesteld aan andere jeugdzorgorganisaties via SkillsTown. Binnenkort is er ook een interne podcast in de JbOV-academie beschikbaar, waarin interessante onderwerpen worden besproken door onze eigen medewerkers. Zo kunnen onze medewerkers nieuwe inzichten opdoen en blijven ze op de hoogte van wat er speelt binnen en rondom onze organisatie.”
Naast de 1000+ trainingen van SkillsTown biedt de JbOV Academie dus ook eigen trainingen aan. “Bovendien werken we in samenwerking met SkillsTown aan een e-learning voor medewerkers om hen vertrouwd te maken met het gebruik van Virtual Reality (VR). VR kan helpen om je te verplaatsen in de positie en perspectief van een ander. Deze innovaties in onze dienstverlening zijn belangrijk om aan te kunnen sluiten bij hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen. Het is van groot belang dat onze medewerkers hier vertrouwen in krijgen.”

Start ook met medewerkerontwikkeling

Nergens is effectief leren zo belangrijk als in de jeugdzorg. De caseload is hoog en deskundigheidsbevordering is essentieel voor jeugdzorgprofessionals. Wil je, net als Jeugdbescherming Overijssel, je medewerkers de mogelijkheid bieden om zichzelf op hun eigen tijd en plaats te ontwikkelen? Dat kan met de online academie van SkillsTown.
Deel dit artikel:

Ook interessant voor jou: